Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Fiyatları yüzde 25 artsa DA tektaş satışları gerilemedi - Alışveriş Haberleri

        Menekşe ATASELİM /HT GAZETE

        Yıllık pırlanta tüketiminin 2.5 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen Türkiye’de bu segmentin en çok talep gören ürünü tektaş yüzükler. Son yıllarda dolar kurunun yükselmesiyle fiyatları yüzde 25 artsa da, özellikle evlilik teklifinin olmazsa olmazı kabul edilen tektaşların satışı düşmedi. Türkiye’de 127 mağazayla faaliyet gösteren Atasay’ın Genel Müdürü Çiğdem Kamer, yıllık satışlarının yüzde 11’ini pırlanta tektaşların oluşturduğunu belirterek, “Bu rakama, tek ya da birden fazla pırlantanın bir araya geldiği ama tektaş görünümlü özel efektli gruplar da dahil” dedi.

        EN ÇOK SATILAN 0.20-0.30 KIRAT

        Ortalamaya bakıldığında, Türkiye’de en çok satılan tektaşların 0.20-0.30 kırat büyüklüğünde olduğunu söyleyen Kamer, “Perakende satış fiyatı da taşın özelliklerine göre 2 bin-3 bin 500 lira aralığında oluyor” diye konuştu. 2010’da 0.20 kırat bir tektaşın ortalama 1600 liraya satıldığını, fiyatı yükselten en önemli unsurun dolar kurundaki artış olduğunu kaydeden Kamer, talebin gerilemediğini, önceki yıla göre yüzde 1 de olsa daha fazla tektaş sattıklarını açıkladı.Takı ve mücevher alışverişinin yüzde 12 ile en çok yılbaşında arttığını belirten Kamer, şöyle devam etti: “Anneler Günü yüzde 11, Sevgililer Günü yüzde 9 oranlarıyla en çok satış yaptığımız dönemler. Satış miktarından anlıyoruz ki, Sevgililer Günü evlenme teklif etme günü oldu. Çünkü bu dönemde tektaş ve alyans satışlarımız çok artıyor.”

        TURİSTİN ALTINDA AYARI 22’NİN ALTINA DÜŞMÜYOR

        Atasay’ın Türkiye’de 127; Dubai, Erbil ve KKTC’de toplam 7 mağazası bulunduğunu kaydeden Kamer, 2015’te yurtiçi ve yurtdışında 16 yeni açılış planladıklarını söyledi. İstanbul’daki bazı mağazalarında, turistlere yapılan satışın cirodan yüzde 40 pay aldığını açıklayan Kamer, “En çok alışveriş yapanlar Ruslar, Çinliler ve Araplar. Türk tüketicisi takı alışverişinde daha düşük ayarlara kayarken, turistlerin genelde 22 ayar ürünleri tercih ettiğini görüyoruz” dedi.

        ‘CADDEDEKİ TALEP BİZİ DE CADDE MAĞAZASINA İTTİ’

        Atasay bünyesinde Altın Market isimli yeni bir konsept yaratıldığını açıklayan Çiğdem Kamer, “Genelde cadde mağazası şeklinde, büyük ölçekli mağazalar olarak kurgulanan Altın Market, sarrafiyeden tel bileziğe, pırlantadan altına her ürünü barındırıyor” dedi. İstanbul Ümraniye ve Fatih ile Konya’da 3 açılış yapıldığını kaydeden Kamer, Nevşehir’in sırada olduğunu belirtti. Kamer, son yıllarda caddelerin popülerliğinin arttığına ve bu durumun kendilerini cadde mağazacılığına ittiğine dikkat çekti.

        4 TAKSİT GELDİ TÜKETİCİ YİNE ALIMA BAŞLADI

        Kuyumculuk sektörün de 5 ay süren kredi kartına taksit engelinin 2014’te çok belirleyici olduğuna değinen Çiğdem Kamer, “Alış verişlerin yüzde 70 oranında taksitle yapıldığı sektörde , bu dönm için satışlar yüzde 30’a varan oranda geriledi” dedi. Aynı dönemde Atas ay’ın satışlarının yüzde 10 düştüğünü kaydeden Kamer, 4 taksit uygulamasının başlamasıyla orta segmentteki tüketicilerin tekrar alışerişe başladığını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ