Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Dış ticaret beklenti endeksleri 4. çeyrekte geriledi - Alışveriş Haberleri

        2015 yılının 4. çeyreğinde, 2015 yılının 3. çeyreğine göre ihracat ve ithalat beklenti endekslerinde azala gerçekleşti.

        İhracat Beklenti Endeksi, 2015 yılının 4.çeyreğinde, 2015 yılının 3. çeyreğine göre 1,1 puan azaldı. 2015yılının 3. çeyreğinde 108,3 olan Endeks, 2015 yılının 4. çeyreğinde107,2 seviyesinde gerçekleşti.

        İthalat Beklenti Endeksi, 2015 yılının 4. çeyreğinde, 2015 yılının3. çeyreğine göre 5,5 puan azaldı. 2015 yılının 3. çeyreğinde 105,5olan Endeks, 2015 yılının 4. çeyreğinde 100 seviyesinde gerçekleşti.

        Ekonomi Bakanlığı tarafından dış ticaret beklenti anketine ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "Ekonomi Bakanlığı tarafından üçer aylık dönemler halindeuygulanarak Resmi İstatistik Programı (RİP) kapsamında yayınlanan DışTicaret Beklenti Anketi (DTBA),dış ticaretimize yön veren firmalarınyakın geçmişe ve mevcut duruma ilişkin değerlendirmeleri ile gelecekdöneme yönelik beklentilerini yansıtmakta olup, bu hususta göstergeniteliğinde olan endeksler üretilmesini sağlamaktadır. Endeksin100’den büyük olması beklentilerin iyimser (artış yönünde) olduğunu,100’den küçük olması beklentilerin kötümser (azalış yönünde) olduğunu,100 olması ise firma beklentilerinin nötr olduğunu göstermektedir.

        İHRACAT

        2015 yılının 4. çeyreğinde, 2015 yılı 3. çeyreğine göre, İhracatBeklenti Endeksine dahil edilen sorulardan gelecek 3 ay için ihracatve ihracat sipariş beklentilerine ilişkin soruların Endeksi azalışyönünde etkilediği son 3 aydaki ve şu anda kayıtlı ihracat siparişdüzeylerine dair soruların ise Endeksi artış yönünde etkilediğigözlenmektedir. Bununla birlikte, ihracat beklenti endeksini oluşturantüm sorulara ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynıdönemine göre daha düşük puanlarda gerçekleşmiştir. Bu etkilerinsonucunda, İhracat Beklenti Endeksi 2015 yılının 4. çeyreğinde birönceki yılın aynı döneminin 6,9 puan altına gerilemiştir.

        İTHALAT

        2015 yılının 4. çeyreğinde, 2015 yılı 3. çeyreğine göre, İthalatBeklenti Endeksini oluşturan sorulardan gelecek 3 aydaki ithalat vebirim ithalat fiyatı beklentileri ile mevcut ithalat sipariş düzeyineilişkin soruların Endeksi azalış yönünde etkilediği son 3 aydakiithalat sipariş düzeyine ilişkin sorunun ise Endeksi artış yönündeetkilediği gözlenmektedir. Öte yandan, gelecek 3 aydaki ithalat vebirim ithalat fiyatı beklentileri ile mevcut ithalat sipariş düzeyineilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre dahadüşük puanlarda iken son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkinyayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksekpuanlarda seyretmektedir. Bu etkilerin sonucunda, İthalat BeklentiEndeksi 2015 yılının 4. çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneminin 9,9puan altına gerilemiştir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ