Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Gıda “Peynirde de uygulama yetersiz mi kalacak?” - Alışveriş Haberleri

        Menekşe ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ekmekten köfteye, kırmızı etten, beyaz ete kadar birçok ürüne getirdiği uluslararası standartlarla perakende gıda satışı önemli ölçüde kimlik değiştirdi. Son olarak da açıkta peynir satışını engelleyeceği ifade edilen Peynir Tebliği yayımlandı ve 1 Ocak 2016 itibarıyla ambalajsız ürün satılmayacağı açıklandı. Bundan önce de kasap köfte ve kasap sucuk ile ambalajsız dökme tavuk eti satışı yasaklanmış, ekmekte kepek oranı artırılmıştı. Ancak tüm bu ürünleri yönetmeliklere uygun olmayan şekilde satmayı sürdüren işletmelerin yaygınlığı, “Peynirde de uygulama yetersiz mi kalacak?” sorusunu akıllara getirdi.

        TAŞRADA 2 DÜKKÂNDAN BİRİ UYMUYOR

        Çünkü, halen birçok fırında ve perakende zincirinde yasak olmasına rağmen ‘beyaz ekmek’ satıldığını hepimiz görüyoruz. Yine içinde ne eti olduğu bilinmeyen ‘kasap köfte’ de ‘kasap sucuk’ da ortadan kalkmış değil. Türkiye genelinde 10 milyar liralık bir hacme sahip olduğu ifade edilen peynir pazarında, ambalajlı ürünlerin payı sadece yüzde 35. Yani 6.5 milyar liralık bir ambalajsız satış mevcut. Yasaklara rağmen önü bir türlü kesilemeyen bu ürünlerin nasıl olup da satılabildiği konusuyla ilgili görüştüğümüz Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın yeni sistemlere uyum sağlayabilmesi içn eğitimden geçmesinin önemine işaret ediyor. Palandöken, “Büyükşehirlerde yeni yönetmelik ve tebliğlere uyum oranı yüksek. Ancak konum olarak çok göz önünde olmayanlar daha cesur davranabiliyor” diyor. Ardından da Palandöken taşradaki çarpıcı tabloyu şu sözleri ile özetliyor:

        “Taşrada yönetmeliklerin dışındaki uygulamalar daha yaygın. 2 dükkândan birinin yeni tebliğlere uymadığı şehirler var. Özellikle pazar yerindeki kaçış oranı daha yüksek. Çünkü bu işte geleneksellik ön plana çıkıyor. Bazı esnaf ise ürününe güvenip cezayı göze alıyor.”

        Bu arada peynirde 1 Ocak’taki uygulamanın zam getireceğine de işaret eden Palandöken, “Tenekeyle gelen peynirle soğutmalı özel araçla gelen peynirin maliyeti farklı olur. Ocak itibarıyla peynirde yüzde 10 fiyat artışı gündeme gelebilir” diyor.

        PEYNİRİN TUZU AZALACAK, ‘DOĞAL’ İFADESİ KALKACAK

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle 8 Şubat 2015'te Resmi Gazete'de yayımlanan Peynir Tebliği, 1 Ocak 2016'dan itibaren uygulamaya girecek. Peynir üretimi ve satışıyla ilgili yeni düzenlemeler içeren tebliğe göre,

        -Peynirlerin muhafaza, taşınma ve piyasaya arz süreçlerinde 10 derecenin altında tutulması zorunlu kılınacak.

        -Peynir, uygun malzemelerle ambalajlanacak. Açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak.

        -Koyun sütü aroması, tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri ile etiketlerde ‘köy peyniri’, ‘geleneksel peynir’, ‘doğal peynir’, ‘çiftlik peyniri’ gibi ifadeler kullanılamayacak.

        -En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşar peynirine ‘eski’ denebilecek.

        -Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta üretilecek.

        -Beyaz peynirde tuz oranı azalacak.

        TÜRKİYE’DE BU YASAKLAR DA DELİK DEŞİK OLDU

        EKMEK

        Temmuz 2012’de ekmeğin kepek oranı artırıldı. Beyaz unla kepeği karıştırması gereken fırıncı kolaya kaçınca Tarım Bakanlığı 2013’te una da standart getirdi. Ancak hâlâ birçok fırında beyaz ekmek satışı devam ediyor. Kepeği artırılmış ekmek, “Yeni yasa ekmeği” diye satılıyor.

        KASAP KÖFTE

        Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde değişiklik 1 Temmuz 2015’ten itibaren yürürlüğe girdi. Tebliğ ile açıkta kıyma, kasap köfte ve kasap sucuk satışı yasaklandı. Ancak İstanbul dahil, Türkiye’nin hemen her yerinde bu yasak deliniyor.

        ALKOL

        2013 yılında alkollü içeceklerin gece saat 22.00 ile sabah 06.00 arasında satışı yasaklandı. Ancak küçük yerlerde bu yasağın da delindiği ve söz konusu saatlerde de satış yapıldığı biliniyor. Denetim ve cezalara rağmen alkollü içki satışında saat kuralını aşanlar olduğu ifade ediliyor.

        ‘ET İŞLEME BELGESİ OLAN KASAP KÖFTE SATABİLİYOR’

        Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane:

        “Tebliğlere yüzde 100 uyuyoruz. Bazı hipermarketlerde kasap köfte gibi açık ürünlerin satışı sürüyor; çünkü, hem veteriner hem de gıda mühendisi istihdam ediliyor ve et işleme belgesi var. Bu şekilde paketleme yapıp başka marketlere de gönderebiliyoruz. Peynirde de koşulların gerektirdiğine göre kanun çerçevesinde kalarak satış yapacağız. Tebliğin uygulama detayları oluştuktan sonra daha iyi yorumlanır. Bakkal ve pazar, kuralları esnetebiliyor, ancak zaman içinde düzen oturacaktır.”

        ‘ORGANİZE PERAKENDE PAYINI % 5 ARTIRABİLİR’

        “Gıdada yapılan değişiklikler hijyen, soğuk zinciri koruma ve AB’ye uyum açısından önemli. Tarım Bakanlığı ayda bir rutin kontroller yapıyor. Ancak pazarlara aynı sıklıkta gidildiğini söylemek zor. Bizim sorumluluğumuz kendi işimizi doğru yapmak. Yerel zincirler uyum sağlıyor. Organize perakendede ambalajsız peynir oranı zaten yüzde 10’u geçmez. Sadece bazı yöresel ürünler var. Uygulamalar tam olarak otursa organize perakendenin yüzde 5 civarı daha fazla pazar payı alması mümkün.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ