Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda İran üzümünü Türk üzümü diye satacaklar - Alışveriş Haberleri

        CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Manisa'da faaliyet gösteren iki ihracat firması makinelerini Mersin Serbest Bölge'ye taşıyıp, İran'dan getirtecekleri üzümü işleyip, paketledikten sonra 'Türk üzümü' diye, iç ve dış pazarda piyasaya sunacağını öne sürdü.

        CHP Manisa milletvekili ve 8'inci sıra milletvekili adayı Hasan Ören, partisini il binasında yaptığı basın toplantısında Manisa üzümünü tehlikede olduğunu söyledi. Milletvekili Ören'in açıklamasına CHP Manisa İl Başkanı Mustafa Ada, CHP Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Fadime Özçakır ile partililer de katıldı. Manisa'da 800 bin dönüm alan üzerinde üzüm yetiştiriciliği yapıldığını belirten Milletvekili Ören, Türkiye'den ihraç edilen kuru üzümün yüzde 95'inin Manisa'dan gittiğine dikkati çekti.

        Manisa'da 14 firmanın üzüm ihracatı yaptığını vurgulayan Ören, bunlardan 2'sinin İran üzümünü, 'Türk üzümü' diye iç ve dış piyasa satmak için harekete geçtiğini söyledi. Ören şöyle devam etti:

        "Manisa'da yaklaşık 80 bin aile üzümden geçimini sağlıyor. İlimizde üzüm ihracatı yapan 14 firmadan 12'sinin üzüm üreticilerimizin zarar görmemesi için İran, Azerbaycan ve Özbekistan gibi ülkelerden üzüm ithalatı yapmayacağını belirtirken, gözünü hırs bürümüş iki firma İran üzümü ithalatı yapmak için harekete geçti. İki firma şimdi İran üzümü ithalatı yapmak için Mersin Serbest Bölgesi'ne makinelerini taşımaya başladı. İran'dan getirdikleri kalitesiz üzümleri burada işleyerek, paketleyip 'Türk üzümü' diye hem iç piyasamıza hem de Avrupa piyasasına satmaya başlayacak. Bu şekilde hem yabancılar kandırılmakta hem de Sultaniye üzümün fiyatının artması engellemektedir. Ayrıca bu iki firmanın ise AK Parti'ye yakın olduğu bilinmektedir."

        "7 HAZİRAN'DAN SONRA YAPILACAK MÜDAHALE GEÇ OLABİLİR"

        İran üzümünün iç, hem de dış piyasa girmesinin engellenmesi gerektiğini belirten CHP Ören, şöyle devam etti:

        "Eğer İran üzümün piyasaya girmesi engellenmezse üzümün satış fiyatında artış olmaz. Şu an kilosu 4.30 lira'ya satılan üzüm İran üzümünü piyasa girmesi ile birlikte 2.50 liraya kadar düşer. Ancak bunun önüne geçilebilirse iddia ediyorum ki üzüm 7 liranın üstünde bir rakama satılacak. Böylece üretici kazanmış olacak."

        İktidara hem de AK Parti'li Manisa milletvekillerine seslenen Ören, "İran üzümünün piyasaya girmesinin bir an önce engellenmesi gerektiğini vurgulayarak, "7 Haziran seçimine kadar beklemek üzüm üreticimizin intiharına sebep olur. 7 Haziran seçimlerinden önce bunun acilen kanuni düzenlemesi yapılmalıdır. 7 Haziran'dan sonra yapılacak müdahalede geç kalınabilir" uyarısında bulundu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ