Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ban ile görüştü: "Doğalgazdan sadece Rumlar faydalanamaz"

        KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü. Eroğlu, Ban ile müzakerelerde gelinen son aşamayı değerlendirdiklerini kaydetti.

        BM Genel Merkezi'ndeki görüşmede Eroğlu'na Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ da eşlik etti. BM kanadından ise Genel Sekretere Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ile Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide eşlik etti.

        Görüşmede, müzakerelerde yeni başlayan aşamanın, yapılandırılmış ve sonuç alıcı şekilde ilerlemesi yönünde görüş alış verişinde bulunulduğu öğrenildi.

        Görüşme sonrasında açıklama yapan Eroğlu, Ban ile samimi bir ortamda faydalı bir görüşme yaptıklarını ifade etti. Müzakerelerde gelinen son aşamayı değerlendirdiklerini kaydeden Eroğlu, Kıbrıs sorununun uzun yıllar geçmesine, genel sekreterler, liderler değişmesine rağmen, Rum tarafının her anlaşmaya hayır demesi nedeniyle çözülemediğine işaret etti.

        Eroğlu, şimdi son bir gayretle anlaşmaya varmanın yollarını açmaya çalıştıklarını kaydetti. Kıbrıs'ta yaşanan gerçeklere dayalı bir anlaşma vurgusu yapan Eroğlu, "Rum tarafının bunun son bir uğraş olduğunu, karşı tarafının da eşitliğine saygı göstermeleri gerektiğini öğrenmeleri gerekir. Her müzakerede sadece alma olmaz, karşılıklı al-ver gerekir." dedi.

        "DOĞALGAZDAN SADECE RUMLAR FAYDALANAMAZ"

        Doğal gazdan sadece Rumların faydalanamayacağını anlatan Eroğlu, "Biz bu konuda 2 öneri yaptık. Rumların, doğal gazı paylaşmama düşünceleri devam ederse, bu anlaşma olmaması yönünde bir teşvik olur. Doğal gazın bulunması, Rum tarafında milliyetçi cephenin gelişmesine ve Kıbrıs Türklerine karşı daha çok tepki içine girilmesine neden olmaktadır. Umudumuz bunun kapsamlı çözümle halledilmesidir." diye konuştu.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ