Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda AB'ye giden asma yaprağında kimyasal katkı tespit edildi - Alışveriş Haberleri

        SEÇKİN ÜREY / GAZETE HABERTÜRK

        2015’in ilk yarısında asma yapraklarında tespit edilen çok miktarda tarım ilacı kalıntısı ve kimyasal madde nedeniyle, Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde 23 Haziran’da yayınlanan bir karara göre Türkiye’den gelen asma yaprakları için gümrüklerde yüzde 50 sıklıkla fiziki kontrol uygulaması devreye alındı. Yeni partilerinen az yarısının evrak değil, doğrudan denetimi için gündeme gelen uygulama 1 Temmuz itibarıyla da yürürlüğe girdi.

        Bu karar üzerine HABERTÜRK olarak 1 Ocak- 3 Temmuz 2015 arasında AB Gıda ve Yem Güvenlik Sistemi’nden geri gönderildiği açıklanan toplam 4 bin 631 ürünarasında yaptığımız taramada, en fazla zararlı ve yasak madde içerdiği tespit edilen ürün ‘asma yaprağı’ çıktı.

        BELÇİKA VEİSVEÇ’TEN DÖNDÜ

        Buna göre İsveç tarafından 11 Şubat’ta yapılan bir bildirimde ülkeye gönderilen salamura asma yaprağı partisinde 15 adet limiti aşmış tarım ilacı kalıntısı ve 1 adet yasak madde bulundu. Yine 20 Şubat 2015’te İsveç Gümrüğü’nün yaptığı bildirime göre Türkiye’den gelen bir salamura parti asma yaprağında tam 16 adet limiti aşmış tarım ilacı ve 3 adet yasaklı olan madde tespit edildi. 6 Mayıs’ta ise Belçika Gümrüğü’nden benzer bir haber geldi. Belçika Gümrüğü Türkiye orijinli salamura asma yaprağında 14 limit aşımlı ilaç kalıntısı ve 1 adet yasak madde tespit etti.

        TOPLAM 157 PARTİ İADE VAR

        AB ülkeleri, 1 Ocak’tan bu yana Türkiye’den gelen toplam 157 adet parti gıda ürününün standartlara aykırı oldukları için gümrüklerden piyasaya geçişine izin vermedi. Her ne kadar içerdikleri madde bakımından asma yaprakları öne çıkmış olsa da çoğunluğun kuru incir, kuru kayısı, fıstık ve fındık olduğu dikka tçekti. Ancak bu ürünlerinde AB’ye yoğun ihraç edilen gruplardan olduğu biliniyor.

        4 BİN 631 ÜRÜN ARASINDA BİRİNCİ

        Türkiye’nin ihraç ettiği asma yaprağı, AB’nin 2014’ten bu yana gıda güvenliğine aykırı olduğu için sınır kapılarından içeri almadığı ve kendi üyeleri arasında tespit ettiği 4 bin 631 ürün içinde en fazla limit üstünde kimyasal madde içeren ürün oldu. AB ülkelerinin gümrüklerinden sağlık kurallarına uymadığı için kapıdan giremeyen bazı parti ürünler arasında kırmızı biber de fındık da dolmalık biber de var. Ancak bunlara yönelik alınan özel bir önlem yok. Standarda uymayan ürünün iadesi söz konusu.

        ‘ÜZÜMÜN DEĞERİNİ ALSALAR YAPRAKTA SORUN ÇIKMAZDI'

        Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Rıza Seyyar, “AB’nin üzüm ve asmaiçin aradığı kriterler başka. Eğer üzümün değerlerini kullansalar bu sorun çıkmaz. Tarım Bakanlığı ve biz bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2016’ya kadar sorun çözülür diye umuyorum” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ