Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Borsa İstanbul sert düşüşlerden etkilenmedi - Borsa Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Yunanistan'da dün yapılan referandumdan "hayır" sonucunun çıkması Avrupa borsalarını vurdu.Almanya’da DAX yüzde 1,17 ve Fransa’da CAC 40 1,65 oranlarında düşerken İngiltere’de FTSE 100 Endeksinde gerileme yüzde 0,67 oldu. Rus borsasında yüzde 1,73 gerileme yaşanırken ABD vadeli işlemlerde yüzde 1’e yakın geri çekildi.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        İtalya Borsası ise yüzde 2.5 ile Avrupa'da en fazla değer kaybeden borsa oldu.

        PİYASALAR GÜNE NASIL BAŞLADI?

        Borsa İstanbul ise yurtdışındaki sert düşüşlerden etkilenmedi ve diğer borsalardan pozitif yönde ayrıldı. Borsa İstanbul günü yüzde 1.41 artışla 82.365 puandan tamamladı.

        Japonya’da NIKKEI 225 Endeksi yüzde 2,08 seviyesinde gerilerken, bu düşüşte sadece Yunanistan’ın değil Çin hisse senedi piyasası hakkındaki kaygıların da payı bulunuyor.

        TL KAYIPLARINI GERİ ALDI

        Yunanistan'da kemer sıkma politikalarına yönelikreferandumdan hayır oyunun çıkması ardından yükselerek güne 2.71 civarından başlayan dolar/TL,gün içinde ise diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak kayıplarını gerialdı ve referandum öncesi seviyelere döndü. Bankacılar, Fed baskısının azalmasının yanı sıra petrol fiyatlarındaki düşüşün de TL'yeolumlu yansıdığını belirtiyor.

        ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, normal koşullar altında Yunanistannedeniyle riskten kaçınma hareketinin TL'yi de olumsuz yönde etkilemesinin bekleneceğinisöyleyerek, "Ancak Brent petrol fiyatlarında öğle saatlerinde başlayan düşüşün TL üzerindekiağırlığını artırdığını gördük. Brent petrol fiyatının 58.3 dolara gerilemesinin de etkisiyle TLdiğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden olumlu ayrıştı ve dolar/TL 2.6835'e kadargeriledi. Dolar/TL'de 2.6830'in ilk destek, 2.6950'nin ise ilk direnç olarak öne çıkıyor" dedi.

        GÖZLER GÖRÜŞMELERDE

        Referandumda halkın verdiği net cevap ile troyka ile yeni bir anlaşma için elini güçlendirdiğini açıklayan Yunan hükümeti ile yatırımcılar şimdi Avrupa’nın liderlerinin atacağı adımı bekliyor. Nefeslerin tutulduğu bu günde Almanya’dan ve Eurogroup’dan kısa ancak piyasaları diken üstünde oturtacak açıklamalar geldi.

        Bunun yanında, ne olursa olsun zor durumdaki ülkelerin yardımına koşacağını açıklayan Avrupa Merkez Bankası’nın nakitleri tükenmekte olan Yunanistan bankalarına acil likidite desteği sağlaması bekleniyor.

        Euro bölgesi liderleri, Almanya Başbakanı Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Hollande arasında bugün gerçekleşecek görüşmenin ardından Salı günü acil gündemle toplanacak.

        Yunanistan’da sermaye kontrolü nedeniyle geçtiğimiz hafta kapanan bankaların yarın açılması bekleniyor. Bankaların nakit sıkıntısının giderilmesi için ise gözler birkaç yıl önce “ne gerekiyorsa yapacağız” diyen Mario Draghi ve ECB’de.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ