Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Zorava Tepesi IŞİD'in eline geçti, PYD'nin başkanı Salih Müslim Finlandiya'ya kaçtı iddiası, Tuzhurmatu'da 10 köy IŞİD'in elinden geri alındı,

        HABERTURK.COM

        Günlerdir Kürt gruplar ile IŞİD arasında çatışmaların sürdüğü ve stratejik bir öneme sahip olan Zorava Tepesi, IŞİD'in eline geçti. Tuzhurmatu'da 10 köy IŞİD'in elinden geri alınırken, Kürt internet sitesi bomba bir iddiada bulundu.Kürtçe yayın yapan haber sitesi avestakurd.net'in iddiasına göre; IŞİD saldırıları sonrası, PYD'nin başkanı Salih Müslim Finlandiya'ya kaçtı.

        STRATEJİK TEPE ARTIK IŞİD'İN

        Irak Şam Islam Devleti (IŞİD) terör örgütü ile Kürt gruplar arasında Suriye'nin Rakka kentine bağlı Kobani ilçesinde çatışmalar devam ediyor. IŞİD, Kobani'nin hemen hemen tüm köylerini ele geçirdi. Bölge için stratejik bir öneme sahip olduğu ileri sürülen ve yaklaşık bir haftadır çatışmaların devam ettiği Zorova Tepesi de IŞİD'in eline geçti. Zorava Tepesi'nde bir haftadır IŞİD'in ilerleyişi durdurulmuştu. IŞİD Güney'de 3, Doğu'da 2 batıda ise 5 kilometre Kobani merkeze yaklaştı. Zorava Tepesi'nin düşmesi ile IŞİD'in batıdan da ilerleyişinin hızlanacağı belirtiliyor. IŞİD'in bayrağını diktiği Zorava Tepesi'nin yakın bölgelerinde ise Türkiye'ye ait zırhlı araçlar mevzilendi.

        GELİŞLER SÜRÜYOR, GİDİŞLER YASAKLANDI

        IŞİD'in hedefinde olan Kobani ve çevresindeki köylerden kaçan Suriyeliler ise Türkiye'ye gelmeyi bugün de sürdürdü. Sabah saatlerinden itibaren yüzlerce Suriyeli, yanına aldıkları birkaç parça eşya ile Yumurtalık bölgesinden sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı. Sınırı aşan Suriyeliler kayıt işlemleri ve küçük çocukların salgın hastalıklara karşı aşılanmasının ardından otobüs, minibüs ve kamyonlarla Suruç'a taşındı. Suruç'a ulaşan Suriyeliler burada ya yakınlarının yanına gittiği, ya da çadır kentlere yerleştiriliyor.

        KOBANİ'YE GİDİŞLERE İZİN VERİLMEDİ

        Öte yandan çok sayıda Suriyeli ise sabah saatlerinden itibaren Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Kobani'ye gitmek istedi. Ancak, güvenlik güçleri Kobani'de çatışmaların sürdüğü için sınır kapısından geçişlere izin verilmeyeceğini bildirdi. Güvenlik güçleri sınır hattında bekleyen Suriyelilere de zırhlı araçlardan Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe ve Arapça anons yaparak Kobani'ye gidilemeyeceğini bildirdi.

        TUZHURMATU'DA 10 KÖY IŞİD'DEN GERİ ALINDI

        Irak'ın Salahaddin kentinde düzenlenen operasyonda terör örgütü IŞİD militanı 43 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

        AA muhabirine konuşan Tuzhurmatu Kaymakamı Şelal Abdul, "Ordu birlikleri ile Peşmerge güçleri dün sabahtan gece geç saatlere kadar Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinin kırsalında operasyon düzenledi. Operasyonda IŞİD militanı 43 kişi öldürüldü, örgüte ait bazı araçlar yakıldı. IŞİD'in kontrolündeki 10 köy geri alındı" dedi.

        Abdul, operasyonun terör örgütü IŞİD militanlarının kontrolünde olan Tuzhurmatu ilçesine bağlı köylere düzenlendiğini belirtti.

        Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.

        'SALİH MÜSLİM KAÇTI' İDDİASI!

        Kürt haber ajansının iddiasına göre, IŞİD'le savaşan PYD'nin başkanı Salih Müslim, Finlandiya'ya kaçtı.

        IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırıları ve yoğun çatışmalar devam ederken bugün çok dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Kürtçe yayın yapan haber sitesi avestakurd.net'in iddiasına göre IŞİD saldırıları sonrası PYD'nin başkanı Salih Müslim Finlandiya'ya kaçtı.

        "SALİH MİSLİM Lİ FİNLANDA İLTİCA KİR"

        Avestakurd, PYD Başkanı'nın Finlandiya'ya iltica ettiği iddiasını "Salih Mislim li Fînlanda iltîca kir (Salih Müslim Finlandiya'ya iltica etti)" manşetiyle duyurdu. Salih Müslim, Suriye'deki 3 büyük kantonun bir numaralı yöneticisiydi.

        KOPENHANG'TA ORTAYA ÇIKTI

        Ancak Suriye'deki 3 büyük kantonun bir numaralı yöneticisi olan Salih Müslim'in Kopenhang'ta ortaya çıktığı bildirildi.

        Al Jazeera muhabiri Ece Göksedef'in ulaştığı Salih Müslim soruları yanıtladı. Politikalarında değişikliğe gitmeyeceklerini söyleyen PYD lideri Salih Müslim, 'Kantonları ortadan kaldırmayacağız. Yeni Suriye kurulurken bu oluşum örnek teşkil edecek' dedi.

        'Esad ile işbirliği yaparak özerk yönetimi kurmak'la suçlandıkları hatırlatılan Müslim, 2004'ten beri rejimle savaştıklarını, işbirliği yaptıklarının hiçbir kanıtı olmadığını belirterek, 'rejim IŞİD'i üzerimize salıyor' diye konuştu.

        IŞİD YÜZLERCE MÜLTECİ ARACI ÇALDI

        IŞİD işgali altındaki Kobane'den Türkiye'ye sığınan mültecilerin sınırda bekleyen araçlarının IŞİD militanları tarafından çalınması İHA kameralarına yansıdı.Suriye'nin Kobane ilçesindeki IŞİD saldırıları nedeniyle Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi üzerinden Türkiye'ye sığınan Kürt mülteciler, beraberinde otomobil, motosiklet ve tarımda kullanılan araçlarını da getirdi. Sığınmacılar kayıt altına alındıktan sonra sınırdan geçirilirken, araçlar, izin verilene kadar kadar sınır hattına paralel bir alanda bekletildi.Çevrede devriye atan Türk askerine ve sınır karakoluna aldırış etmeyen IŞİD militanlarının mülteci araçlarını çalması İHA kameraların yansıdı.

        Sınıra sıfır noktada gerçekleşen olayda militanlar araçların camlarını kırarak veya düz kontak yaparak yüzlerce araç çaldı. Sınırın diğer tarafında olayı fark eden köylüler sıfır noktasına yaklaşarak yağmacılığı canlı canlı izledi. Militanlar, sınır hattına gelen Türkiye tanklarına da aldırış etmeden yağmacılığı sürdürdü. Kobane'den Türkiye'ye sığınan bir mülteci de, "Araçlarımızı buraya emanet ettik ancak göz göre göre militanlar çalıyor. Bizi ve mallarımızı güvende tutamayacaklarsa geri göndersinler" diyerek olaya tepki gösterdi.

        Militanların mülteci araçlarının bir kısmını kullanmak için, bir kısmını da parçalarını değerlendirmek için çaldığı öğrenildi.

        IŞİD'e hava saldırıları devam ediyor

        Kıbrıs'taki Ağrotur İngiliz Üssü'nden kalkış yapan Tornado savaş uçaklarının IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırılarına devam ettiği bildirildi.

        İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon'un, iki Tornado uçağının ilk kez Irak'taki hedeflerini salı akşamı vurduğunu açıkladı.Fallon, hedef alınan noktalar arasında Kürt kuvvetlerini tehdit eden silah yüklü araçlar ve ağır silahların bulunduğu bir mevzi olduğunu ifade etti.

        Fallon, operasyonun başarılı geçtiğini ve uçakların üsse güvenli bir şekilde geri döndüğünü de söyledi.

        Avam Kamarası'ndaki 7 saatlik görüşmenin ardından 43'e karşılık 524 oy ile alınan ve derhal yürürlüğe giren hava saldırılarına katılma kararının ardından İngilizlerin Kıbrıs'taki üssü Ağrotur'da Tornado GR4 tipi savaş uçaklarının harekata katıldığı bildiriliyor.

        Suriye'de muhalifler IŞİD'le çatışıyor

        Suriye'deki muhalif birliklerden İslami Cephe'nin Basın sözcüsü Ebu Firas el-Halebi, "Nehravanu'ş Şam Operasyonu" kapsamında Halep'in kuzeyinde terör örgütü IŞİD'le çatıştıklarını bildirdi.Halebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhaliflerin denetimindeki bölgeleri ele geçirmek isteyen IŞİDile İslami Cephe'nin Halep'in kuzeyinde çatıştığını belirtti. İslami Cephe'nin "Nehravanu'ş Şam Operasyonu" kapsamında sürdürdüğü çatışmalara diğer muhalif gruplar; Feylaku'ş Şam (Şam Kolordusu) ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı Mücahidin, Nureddin Zengi Tugayları birliklerinin de destek verdiğini söyledi.

        IŞİD'in kontrolüne geçen Seddu'l Şehbe köyünün Salihiye ve Huvaru'n Nehir Mari bölgelerindeki çatışmalarda yeniden muhaliflerin eline geçtiğini vurgulayan Halebi, IŞİD'in Halep'in kuzey kırsalında İslami Cephe'nin direnişiyle karşılaştığını aktardı.

        Halebi, Soran ve İhtimalet bölgelerinde yaşanan çatışmalarda ise IŞİD'e ait bir askeri aracın imha edildiğini ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ