Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Dünyanın en etkileyici doğa olayları!
        1

        Gökkuşağı renklerinde dağ veya ağaç, denizin ortasında büyük bir çukur, dinmek bilmeyen yıldırımlar… İşte dünyanın en etkileyici doğa olayları...

        Cehennem Kapısı, Devreze, Bulgaristan

        Türkmenistan'ın Derveze bölgesinde "Cehennem Kapısı" olarak bilinen doğalgaz krateri, 50 senedir yanıyor. Başkent Aşkabat'a yaklaşık 250 kilometre uzaklıktaki Merkez Karakum Çölü'nde yer alan krater görenlerde şaşkınlık yaratıyor.

        2

        Türkmenlerin "Cehennem Kapısı" olarak adlandırdıkları krater, 1967 yılında doğalgaz sondajının çökmesi sonucu meydana geldi.

        3

        Yabancı turistlerin ilgisini çeken bu devasa yanar çukur, Amerikan televizyon kanalında "Cehennem Kapısı" adıyla yayımlamasıyla meşhur oldu.

        4

        Alevleri geceleri yüzlerce metre uzaktan gözüken kraterin gürültüsü de yine yüzlerce metre mesafeden duyulabiliyor. Kraterin yanına rüzgarlı havalarda pek yaklaşılamıyor.

        5

        Büyük Mavi Çukur, Belize

        Orta Amerika ülkesi Belize’nin nefes kesen noktası Büyük Mavi Çukur, çoğu kişinin fotoğraflardan aşina olduğu bir doğa harikası.

        6

        Turkuaz rengi sığ suları delerek devasa bir karanlık çember oluşturan çukur, aslında deniz seviyesinin çok daha düşük olduğu zamanlardan kalma bir mağara. Deniz seviyesi yükseldikçe içi sularla dolan boşluk, dünyanın en etkileyici görüntülerinden birini oluşturuyor.

        7

        Catatumbo Yıldırımı, Venezuela

        Bitmeyen Fırtına ismiyle de anılan Catatumbo Yıldırımı, Venezuela‘nın Catatumbo Nehri’nde gerçekleşiyor.

        8

        Beş kilometre yükseklikten çakan şimşekler, yılın yaklaşık 160 günü, günde 10 saat boyunca devam ediyor.

        9

        Yıldırımların görüntüsü, tanıklık edenlere doğanın gücünü ve ihtişamını bir kez daha kanıtlıyor.

        10

        Moeraki Kayaları, Yeni Zelenda

        Yeni Zelanda'nın Koekohe Plajı'nda bulunan siyah küre şeklindeki Moeraki Kayaları, ilginç şekilleri nedeniyle deniz kenarında yürüyen kabuklu bir canlıyı anımsatıyor.

        11

        Kayaların yaklaşık 60 milyon yıl önce, kil, çamur ve ince siltin kalsitle sertleşmesi sonucu oluştuğu düşünülüyor.

        12

        Danxia Yer Şekilleri, Çin

        Çin'in güneybatı, kuzeybatı ve güneydoğu bölgelerinde rastlanan Danxia Yer Şekilleri, rengarenk görüntülerinden dolayı daha çok Gökkuşağı Dağları ismiyle biliniyor.

        13

        Kireçli kum taşlarının rüzgar, yağmur ve güneş aracılığıyla milyonlarca yıl boyunca aşınması sonucu oluşan Danxia, oldukça etkileyici bir görünüm sunuyor.

        14

        Biyoyansıma, Maldivler

        Ateş böcekleri ve benzeri canlıların tamamen doğal şekilde kendiliğinden ışık saçması olayına biyoyansıma adı veriliyor.

        15

        Biyoyansımanın en ilginç ve hayranlık uyandıran örneği ise Maldivler‘in Vaadhoo Adası'nda gerçekleşiyor. Adanın kıyılarına yayılan fitoplanktonların biyoluminesens gösterisi, suların ışıltılarla kaplanmasına sebep oluyor.

        16

        Sardalya Göçü, Güney Afrika

        Mayıs - temmuz ayları arasında Güney Afrika kıyılarından geçen milyarlarca sardalya, özellikle su altı tutkunları için kaçırılmaması gereken görüntüler oluşturuyor.

        17

        Pororoca Dalgası, Amazon Nehri

        Atlantik Okyanusu akıntılarının Amazon Nehri ağzına geldiğinde oluşturduğu Pororoca dalgası, her yıl şubat - mart ayları arasında ve yalnızca iki kez gerçekleşiyor.

        18

        Dört metreyi aşan boyuyla dünyanın en büyük dalgası olarak biliniyor.

        19

        Kuzey Işıkları, İskandinav ülkeleri, İzlanda, İskoçya, Kanada

        Her yıl binlerce turisti dünyanın kuzeyine çeken kuzey ışıkları, İzlanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, İskoçya ve Kanada'nın kuzey kesimlerinden rahatlıkla görülebiliyor.

        20

        Kasım - şubat ayları arasında gerçekleşen kuzey ışıkları, yeşil ve kırmızının karanlık gökyüzündeki danslarını andırıyor.

        21

        Gökkuşağı Okaliptüs Ağacı, Kuzey Yarım Küre

        Kuzey yarım kürede bulunan tek okaliptüs türü olan gökkuşağı okaliptüs ağaçları farklı renklere boyanmış gibi görünseler de, bu durumun tek nedeni gövdelerini kaplayan tabakanın çoklu renge sahip olması.

        22

        Peribacaları, Türkiye

        Peribacaları, her yıl yerli ve yabancı sayısız turisti Kapadokya'ya çekiyor.

        23

        Vadi yamaçlarından akan sel sularının ve rüzgarın etkisiyle aşınan tüflerden meydana gelen Peribacaları, dünyadaki eşsiz doğa harikaları arasında yer alıyor.

        24

        Eğri Orman, Polonya

        Polonya'nın kuzeybatısındaki Gryfino kasabasında bulunan Krzywy Las (Eğri Büğrü) Ormanı'ndaki ağaçlar, köklerinden itibaren 90 derecelik bir eğimle büyüyor. 400 çamdan oluşan korudaki ağaçların bükülerek uzamasının nedeni ise hâlâ bilinmiyor.

        25

        1930 yılında Almanya İmparatorluğu’nun Pomeranya iline bağlı olan bölgede dikilen ağaçların ne insan ne de bir makine faktörüyle bu hale getirilemeyeceği incelemeler sonucunda belirlenmişti.

        26

        Büyük Kanyon, ABD

        Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyaleti sınırlarında bulunan Büyük Kanyon, birçok renge sahip oluşuyla büyülüyor.

        27

        Kolorado Irmağı'nın kanalı milyonlarca yılda yarmasıyla oluşan kanyon, bir Avrupalı tarafından ilk kez 1540 yılında fark edilmiş.

        28

        Bled Gölü, Slovenya

        Slovenya'nın başkenti Lubliyana'dan yaklaşık saatlik bir araba yolculuğuyla ulaşabileceğiniz Bled Gölü ve gölün ortasındaki Bled Adası, doğasıyla büyülüyor.

        29

        Alp Dağları eteğinde yer alan doğa harikası Bled Gölü'nün ortasındaki ada Buzul Çağı'nda oluşmuş...

        30

        Uluru, Avustralya

        Avustralya çöl bölgesinde kumtaşından oluşan bir kaya formasyonu olan Uluru, UNESCO Dünya Mirası olmasıyla da öne çıkıyor. Yaklaşık 600 milyon yıl önce oluşan doğa harikasının arka taraflarında Aborjinler tarafından kutsal olarak kabul edilen su havzaları bulunuyor.

        31

        Çakıl birikinti ve çamurun yüksek basınçta yoğurulmasından oluşan yapı, Avustralya yerlileri Aborjinler tarafından, kutsal olarak kabul ediliyordu.

        32

        Laguna Colorada, Bolivya

        Bolivya'nın Potosi Departamentosu'nda, Altiplano Platosu'nun güney kısmındaki doğal koruma bölgesinde bulunan Laguna Colorada, rengiyle göze çarpıyor. Adını, burada hüküm süren alg çeşitlerinden ve suyunun içerdiği yüksek mineralden alan göl tam bir doğa harikası...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ