Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Borsa İstanbul'da sert yükseliş - Borsa Haberleri

        ABD tarımdışı istihdam verisisonrası ABD Merkez Bankası Fed'den faiz artışı beklentilerinin ötelenmesi ve 10yıllık ABD tahvil faizlerindeki düşüşün etkisiyle gelişmekteolan ülkelere para girişi sürerken, Türk hisse senetleripiyasası da global piyasalara paralel bugün güçlü alımlarlakarşılaştı.

        Hazine'nin başarılı geçen tahvil ihraçlarının da etkisiylegüçlü yükseliş gözlenen banka hisseleri öncülüğünde BIST-100endeksi günü yüzde 3.36'lık artışla 76.902 puandan tamamladı. Bankacılık Endeksi'nde artış yüzde 4.76 oldu.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ...

        TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Ocak ayında yüzde 7 olan10 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 11 üzerine 29 Eylül günüyükseldi. O günden 50 baz puan iyileşme var. 10 yıllık göstergetahvile alımlarla da bankacılık sektörüne para girişleri var"dedi.

        Geçen hafta yüzde 11'i aşan 10 yıllık gösterge tahvilinbileşik faizi bugün Hazine ihalelerinin ardından yüzde 10.60civarında işlem görüyor. ABD tahvil faizlerindeki gerilemenin de gelişmekte olanülkeleri desteklediğini belirten Ökte, "10 yıllık ABD tahvilfaizi yüzde 2'nin altında. Carry iştahından söz etmek için çokerken ancak gelişmekte olan ülkelere dört gündür para girişlerivar" dedi ve ekledi: "Çin'den yine kötü bir sürpriz gelmezse (para girişlerinin)devam edebileceğini düşünen taraftayım. 10 yıllık göstergetahvilde 10.25-10.30 bandını test edeceğimizi düşünüyorum. Bu dabankacılık endeksinde kısa vadede bir yüzde 3-4 yukarı hareketanlamına gelir."

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU?

        DOLARDA DÜŞÜŞ SINIRLI

        Cuma günü ABD verisi öncesinde 3.0250 TL'den işlem gören dolar, 2.99 TL'nin altına indi. Ancak yerli yatırımcıların talebi dolardaki düşüşü sınırladı.

        Bir bankanın döviz masası müdürü, TL'nin kurumsal döviz talebi nedeniyle negatif ayrıştığını söyleyerek, "Kurun düşmesiyle müşteri talebi geliyor. Ancak şu da var ki global olarak gelişmekte olan para birimleri dolar karşısında değer kazansa da TL kendi hikayeleri yüzünden geride kalıyor. Fed'in faiz artırımı 2016'ya sarkabilir, kısa vadede piyasa pozitif olmak isteyecektir. Dolayısıyla dolar/TL'de aşağıda biraz daha yer var ancak seçimler öncesinde 2.9500 ve altında çok kalacağımızı zannetmiyorum" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ