Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş AVMler AVM'ler taşınıyor! - Alışveriş Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "AVM" diye tabir edilen alışveriş merkezlerinin illerin ticari planlarına uygun alanlara taşınacağını söyledi.

        Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ı ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Metin, uzun dönemden beri esnaf kesimi ve ticaret erbabının beklediği, "AVM Yasası" diye tabir edilen Perakende Sektörünün Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nı ilgililerin görüşüne açtıklarını hatırlattı.

        Tasarının bakanlığın internet sitesinde bulunduğunu, ilgililerin görüşlerini beklediklerini anlatan Metin, taleplere göre şekil verileceğini ve Bakanlar Kuruluna arz edileceğini vurguladı.

        "Tasarı, Bakanlar Kurulunda da son şekli verilerek Meclise sevk edilecek" diyen Metin, "Bu, uzun dönemdir beklenti içinde olunan bir alandı. Bu konuda çalışmalar devam ediyor" ifadesini kullandı.

        "Her ilde stratejik ticari plan yapılacak" diyen Metin, "Valiler başkanlığında belediyelerden, sivil toplum kuruluşlarından ve ticaret adamlarından komisyon oluşturulacak. Bu komisyon, illerdeki imar planları gibi stratejik ticari plan yapacak. Yani bir caddede kaç berber olması lazım, kaç değişik alanda iş yeri olacak, bunları araştıracak. Raporlar doğrultusunda çalışmalar şekillenecek" şeklinde konuştu.

        Metin, AVM'lerin kent merkezlerinin dışına çıkarılacağına dikkati çekerek, "Netice itibarıyla mevcut yapı da bu yönde. İllerde 'AVM' diye tabir edilen yerler ticari plan dahilinde uygun alanlara taşınacak. Birçok yerde bu doygunluk olduğu için valiler başkanlığında oluşturulan komisyon kararıyla il dışına çıkarılacaktır. Bundan sonra 400 metrekareden daha büyük ticari alanların kent dışına yapılması konusunda zorunluluk olacak" ifadesini kullandı.

        Esnafın plana uyması karşılığında teşvik sisteminden yararlanacağını aktaran Metin, "Yani esnaf ticari plana uygun yerde iş yeri açarsa çeşitli teşvik ve desteklerden yararlanabilecek. Ticari plana uymayan bir yapıda açılırsa iş yeri o desteklerden yararlanamayacak" diye konuştu.

        "GÜMRÜK SİSTEMİNDE DEVRİM YAŞANIYOR"

        Hızlı bir yapılanma içinde olduklarını vurgulayan Metin, "Türkiye'nin dünyada en kolay ve en güvenli ticaretin yapılacağı, yapılması gereken bir ülke olması noktasında da çalışmalarımız devam ediyor. Yasal ticareti kolaylaştıran, yasa dışı ticaretle de toleranssız mücadele eden ve kaldıran anlayışla hareket ediyoruz" diye belirtti.

        Metin, son dönemde 10 il ve 10 bölgede yerinden gümrükleme sistemine geçildiğini anımsatarak, şöyle dedi:

        "Bu, gümrük siteminde devrimdir. Herkes bunun farkında. Artık sanayici ve ihracatçımız ürettiği malı fabrikasında paketleyip, bizim belirlediğimiz bir alanda gümrükleme işlemini yapabilecek konumda olacak. Bu sayede malı üreten firmanın ürünü gideceği noktaya kadar hiçbir sıkıntıyla karşılaşmamış olacak. İhracatçımızın böyle bir imkanı yoksa nakliye firmalarına bu imkanı tanıyoruz. Bu şekilde ticareti kolaylaştıran ve hız kazandıran önemli bir çalışmayı harekete geçirmiş oluyoruz."

        Tek nokta uygulamasını pilot olarak Kapıkule Sınır Kapısı'nda başlatacaklarını kaydeden Metin, "Bu konuda son aşamaya gelindi. Bu çalışmada da gümrüğe gelen kişi üç ya da beş noktadan değil, tek bir noktadan işlemini yapacak. Altyapı çalışmalarımız bitti. Yakın zamanda Kapıkule'den başlayacağız ve diğer diğer kapılarda da bunu yaygınlaştıracağız. Hem kolaylaştırma hem de hız kazandırma bu tip gümrükleme işlemlerinde önem arz ediyor. Bu da ihracatçımıza zaman ve para kazandırıyor. Ülkemize de katma değer kazandırıyor" şeklinde konuştu.

        Metin, yeni projelerin hayata geçirilmesiyle gümrük kapılarında yoğunluk yaşanmayacağını kaydetti.

        TEK PENCERE SİSTEMİ

        Birçok bakanlığın uygulamasını tek pencereye indirgeyeceklerine işaret eden Metin, vatandaşların bütün işlemlerini kolaylıkla yapabileceğini vurguladı.

        Kaçakçılıkla mücadele konusunda da geniş kapsamlı çalışmalar yapıldığını dile getiren Metin, sözlerini şöyle tamamladı:

        "Kaçakçılıkla mücadele de koordinasyondan sorumlu bakanlığız. Özellikle Türkiye'deki kaçakçılık türlerinin tamamıyla mücadeleyi diğer kolluk kuvvetleriyle sürdürüyoruz. Son dönemde akaryakıt kaçakçılığıyla ilgili çok büyük başarılar elde ettik. Uyuşturucu yakalama noktasında da cumhuriyet tarihinin rekorunu yakalamış durumdayız. Teknolojinin en ileri boyutlarını kullanıyoruz. Memur sayısını artırdık, eğitim verildi.

        Yasa dışı ticaretin hiçbir alanına tolerans tanımadan mücadelemiz devam ediyor."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ