Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş Ev Ekonomisi En ucuz sucuk 40 lira olacak! - Alışveriş Haberleri

        Ebru ERDOĞAN/HABERTÜRK

        Sucuk, salam ve sosis gibi et ürünlerine tavuk eti karıştırmanın önüne geçen taslak yasalaşırsa, bu ürünlerin fiyatları da artacak. Sucuğun kilogram fiyatı 40 liraya çıkacak; bir kangal sucuk en az 10 lira olacak

        Kamuoyunun görüşüne açılan ve kırmızı et sektörünün de destek verdiği "Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğ Taslağı" yürürlüğe girerse 1 Ocak'tan itibaren sucuk, sosis ve salam fiyatları el yakacak. Kilogram başına kırmızı etten yapılan şarküteri ürünlerin fiyatları sucukta 40, sosiste 30, salamda ise 35 lira olacak. Şu anda kampanyalarla 3.99 liraya bile satılan bir kangal sucuğun fiyatı en az 10 lira olacak.

        550 BİN TL'LİK TAVUK KARIŞIM

        Marketlerde çok çeşitli şarküteri ürünleri satılsa da genellikle 250 gramlık ambalajlar tercih ediliyor. Bazı 'özel' ürünlerde fiyatı düşük tutmak için gramajlar da düşürülüyor. Şu anda en çok bilinen markaların 'yüzde 100 dana eti' etiketiyle sattığı sucuk fiyatları 40-50 lira arasında değişiyor. Ancak yine yüzde 100 dana eti olan daha ucuz sucuklar da var. Aradaki farkın bağırsak ile baharat gibi üretimde tercih edilen diğer unsurlardan ve ambalajdan kaynaklandığı dile getiriliyor.

        Et Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yücesan da tebliğin yürürlüğü girmesiyle suistimallerin önleneceğini ifade etti. Şu anda tebliğin kamuoyuna açıldığını anımsatan Yücesan, "Kırmızı et sektörü tebliği destekliyor. Kanatlı etçilerde biraz sıkıntı var; çünkü kırmızı et sektörüne yılda 120 bin ton mekanik kıyma, 30-40 bin ton da beyaz et satıyorlar. Bu aşağı yukarı 550 bin lira demek ve kanatlı sektörü bundan vazgeçmek istemiyor."

        'SUCUK BENZERİ ÜRÜNLERE DİKKAT'

        Emin Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, şu anda piyasada fermente edilmeden, pişirilerek yapılan 'sucuk benzeri ürünler' olduğunu dile getirdi. Isıl işlem görmüş bu ürünlerle ilgili Arslan, şunları söyledi: "Sucuk, eti fermente ederek, yani iklimlendirmeyle yapılır. Bunu tavuk etiyle yapmak mümkün değil. Bu nedenle tavuk oranı yüksek ürünler, ısıl işleme tabi tutuluyor; yüzde 100 dana sucuklar ise fermente ediliyor. Tüketicinin buna dikkat etmesi gerek." Şu anda karkas etin kilosunun 15 lira olduğunu da belirten Arslan, "Suyunu atıp fire verdiği için 1 kilogram kıymadan 700 gram sucuk yapılıyor. Aynı kıymadan ortalama 1.3 kilo sosis ya da salam üretilebiliyor. Dolayısıyla sucuk almak isteyen kasaba gidip eti çektirsin. Sucuğun kilosu işte bu kıymadan daha pahalı olmalı" dedi.

        'HATTIMIZI AYIRDIK'

        Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, taslağın oluşma aşamasında kırmızı ve beyaz et üretim hatlarını ayırdıklarını anlatarak, "Bu tabii şirketler için bir maliyet getirecek; ama çok büyük değil. Daha önce karışımlı ürünlerde oranlar etiketin üzerine yazılıyordu. Ancak bu oran laboratuvarlarda çıkmadığı için biraz da üreticinin vicdanına kalmıştı. Dolayısıyla bu tebliğ, hem denetimde kolaylığı hem de kaliteyi sağlayacak" dedi. Hem kırmızı hem de beyaz etten yapılan şarküteri ürünlerine karıştırılan mekanik sıyrılmış beyaz etlerin (MDM) ise bütün dünyada kullanıldığını ifade eden Görener, şöyle devam etti: "Bunların içinde ciğer dokusu çıkabiliyor; tabii oranı önemli. Bakanlık yasaklamadığı sürece sektör, beyaz et ürünlerinde kullanmaya devam eder."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ