Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Altın Altına hücum - Altın Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Ünlü stratejist Michael E. Lewitt, doların diğer para birimleri karşısındaki güçlü yükselişine rağmen altının hala en iyi uzun vadeli yatırım araçlarından biri olduğunu söyledi.

        Lewitt, Başkanı olduğu The Credit Strategy Group’un aylık bülteni The Credit Strategist’in son sayısında küresel para hiyerarşisinin hala “altın-dolar-euro-yen” olarak devam ettiğini yazdı. Lewitt, altının henüz hamlesini yapmadığını ve yatırımcıların bunu bir fırsat olarak kullanabileceğini belirtti.

        OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

        2008-2011 yılları arasında 80 yılın en kötü durgunluk yaşayan dünyadan altın fiyatları ikiye katlanırken, merkez bankaları cendereden çıkmak için parasal genişlemeye gitti. Piyasalarda dolar, euro ve yen bolluğu yaşanırken altın ons başına 1.923 dolar olan zirvesinden yaklaşık yüzde 40 gibi önemli bir oranda düştü. Parasal genişlemenin rüzgarını da arkasına alan piyasalarda yatırımcılar daha yüksek getirili varlıklara yöneldi, ekonomiler iyileşmeye başladı.

        DEVAÜLASYON ALTININ DEĞERİNİ ARTIRACAK

        Newsmax'de yer alan habere göre Lewitt, merkez bankalarının büyümeyi yardımcı olmak için kendi paralarının değerini düşürmeye başladıklarında altının değerinin artmaya başlayacağının altını çizdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz oranlarını aşağı çekmek için tahvil satın alırken Rusya, Çin, Kanada ve Hindistan dahil yaklaşık iki düzine ülke bu yıl borçlanma maliyetlerini düşürdü.

        Lewitt, Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) Eylül ayında beklenen dokuz yıl içindeki ilk faiz artırımının dünya çapındaki devalüasyon hamlelerini değiştirmeyeceğini kaydetti.

        AVRUPA ZAYIF EURO İSTİYOR

        Şubat ayında 13 yılın en düşük seviyesini gören euro, Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin hayat belirtileri göstermesiyle Mayıs ayında değerlenmeye başladı. Ancak Yunanistan’ın son günlerdeki borç müzakereleri sırasında değer kaybetti.

        Lewitt, ECB bölgenin ekonomik iyileşmesine destek verdiği sürece euronun zayıf kalmasını beklediğini söyleyerek;"Zayıf euro sadece gerekli değil aynı zamanda Avrupa faiz oranlarının böylesine düşük olduğu ortamda ECB’nin Avrupa ekonomisini canlandırması için birincil araçtır" dedi.

        BU FİLMDE ALTINA ROL YOK

        Brian Kelly Capital’in kurucusu Brian Kelly ise altının Yunanistan krizine reaksiyonunun krizinin doğasına isnat edilebileceğini belirtti. Kelly; “Altının bu hikayede başrol oynamasını beklemeye gerek yok çünkü bu bir döviz krizi değil bir siyasi kriz” dedi. Brian Kelly; kurlarda büyük bir çöküşün yaşanması durumunda, bankacılık sistemi ile entegre başka bir alternatif olmadığı sürece altının yararlı olacağını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ