Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Lüks Türkiye, lüks tüketim yüzde 7 milyar liraya yükselecek - Alışveriş Haberleri

        Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan ve Türkiye lüks pazarını ve Türk markalarının durumunu analiz eden “Türkiye’de lüks sektörü: Lüksün yükselişi” adlı çalışmaya göre, Türkiye’nin mevcut 5.3 milyar liralık lüks pazarının, arz ve talep tarafındaki gelişmeler doğrultusunda 2018 yılına kadar her yıl yüzde 7’lik artışla 7 milyar liraya yükseleceği öngörülüyor.

        Türkiye ise birçok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi “Gösteriş Zamanı” fazında bulunuyor ve lüks, hâlâ ekonomik statünün sembolü olarak görülüyor. Bu büyümeyi tetikleyecek unsurlar arasında üst gelir grubunun yaptığı harcamalar ile orta gelir grubunun ulaşılabilir lüks markalara gösterdiği talebin olduğu belirtilirken, hızlı büyümenin nedenleri şöyle sıralandı:

        - “Kadınların hem işyerlerinde hem sosyal ortamlarda çanta ve ayakkabı kategorilerini statü sembolü olarak görmeleri.

        SOSYAL MEDYA DA ETKİLEDİ

        - Aynı zamanda lüks markaların güzellik ve kişisel bakım ürünlerini kullanması; ünlülerin özellikle sosyal medya ile daha da görünür hale gelmelerine paralel olarak genç kuşağın bu kişilerin satın aldıkları markalara artan ilgisi.

        - Lüks markalara yönelik alışveriş merkezlerinin başta İstanbul olmak üzere İzmir, Ankara ve Bursa’da artması; Adana, Antalya, Gaziantep ve Mersin gibi Anadolu şehirlerinde ise çok katlı lüks mağazaların açılması ile lüks markalarının bu şehirlerdeki tüketiciler ile buluşması.

        - Türkiye’yi ziyaret eden Arap ve Rus turistlerin alım gücü.

        - Düzenlenen moda festivalleri/haftaları; Türk dizilerinin Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa ülkeleri gibi pek çok ülkede yayınlanması ve izleyicilerin oyuncularla kendilerini bağdaştırarak onların giyim ve aksesuvarlarına ilgi duyması yer alıyor.”

        İLK 100 FİRMANIN CİROSU KURA RAĞMEN 214 MİLYAR DOLAR

        Deloitte’un “Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2015” raporuna göre lüks tüketim alanında faaliyet gösteren dünyanın en büyük 100 firması, 2013 mali yılında kurlardaki dalgalanma ve teknolojideki karmaşaya rağmen 214.2 milyar dolarlık satış geliri elde etti. Bu şirketlerden her birinin ortalama satış rakamı 2,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Rapora göre, lüks tüketimin küresel güçleri sıralamasında ilk üç firma; Louis Vuitton, Compagnie Financiere Richemont ve Estée Lauder’dan oluştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ