Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Romanya'da 9 eski bakana yolsuzluk soruşturması

        Romanya Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA), okullara alınan Microsoft yazılımlarından komisyon aldıkları gerekçesiyle 9 eski bakan hakkında soruşturma izni istedi. Kurum savcıları, eski eğitim, teknoloji ve maliye bakanlarından oluşan 9 ismin dokunulmazlığının kaldırılması için Cumhurbaşkanlığı, Parlamento ve Senato'ya yazı yazdı.

        Romen kamuoyu, bir buçuk yıldır süren yazılım yolsuzluğu soruşturmasının artçı şokunu yaşıyor. Microsoft programlarının devlet okullarına pazarlanmasında rüşvet dağıtıldığının ortaya çıkmasıyla başlayan soruşturma, farklı yazılım firmalarına sıçramış ve birçok isim gözaltına alınmıştı.

        Elde edilen bulgular ışığında Yolsuzlukla Mücadele Kurumu savcıları, kabine üyelerinin rüşvet çarkında yer aldığını tespit etti. Bunun ışığında soruşturma konusu alımların yapıldığı döneme ait eğitim, maliye ve teknoloji bakanları hakkında dosya hazırlandı.

        Kurum savcıları, 9 eski bakanın dokunulmazlığının kaldırılmasını istediği yazıyı Cumhurbaşkanlığı, Senato, Parlamento ve Avrupa Parlamentosu'na gönderdi.

        Savcıların raporuna göre eski bakalar, görevde bulundukları dönemde okullara alınan yazılım lisansları ve bilgisayarların normalden çok yüksek fiyatta alınmasına onay vermekle suçlanıyorlar.

        Şişirilen rakamlarla gerçek rakamlar arasındaki farkın bakanlar ve bakanlık yetkilileri arasında pay edildiği öne sürülüyor.

        Raporda, 54 milyon dolarlık bir alım ve hizmet sözleşmesinin 20 milyonunun bakanlık yetkilileri arasında komisyon olarak dağıtıldığı iddia ediliyor.

        Geçen yılın mart ayında Wall Street Journal gazetesindeki makalede, Microsoft firmasının Romanya, Çin ve İtalya'da rüşvet karşılığı yazılım sattığını ileri sürülmüştü. Sonrasında Romanya'da birçok yazılım firmasına baskın yapılmıştı.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ