Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Hong Kong’da barikatlar kaldırılıyor, Hong Kong, Çin, Hong Kong'da protesto gösterileri.

        Hong Kong’da polis, demokratik seçim talebiyle iki hafta boyunca sokakları ve bazı kamu binalarını işgal eden eylemcilerin barikatlarını iki gündür kaldırıyor. Göstericilerin çadırları kaldırılıyor ve kapattıkları yollar açılıyor. Protestocular ise hükümetin taviz vermediğini ve yeniden barikat kurmaya çalışacaklarını söylüyor.

        Bölgedeki Al Jazeera muhabiri Divya Gopalan, barikatların kaldırıldığını gören göstericilerin büyük üzüntü yaşadığını söyledi. “Polis titiz bir operasyonla 19 dakika içinde barikatları kaldırdı. Göstericiler, yaklaşık bin polisin operasyonda yer aldığını söyledi” dedi.

        Pazartesi günü polisin barikatları kaldırmasının ardından göstericiler ve onlara karşı gelen gruplar arasında çatışmalar yaşanmıştı.

        DEMOKRATİK SEÇİM İSTİYORLAR

        Halkın tepkisi, Çin hükümetinin 2017’deki seçimlerde Hong Kong’un bir sonraki yöneticisini kendilerinin seçmesi taleplerini Ağustos ayında reddetmesiyle başlamıştı. Çin, Hong Kong halkının kendi liderlerini seçebileceğini, ancak adayların önce Pekin tarafından onaylanması gerektiğini açıklamıştı.

        Yaklaşık iki hafta önce başlayan protestolarda çoğu üniversite öğrencisi 10 bin kadar Hong Konglu, ülkenin finans bölgesindeki ana meydanı işgal etti. Gösterilerin alevlendiği 27 Eylül tarihinde polisle göstericiler arasından çıkan çatışmalarda polis göz yaşartıcı gaz kullanmış, 70’den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

        1997'den bu yana Çin’in özel bölgesi olarak, "bir ülke - iki sistem" prensibiyle yönetilen Hong Kong'da halk, Çin'deki kısıtlamaların aksine, basın ve toplanma özgürlüğü gibi temel haklara sahip.

        AL JAZEERA, AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ