Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş AVMler Aziz Torun ilk adımı atarak 7 AVM’sinde kuru 1.85-1.95’e sabitledi - Alışveriş Haberleri

        Menekşe ATASELİM / GAZETE HABERTÜRK

        Dolar 2.17’yi aşıp Euro 3 TL’yi devirince perakendede gözler döviz bazlı mağaza kiralanan AVM’lere çevrildi. Kurdaki hareketliliğin hızı nedeniyle AVM’lerde genel eğilim kiraya müdahale etmek için yılbaşı sonrasını beklemek yönünde. İlk hamleyi yapan isim ise yine Torunlar GYO Yönetim Kurulu ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun.

        Eylül ayında doların 2 TL’yi görmesiyle, sahibi ve ortağı olduğu AVM’lerde kuru 1.75 ile 1.87 TL’ye çeken ve “Yıl sonunda en fazla 1.95 TL’ye çıkarız” diyerek ‘Başçı kuru’ uygulayan Torun, 2014’ün ilk 3 ayı için de doları 1.85-1.95, Euro’yu ise 2.65 TL’ye sabitledi.

        ‘DURUMU FIRSAT GÖRMEYİZ’

        İstanbul Torium, Bursa Korupark ve Zafer Plaza’nın da aralarında olduğu toplam 7 AVM’de Ocak 2014’ten itibaren faturaların sabit kurla kesileceğini söyleyen Torun, “Gelecek 3 ay için kuru indirdik. Ortağı olduğumuz Netsel Marina, Bulvar Samsun ve Sera Kütahya’da da uygulama aynı” dedi. “Devir destek olma devri” ifadesini kullanan Torun, şöyle konuştu: “3 günde artan kurla durumu fırsat görmeyiz. TEFE-TÜFE ortalamasına göre hesap edildiğinde de dolar 1.95 TL’yi buluyor. Kiracıyı mağdur etmeden enflasyona göre bir düzenleme yapıyoruz.”

        Ankara’daki Panora AVM de olumsuz etkiyi bertaraf etmek için kuru sabitlediğini duyurdu. Panora’da 2014’ün ilk 3 ayında dolar 1.75, Euro 2.40 TL olacak.

        ‘Sağduyu galip gelmezse bizi zor bir yıl bekliyor’

        Kurdaki hızlı artışı değerlendiren Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkan Yardımcısı ve Twigy markasının sahibi Sinan Öncel, “Sağduyunun galip çıkmasını bekleyeceğiz” dedi. AVM’lerin kuru sabitlemesi gerektiğini ifade eden Öncel, “Yılbaşı üstü çok yoğun bir dönem yaşanıyor. Perakendede şu an herkes kendi derdinde, mal satma peşinde. Henüz dernek çatısı altında toplanıp bir karara varmadık ama yılbaşından sonra buluşacağız. Eğer AVM tarafından sağduyulu olunmazsa, 2014 için diyebilirim ki bizi çok zor bir yıl bekliyor” diye konuştu.

        ‘YILBAŞINA DENK GELMESE TAHRİBATI ARTARDI’

        Kurun malın maliyetini de artırdığını söyleyen Öncel, şöyle devam etti: “Tüketicinin kredi kartı limiti büyük ölçüde dolu. Taksitler sınırlandırıldı. AVM’ler ortak gider maliyetini bile döviz cinsi fatura ediyor. Eğer böyle bir kriz yılbaşına denk gelmeseydi bizler için tahribatı çok daha büyük olurdu. Şu an insanlar daha ucuz seçeneklere kaçıyor ama hediye almaktan geri durmuyorlar.”

        ‘SIÇRAMA CİDDİ AMA DEVAMLILIĞI ÖNEMLİ’

        Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü kurda ciddi bir sıçrama olduğunu, ancak sabitlemek için devamlılığın önemli olduğunu kaydetti. Yılbaşı sonrası durumu değerlendireceklerini ileten Belgü, “Bugün doğru zaman olmayabilir. Her konuşmada fiyat artıyor. Hızlı karar veremeyiz ama destek olmak istiyoruz” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ