Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer: Türkiye'ye akıl vermek çok kolay

        Alman hükümeti, muhalefetteki Yeşiller Partisi'nin IŞİD ile mücadele için asker gönderme çağrısını reddetti.

        Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Federal Basın Evi'nde düzenlenen toplantıda, Almanya'nın IŞİD'e karşı mücadelede erken zamanda Irak'ın kuzeyinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKYB) askeri malzeme göndermeye karar verdiğini belirterek, Almanya'nın "tüm riskleri titiz bir şekilde değerlendirdiği ve bu kararın doğru olduğuna inandığını" ifade etti.

        Türkiye'den beklentilerinin sorulması üzerine de Schaefer, Türkiye'ye tavsiyelerde bulunamayacağını belirterek, ''Berlin'de rahat oturup Ankara'ya ve Türkiye'ye akıl vermek çok kolay olduğunu'' ifade etti.

        Yeşiller Partisi Federal Meclisi Grubu Başkanı Katrin Göring-Eckart'ın BM kararıyla IŞİD ile mücadele edilmesi için Almanya'nın da katılımıyla kara gücü gönderilmesi talebi olduğunun hatırlatılması üzerine Schaefer, Dışişleri Bakanı Steinmeier'in hiçbir Batılı ülkenin kara birliklerini Suriye'ye göndermeye hazır olmadığı ve Suriye'deki insanların acısına duyarsız olunmadığı, ancak diğer taraftan Alman askerlerinin de sorumluluğunun taşındığı yönünde ifadelerini hatırlattı.

        Steinmeier'in bugün Cidde'de yaptığı açıklamada da BM Güvenlik Konseyi tarafından bu konuda karar alınmasının gerçekçi olmadığını ifade ettiğine işaret eden Schaefer, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusunda bir istisna dışında hiçbir karar alamadığını ifade etti.

        Suriye konusunda çok sayıda girişimin yapıldığını ancak Güvenlik Konseyi'ndeki 5 üyenin 2'sinden dolayı bu girişimlerin başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatan Schaefer, bunun değişeceği yönünde işaretlerin olmadığını kaydetti.

        Steinmeier'in Suudi Arabistan ziyaretiyle ilgili olarak da Schaefer, bu ülkenin son haftalarda IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonun önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

        Suudi Arabistan'ın siyasi ve ideolojik olarak IŞİD ile mücadeleye katıldığını belirten Schaefer, İslam adına hareket ettiğini iddia eden IŞİD'in maskesinin düşürülmesinin önemli bir faktör olduğunu kaydetti.

        Türkiye'den beklentilerinin sorulması üzerine de Schaefer, Türkiye'ye tavsiyelerde bulunamayacağını belirterek, ''Berlin'de rahat oturup Ankara'ya ve Türkiye'ye akıl vermek çok kolay olduğunu'' ifade etti.

        Suriye ve Irak ile uzun sınıra sahip olan Türkiye'nin Ortadoğu'daki gelişmelerden etkilendiğine işaret eden Schaefer, Türkiye'nin bu konuda sadece önemli bir aktör değil, aynı zamanda olayların içinde olduğunu vurguladı.

        Almanya'nın da söz konusu olaylardan etkilendiğini, ancak Türkiye'nin olduğu gibi doğrudan etkilenmediğine dikkati çeken Schaefer, Steinmeier'in Türk mevkidaşıyla düzenli bir şekilde görüştüğünü kaydetti.

        TÜRKİYE'DE GÖZALTINA ALINAN GAZETECİLER

        Türkiye'de dün gözaltına alınan gazeteciler ile ilgili bir soru üzerine Schaefer, Alman Dışişleri Bakanlığı'nın durumu öğrendiğinde Türk hükümetinin ilgili makamlarla temasa geçtiğini, bunun yanı sıra gazetecilerle doğrudan temas kurmaya çalıştığını ve kurulduğunu belirtti.

        Gazetecilere yapılan suçlamaların bire bir Türk makamlarından yapılmadığına işaret eden Schaefer, bunun ikinci ve üçüncü elden iddia edilen suçlamalar olduğunu ve bunları doğrulamayacağını kaydetti.

        Gazetecilerin serbest bırakıldığına dikkati çeken Schaefer, soruşturmanın nasıl sonuçlanacağını ise bilmediğini ifade etti.

        Bu olayın öneminin bilincinde olduğunu belirten Schaefer, makul bir çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

        FİLİSTİN'İN BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLARAK TANINMASI

        Bir gazetecini "İsveç geçen hafta Filistin'i bağımsız bir ülke olarak tanıdı. Alman hükümeti de böyle bir girişimde bulunacak mı?" sorusuna Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer, "Hayır" şeklinde cevap verdi.

        Filistin'in devlet olarak tanınması için neler olması gerektiği yönündeki bir soruya karşılık Schaefer, buna Filistin ile İsrail arasında sürdürülen müzakerelerde çözüm bulunmasını ve iki devletli çözümün gerçekleşmesini gösterdi.

        Bu konuda Almanya'nın tutumunun belli olduğunu belirten Schaefer, ''Batı Şeria işgal altında mı?'' şeklindeki bir soruya karşılık da "İsrail ve Filistinliler arasında sınır konusunda ihtilaflar var. Bu İsrail ile Filistin Ulusal Yönetimi arasında süren barış müzakerelerinde 4 parametreden biri" şeklinde konuştu. Schaefer, bu konunun müzakerelerle çözülmesi gerektiğini kaydetti.

        Öte yandan Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Merkel'in bu hafta İtalya'da düzenlenecek Avrupa-Asya Zirvesi'ne katılacağını belirterek, bu kapsamda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini belirtti.

        Seibert, Rusya'nın askerlerini Ukrayna-Rusya sınırından çekeceğinin açıkladığının hatırlatılması üzerine de uluslararası toplantılar öncesinde bu tür açıklamaların yapıldığını ancak bu sözlerin tutulmadığını belirterek, "Bu konuda eylemler önemli" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ