Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Lüks Lüks markalar yönünü Türkiye'ye çevirdi - Alışveriş Haberleri

        Menekşe ATASELİM/GAZETE HABERTÜRK

        Çin ve Rusya’nın başı çektiği kilit lüks pazarlarında gözlenen ekonomik zayıflama, bu alandaki dev markaların değerini eritti. WPP ve Milward Brown’ın yayımladığı BrandZ-Dünyanın En Değerli 100 Markası listesinde yer alan ilk 10 lüks markanın toplam değeri 1 yılda yüzde 6 gerileyerek 104.6 milyar dolara indi. 2014’te ise aynı kategoride yüzde 16 artış hesaplanmıştı. Listenin açıklandığı raporda, lüks markalar için Meksika, Türkiye ve Nijerya’nın da aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin yeni rota olduğu belirtilerek değişen koşullara bağlı olarak buralarda yeni bir lüks pazar kavramının ortaya çıktığı kaydedildi.

        Y KUŞAĞI ÖNEMLİ FAKTÖR

        Lüks markaların değer kaybetmesinde Çin, Brezilya, Rusya gibi ülkelerdeki ekonomik zorlukların yanı sıra değişen tüketim anlayışının da etkili olduğuna dikkat çekilerek özellikle Y kuşağının lüks ürünleri mütevazı ve sürdürülebilir bir hayata uygun olmayacak kadar pahalı bulduğu vurgulandı. Buna rağmen, lüks markaların geniş kitlelere ulaşmak için çok da çaba harcamadığı belirtilen raporda, bu yıl ilk kez en değerli 10 lüks marka listesine giren ABD’li Michael Kors öne çıkarıldı. Değeri 3.8 milyar doları aşan markanın ulaşılabilir lüksü temsil ettiği ifade edildi.

        Raporda, lükste yeni statü belirleyicinin zenginliği sergileyen ürünler değil, özgün gösteren ve kişiselliği ortaya koyan ürünler olduğu belirtildi. Aralarında Türkler, Meksikalılar ve Çinlilerin de bulunduğu kitlenin uluslararası seyahatleri artırmasının tüketicimarka iletişimini etkileyeceği, lüks markaların çok turist çeken kentlerin yanı sıra aktarma istasyonu olarak kullanılan kalabalık havalimanlarına da yöneleceği kaydedildi.

        RÜŞVET KARŞITI DÜZENLEMELER SATIŞI ETKİLİYOR

        2015’te yüzde 35 ile en çok değer kaybeden lüks marka İtalyan Prada oldu. Çin’deki ekonomik gerilemenin en çok Prada’yı etkilediği belirtilerek, markanın satışlarının 3’te 1’inin Asya Pasifik bölgesinden geldiği, o nedenle hem kâr, hem de değer kaybettiği kaydedildi. Prada’yı değeri yüzde 15 eriyen Cartier ve yüzde 14 eriyen Gucci izledi. Raporda, Louis Vuitton ve Gucci’nin de Çin’de durumdan etkilendiği, özellikle rüşvet karşıtı düzenlemeler nedeniyle resmi hediyelerin önünün kesilmesinin satışlardaki gerilemeyi körüklediği bildirildi. Hermes’in Çin pazarına diğer markalardan geç girdiği, Burberry ve Chanel’in ise Çin’de fiyat düşürdüğü için durumdan daha az etkilendiği kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ