Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi "Müzakere sürecini askıya alma kararı yanlış"

        KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in müzakere sürecini askıya alma kararıyla yanlış yaptığını belirterek "Kıbrıs Türk tarafının temennisi Rum tarafının en kısa zamanda masaya dönmesidir" dedi.

        Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir kabulü sırasında Güney Kıbrıs Rum kesiminin müzakere sürecini askıya almasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Rum tarafının yaklaşık 50 yıldır zamana oynadığını ifade eden Eroğlu, bugünlerde ise önce uzlaşılan konuları reddederek daha sonra da doğalgazı bahane ederek bunu sürdürdüğünü söyledi.

        "Biz müzakerelere yoğunlaştırılmış şekilde devam etmek ve bir anlaşmaya varmak istiyoruz" diye konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Masaya gelirlerse görüşmeleri sürdürürüz ama gelmezlerse zorla da masaya oturtma niyetinde değiliz" ifadesini kullandı.

        "Anastasiadis yanlış yaptı"

        Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum lideri Anastasiadis'in ve Rum siyasi partilerinin müzakere sürecini askıya alma kararıyla yanlış yaptığını belirterek Kıbrıs Türk tarafının temennisinin Rum tarafının en kısa zamanda masaya dönmesi olduğunu bildirdi.

        Rum tarafının 12. parselde kazı başlatmasının ardından, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) sismik araştırma yetkisi verildiğine işaret eden Eroğlu, Rum tarafına doğalgaz konusunda iki öneri daha yapılmasına rağmen bunların reddedildiğini kaydetti.

        Müzakereleri sürdüren yeni Rum lideri Anastasiadis'e doğalgazla ilgili komite kurulması çağrısı yaptığını fakat bunun da reddedildiğini söyleyen Eroğlu, ABD dahil olmak üzere tüm ülkelerin, Kıbrıs'ta elde edilecek doğal kaynaklara Kıbrıslı Türklerin de ortak olduğunu kabul ettiğini vurguladı.

        Eroğlu, müzakere heyetinin ara bölgede yeni BM Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştüğünü, kendisinin de öğleden sonra Eide ile bir araya geleceğini, görüşmelerde Rum tarafının tutumunun tartışılacağını anlattı.

        Rum tarafının tutumunun BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Genel Sekreterin Kıbrıs'taki Özel Danışmanı Eide'ye iletileceğini dile getiren Eroğlu, bundan sonra mekik diplomasisine başlanıp başlanmayacağının görüleceğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ