Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ekim ayı cari açık rakamları açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        TCMB tarafından açıklanan ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre cari işlemler açığı, ekimde bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 2,2 milyar dolar artarak 3,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylece ekim verisi ekonomistlerin 4,1 milyar dolarlık cari işlemler açığı beklentisinin altında kalsa da 12 aylık cari işlemler açığı 41,9 milyar dolara yükseldi.

        AA Finans Analisti ekonomist Haluk Bürümcekçi, yıllık cari açığın 41,9 milyar dolara yükseldiğini belirterek, kasım ayı öncü verilerin dikkate alındığında cari açığın 43,8 milyar dolara yaklaşabileceğini ifade etti.

        Cari dengenin temel eğilimi açısından takip edilen enerji dışı cari dengenin 11,2 milyar dolar açığa, enerji ve altın dışı cari dengenin ise 2,2 milyar dolar açığa yükseldiğine dikkati çeken Bürümcekçi, "Son aylarda çekirdek açığın yükselişe geçmesi, ekonominin potansiyel büyümesinin üzerinde seyrettiğini (çıktı açığı pozitif) gösteren, yani ısınmaya işaret eden bir veri olmuştur." dedi.

        Bürümcekçi, cari açıkta ekim ayında gözlenen kötüleşmede, dış ticaret açığının ve birincil gelir dengesinin geçen yıldan yüksek açık vermesinin ana etken olduğunu belirterek, hizmetler dengesinin bu yıl yüksek fazla vermesinin kötüleşmeyi sınırladığını dile getirdi.

        Cari açığın fazlasıyla finanse edilmesi nedeni ile resmi rezervlerde 4,98 milyar dolarlık artış görüldüğünü ifade eden Bürümcekçi, portföy kanalında, 1,6 milyar dolar ile önceki dokuz ayda olduğu gibi güçlü giriş yaşandığını, alt kırılım olarak da hisse senetlerinde 111 milyon dolar ve devlet tahvillerine de 73 milyon dolarlık girişin görüldüğünü aktardı.

        Bürümcekçi, cari dengenin 2017 yılında enerji-altın ithalatı ve büyümedeki hızlanma nedeniyle yükseliş eğilimini koruyarak 45 milyar dolara ulaşmasını beklediğini kaydederek, önceki yıl cari açığı azaltan faktörlerin başında gelen enerji ve altın ticaretindeki lehteki gelişmelerin 2017 yılında devam etmediğini, petrol fiyatlarının ise son dönemde 2016 yılı ortalamasının (46 dolar) çok üzerinde seyretmesinin cari açığı artırıcı etkide bulunduğunu söyledi.

        Sadece ilk on ayda bile enerji ithalatının geçen yılın aynı dönemine göre 7,9 milyar dolar arttığını vurgulayan Bürümcekçi, değerlendirmesine şöyle devam etti:

        "Büyümenin yılın ilk üç çeyreğinde gösterdiği hızlanma dış açık için riskleri yukarı yöne çevirmiştir. Buna karşılık, pozitif bir faktör olarak, AB pazarına ihracatın baz etkisi ve bu bölgede büyümenin güçleniyor olması ile 2017’de artışa devam ettiği görülmektedir. Ayrıca, turizm gelirlerinin, nisan ayından itibaren turist sayısının artışa geçmesi ile toparlanma gösterdiği izlenmektedir. Bu doğrultuda, yıl sonu cari açık tahminimizi 45 milyar dolara yükseltirken, tahmin üzerindeki risklerin dengeli olduğunu düşünmekteyiz."

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ