Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Deri ürünlerde etiket dönemi - Alışveriş Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yeni düzenlemeyle tüketicilerin satın aldığı tekstil ürünlerinin deri olup olmadığını ürünün etiketinden öğrenme imkanına kavuşacağını bildirdi.

        Canikli, yazılı açıklamasında, 25 Nisan'da Resmi gazete'de yayımlanan tekstil ve ayakkabı ürünlerinin etiketlenmesine yönelik yönetmelikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

        Tehlikeli kimyasallar yönünden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yoğun şekilde denetlenen tekstil ve ayakkabı ürünlerinin, yeni yayımlanan iki yönetmelik çerçevesinde etiket yönünden de denetleneceğini ifade eden Canikli, şunları kaydetti:

        "Tekstil Elyaf İsimleri ve Tekstil Ürünlerinin Elyaf Kompozisyonlarıyla İlgili Etiketleme ve İşaretleme Hakkındaki Yönetmelik'te yer alan yeni düzenlemeye göre tekstil ürününde hayvansal menşeli tekstil olmayan parçaların varlığı halinde, ürünün etiketinde 'hayvansal menşeli tekstil olmayan parçalar içerir' ifadesinin kullanılması zorunluluğu getiriliyor. Böylece tüketici tekstil ürününün deri olup olmadığını ürünün etiketinden öğrenebilecek. Yeni yönetmeliğin 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek olan hükmüne göre, bu bilgi ürünün etiketinde açıkça gösterilecek. Bundan sonra tüketici aldığı ürünün ne olduğunu, deriden imal edilip edilmediğini bilecek."

        YANILTICI ETKİLET OLMAYACAK

        Yeni düzenlemeye göre, ürünlerdeki etiketlerin Türkçe, kolay okunabilir ve görülebilir şekilde hazırlanması, tekstil ürünlerindeki etiketlerin tüketicileri yanıltıcı nitelikte olmaması gerektiğini belirten Canikli, şartlar sağlanmadan 'yüzde 100', 'saf' veya 'tamamen' ifadelerinin kullanılamayacağına dikkati çekti.

        Canikli, 'yün' ifadesinin kullanımının da ancak yönetmelikle düzenlenen koşullar sağlandığında mümkün olabileceğini, böylece tüketicilerin doğru bilgilendirilmesinin sağlanacağını kaydetti.

        Tüketicinin Satın Alacağı Ayakkabıların Temel Unsurlarının Yapımında Kullanılan Malzemelerin Etiketlenmesine Dair Yönetmeliğin de tüketiciye perakende satış amacıyla sunulan tüm ayakkabı çeşitlerine uygulanacağını ifade eden Canikli, yönetmeliğe göre etiketin görülebilir, güvenli şekilde iliştirilmiş, erişilebilir olması gerektiğini belirtti. Canikli, düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi:

        "Etiketin üzerindeki şekil boyutlarının içerikteki bilgilerin anlaşılmasını sağlayacak büyüklükte olması zorunlu olup, etiketlerin tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olmaması gerekmektedir. Ayrıca ayakkabı üzerine konulan şekil ve sembollerin anlamları hakkında tüketicilerin bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla ayakkabıların satışa arz edildiği yerlerde tüketicilerce kolayca görülebilecek ve okunabilecek şekilde ve en az (297mm x 210mm) A4 boyutunda hazırlanmış bir poster veya tablo işyerinin uygun bir yerine asılması zorunlu hale getirildi."

        Açıklamasında, tekstil ve ayakkabı sektörü üreticilerine de uyarılarda bulunan Bakan Canikli, yönetmeliklerin hükümlerine aykırı davranan ve ürünlerine doğru ve mevzuata uygun etiket koymayan üretici ve ithalatçılara 3 bin 350 lira idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ