Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Moody's kararı sonrası piyasaların tepkisi nasıl olur - Borsa Haberleri

        Haftanın son işlem gününden sonra piyasalar heyecanlı bir bekleyiş içerisine girdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, aylar önce takvimini açıkladığı 5 Ağustos'taki Türkiye değerlendirmesini açıkladı.

        15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilk gelen tepkilerin ardından çok güçlü bir toparlanma sürecine giren Türkiye piyasaları, beklendiği gibi Moody's'den bir not inidirmi ile karşılaşmadı. Moody's Türkiye'nin yatırım yapılabili notunu (Baa3) teyit etti ve 90 günlük sürece işaret etti.Piyasalarda oluşan kanıya göre bu 90 günlük izleme sürecinden sonra da Türkiye piyasaları için herhangibir not indirim gelmesi beklenmiyor.

        Peki Türkiye piyasaları haftasonu tatiline girmişken gelen Moody's kararı sonrası yeni haftada bizi nasıl bir piyasa birbekliyor. Bu soruyu piyasanın uzmanlarına sorduk...

        "BORSA 77 BİNLERİ GÖRÜR"

        IntegralMenkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Köksal, Moody's'in not kararının piyasalara etkisinin olacağını savunurken, endkesin buradan alacağı destek ile 77 bin seviyelerine çıkacağını düşünüyor. Köksal, sonrasında ise ABD'den gelen ekonomik verilerin Fed'in faiz artırım sürecine olan etkisinin takip edilmesi gerektiğini düşünüyor.

        Köksal'ın önümüzdeki günler için piyasa hareketlerine yönelik görüşleri şöyle:

        "Moody's FETÖ'nün başarısızlıkla sonuçlanan 15 Temmuz darbe girişimi sonrası minimum 30 olmakla beraber 90 gün süre istemişti. Bu süre de henüz daha dolmadı ve bu nedenle Moody's'in değerlendirme raporunda Türkiye'nin notunda değişikliğe gitmemesini beklemiyorduk. Moody's'in S&P gibi acele etmeyeceğini ve rasyonel bir karar vereceğini düşünüyorduk. Öyle de oldu. Bu kararın piyasalara etkisi mutlaka olacaktır. Ancak ABD'den son gelen pozitif tarım dışı istihdam verisi nedeniyle bu etki biraz baskılanabilir.

        "16 AĞUSTOS TARİHİNE DİKKAT!"

        Moody's kararının piyasalara yaratacağı etkinin dışında 16 Ağustos'ta ABD'den gelecek olan enflasyon rakamları piyasalar için çok önemli. Geçtiğimiz hafta istihdamn verilerinin güçlü gelmesinden sonra Fed'in faiz artırım sürecinde enflasyon verisi çok önemli rol oynayacak. Ancak enflasyon rakamları iyi gelse de Fed'in Eylül ayında çok Aralık ayındaki toplantıda bir hamle yapmasını daha muhtemel buluyorum. Fed, 8 Kasım'daki ABD seçimlerini görmek isteyebilir.

        Fed'in faiz artırım süreçlerindeki tavrı gelişmekte olan piyasalara olan fon akışında çok belirleyici bir başlık... Bu nedenle Moody's kararının piyasalara etkisi 77 bin dolaylarında sınırlı kalabilir. Sonrasındaki hareketlerde Fed sürecini izlemekte fayda var.

        "DOLAR 2,97'LERE ÇEKİLEBİLİR"

        Dolar bazında ise cuma günü çok yüksek bir volatilite vardı. Yüksek volatilite olduğunda dolar/TL kuru genelde yukarı gitme eğiliminde olur. Ancak iş piyasada Türk Lirasnın güçlü duruşu sayesinde bu yükseliş sınırlı kalıyor. Moody's kararının da etkisi ile önümüzdeki hafta 2,97'lere kadar çekilebilir.

        "ALTIN 126 LİRAYI GÖREBİLİR"

        Altın cephesinde ise ons fiyatı belirleyiciliğini sürdürüyor. 1335 dolara kadar çekilen altının ons fiyatının düşmesi için ABD'den gelen fiziki altın talebinin sınırlanması lazım. Şu anda Asya altın satarken ABD alıcı konumda bu da fiyatlardaki düşüşü sınırlıyor.

        Ons altınn 1320 dolara kadar çekilmesi durumunda içeride altın fiyatları 126 liraya kadar düşebilir.

        "KISA VADEDE ÇOK ÖNEMLİ BİR BELİRSİZLİK ORTADAN KALKTI"

        Kapital FX araştırma uzmanı Enver Erkan, Moody's kararı sonrasında yaptığı değerlendirmede önümüzdeki hafta piyasalarda pozitif bir açılış olmasını bekliyor.

        Moody's'in kararınırn Türkiye piyasaları açısından çok olumlu bir hava yarattığını belirten Erkan, yatırım yapılabilir seviyedeki notumuzu muhafaza etmemizin ardından 15 temmuz sonrası satışa geçen yatırımcıların geri dönececeğini ifade etti.

        "BORSA 80 BİNLERİ GÖREBİLİR"

        Pazatesi günü endekste 77 bin 500 civarında bir açılış olmasını bekleyen Erkan, "Borsa İstanbul'un olumlu açılmasını bekliyoruz. Türkiye piyasaları için yakın vadedeki çok önemli bir belirsizlik ortadan kalktı. Önümüzdeki süreç Fitch'in bir not değerlendirmesi olacak. Ancak bizler için Moody's daha kritik bir karardı ve notumuzu korumayı başardık. Endeksin önümüzdeki hafta içeriasinde çok büyük bir olumsuzluk yaşanmaması ve 75 binin üzerinde kalıcı olması durumunda 80 binleri görebiliriz" şeklinde konuştu.

        Son haftalarda yabancı yatırımcılarda bir satış gözlemlense de bu satışların el değiştirme şeklinde olduğunu ifade eden Erkan'ın görüşleri şöyle:

        "Son bir iki haftada çok büyük bir yabancı çıkışı olmamıştı. Baktığımızda yabancı satışlarının genelde başkab bir yabancı tarafından satın alındığını görüyoruz. Aracı kurum dağılımında çok büyük bir fark oluşmamıştı. Hisse senedi piyasasında çok ucuz hisseler bulunuyor. Özellikle bilanço dönemini geride bıraktığımız şu günlerde bankacılık hisseleri çok cazip görünüyor. Bu tablonun da etkisi ile borsa da 80 binler rasyonel bir hedef olarak söylenebilir. 85 binleri konuşmak için biraz erken"

        "DOLAR 2,95'LERE ÇEKİLİR, HATTA 2,93, 2,92...."

        Dolar cephesinde ise karar öncesinde 3 liranın altını deneyen kurun da 2,95'lere düşeceğini öngören Erkan, "Dolarda 2,95'lere çekilmesi muhtemel görünüyor. Hatta hafta ortasına doğru 2,93'lere kadar sarkabileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ