Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Kobani'de şehir savaşı hazırlığı, Kobani, Irak, Suriye, IŞİD, PYD, PKK.

        Terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar, Suruç ilçesine yakın sınır hattında şiddetini artırdı. IŞİD, Şiftek köyü yakınlarındaki Zorava tepesine bayrağını dikti.

        İki grup arasındaki çatışmalar Kobani'ye (Ayn el Arap) bağlı yakın köylerde devam ediyor. Yerel kaynaklar, IŞİD'in Kobani'yi güney, doğu ve batı istikametten kuşatmaya çalıştığını belirtti. Dün, havan atışlarını ağırlıklı ilçenin güneyinden sürdüren terör örgütü, bu sabah 3 farklı yönden saldırıya geçti. Kentteki silahlı milislerin de IŞİD'e karşılık verildiği gözlendi.

        PKK'nın Suriye kolu YPG şehir içinde mevziler kurdu. Gazeteciler ve burada yaşayan siviller kentten çıkarılarak sınıra yakın binalara alındı. Kent merkezinde YPG güçleri dışında kimse kalmadı.

        Kobani'yi kuşatma altında tutan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) kentin doğu cephesinde merkezin sınırına kadar yaklaşmış durumda. Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo yaptığı açıklamada çatışmaların sürdüğünü ve dünden beri mevzilerini koruduklarını söyledi.

        IŞİD'in Doğu cephesinden çok yaklaştığını söyleyen Kurdo buradaki çatışmaların kentin diğer taraflarından daha kritik olduğunu belirtti. Doğu cephesinde gece boyu yer yer çatışmaların yaşandığını doğrulayan Kobani dış ilişkiler sorumlusu, şiddetli bir saldırı gerçekleşmediğini vurguladı 'Herkes mevzisinde bekliyor' Organize bir tahliye durumunun sözkonusu olmadıgını söyleyen Kurdo "İsteyenler kalıp silahlı direnişe katılıyor, isteyenler de Kobani'yi terk ediyor. Bizim bu konuda bir yönlendirmemiz olmadı" dedi. Hazırlık için ise "Herkes mevzisinde bekliyor" demekle yetindi. Kurdo yapılan hava saldırılarını yetersiz bulduklarını ve daha da yoğunlaşması gerektiğini söyledi.

        PYD’nin geçen yıl Kobani'de ilan ettiği özerk yönetimin eş Başkanı Enver Müslim, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "IŞİD Kobani'yi alır ve katliam olursa, sorumlusu onlar ve uluslararası güçler olacak" dedi. Müslim, YPG'lilerin Kobani'yi vermemek için hazırlandığını belirterek, "Direnmek için söz verdiler" diye yazdı. Müslim, Nuçe TV'ye yaptığı açıklamada da, IŞİD'in şehrin içinde girdiği haberlerinin doğru olmadığını söyledi. IŞİD'in Kobani'ye girmesi halinde Türkiye'ye yeni bir göç dalgası başlayabilir. Kobani'deki IŞİD saldırılarından kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlerin sayısı 150 bini geçmiş durumda.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ