Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD taktik değiştirdi, IŞİD, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarına karşı taktik değiştirdi

        Terör örgütü IŞİD'in, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun hava saldırılarına karşı taktik değiştirdiği bildirildi.

        Suriyeli aktivist MuhammedNureddin, IŞİD'in hava saldırıları karşısında artık sürekli ve hızlı bir şekilde yer değiştirdiğini belirtti.

        Nureddin, IŞİD'in Halep kırsalındaki bazı bölgelerdeki militanlarını geri çektiğini ve bazı barikatlarını kaldırdığını, Ahtarin'deki üslerini boşaltıp İhtimelat ve Tel Rişaf gibi coğrafi açıdan girilmesi zor yerlere çekildiğini kaydetti.

        Nureddin, "IŞİD'in Halep kırsalından çekilmek gibi bir gayesi yok üstelik bölgedeki kontrolü artırmak için çalışıyor. Bu amaçla bir kaç gündür Ayn el-Arab (Kobani), Azez, Mari, Tel Rafet ve Afrin'i ele geçirmek için plan yapıyor" dedi.

        IŞİD'in taktik değişiklikleri arasında "araç konvoylarının kaldırılması ve gövde gösterilerine son verilmesi, can kaybını aza indirmek için motorsiklet kullanımının arttırılması" olduğuna değinenNureddin, IŞİD'in Nusra Cephesi, Ahraru'ş Şam ve Ceyş el-Muhacirin örgütlerinin aksine kasaba ve köylerdeki tüm üslerini boşaltmadığını kaydetti.

        Aktivist MuhammedNureddin, "IŞİD dışındaki diğer örgütlerin sivil kayıpları engellemek için çabaladığını ancak IŞİD'in böyle bir faaliyet içinde olmadığını" sözlerine ekledi.

        Öteyandan yerel kaynaklar terör örgütü IŞİD'in kontrol ettiği bölgelerdeki evlere silah zoruyla örgüt flamasını astırdığını aktarıyor.

        ABD'nin öncülüğünde Avrupa ve Arap ülkelerinin iştirakiyle kurulan uluslararası koalisyon Irak ve Suriye'de örgütün ilerleyişini durdurmak için geçen salı hava saldırılarına başlamıştı.

        KOALİSYON GÜÇLERİNDEN IŞİD'E 11 HAVA SALDIRISI DAHA

        ABD ordusu ve koalisyon güçleri, Suriye ve Irak'ta, IŞİD örgütü hedeflerine 11 yeni hava saldırısı daha düzenledi.

        ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, operasyona ortak ülkelerin askeri güçleri, savaş uçakları ve insansız hava araçları vasıtasıyla IŞİD'in Suriye'deki hedeflerine 8, sadece Amerikan savaş uçağı ve insansız hava araçlarının ise örgütün Irak'taki hedeflerine 3 saldırı düzenlediği bildirildi.

        Açıklamada, Suriye'de Deyru'z-Zor'un yakınlarındaki saldırıda IŞİD'e ait bir silahlı aracın ve uçaksavar topçusu taşıyan taşıtın imha edildiği aktarıldı. Ülkenin kuzeyinde Halep yakınlarındaki IŞİD kampına yönelik iki, örgütün kontrolünde bulunan uçak pistine de bir hava saldırısı düzenlendiği belirtilirken, Rakka yakınlarında da örgütün kamplarına iki, Münbiç yakınlarındaki eğitim kampına iki, örgütün elinde bulunan tahıl ambarı bitişiğindeki araçlara yönelik de bir saldırı gerçekleştirildiği ifade edildi. Saldırıların ilk etapta başarılı olduğu görünse de örgütü verdiği hasarın tespitinin devam ettiğine değinilen açıklamada, Suriye'deki hedeflere yönelik saldırıların Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin katılımıyla yapıldığı bildirildi.

        Irak'ta, Kerkük yakınlarındaki saldırıda IŞİD'in iki aracının, Sincar bölgesinde de iki silahlı aracının imha edildiği belirtilirken, ülkenin kuzeybatısında örgütün silahlı aracını hedef alan saldırının ise başarısızla sonuçlandığı bilgisine verildi. Açıklamada, uçakların operasyonların ardından bölgelerden güvenli biçimde ayrıldığı kaydedildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ