Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda Başbakan Davutoğlu'ndan et ithalatında helal kesim uyarısı - Alışveriş Haberleri

        DENİZ ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nu (EKK) toplayarak kırmızı et fiyatlarındaki artışı değerlendirirken, ithal edilecek etler için “Helal kesim olsun” uyarısında bulundu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, EKK’da artan et fiyatlarına karşı alınan önlemler hakkında bilgi verdi. Bakanlık, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) piyasayı düzenlemekle görevli olduğunu, AB’den 20 bin tonluk et ithalat kotasının bu amaçla kullanılacağını söyledi. ESK’nın, karkas et alım ihalelerine dikkat çekilerek, bu ihalelerin ardından et fiyatlarının 1 TL düzeyinde düştüğü belirtildi. Toplantıda, indirimlerin süreceği saptamasında bulunuldu. Başbakan Davutoğlu, yurtdışından ithal edilecek etlerin toplumun hassasiyetlerine uygun şekilde ‘helal kesim’ olmasını istedi.

        Tarım Bakanlığı yetkilileri, “Kesinlikle bakanlık olarak kendi nezaretimizde kesilmiş olan hayvanları ithal ediyoruz. Avrupa’dan, kesilmiş ve bekleyen hayvan gelmeyecek. Kesime biz iştirak edeceğiz ve bu kesim İslami usullere uygun olacak” bilgisini verdi. İthal edilecek etlerin hijyen yönündende çok katı denetleneceği belirtilirken, hayvanın kesiminden, yüklenmesine, nakliyesinden tüketiciye ulaşma aşamasına kadar sıkı denetim altında tutulacağı aktarıldı.

        YEM MALİYETLERİ İNCELENECEK

        Toplantıda, ithalat yapılırken yerli üreticinin de mağdur edilmemesi gerektiği gündeme gelirken, tüketici ve üretici arasında denge kurulması istendi. Türkiye’de işletmelerin küçük ölçekli olmasının verimliliği düşürdüğü belirtilirken, diğer ülkelerdeki gibi geniş otlakların olmaması nedeniyle de yem maliyetlerinin yüksek olduğu aktarıldı. Toplantıda, et fiyatlarına etki eden faktörlerin başında gelen yem maliyetlerinin düşürülmesi için çalışma yapılması kararı alındı. Tarım Bakanlığı, konsantre yemden kaba yeme kadar yem sorununu masaya yatıracak.

        ENFLASYONU ARTIRAN STOKA YAKIN TAKİP

        EKK’da, Merkez Bankası’nın dikkat çektiği ve enflasyona etki eden gıda fiyatlarıda konuşuldu. Toplantıda, enflasyonun ortalama artışının üzerinde seyreden gıda ürünlerinin incelemeye alınması gündeme geldi. Gıda Komitesi’nin de bu ürünleri ayrı ayrı takip etmesi istendi. Bu kapsamda, ürün fiyatında suni bir artış varsa, özellikle stokçuluk ve kâr marjlarıyla ilgili sorunlara çözüm aranacak. İklim şartları nedeniyle ürünün temininde sıkıntı varsa ithalat kararları alınacak. Bu çerçevede önce patates ardından da limonda yaşanan stok sıkıntısı değerlendirildi. Yetkililer, “Geçen yıldan kalma limon var. Bu limon piyasaya sürülmüyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ