Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AKSA ENERJİ ÜRETİM A.Ş.( Özel Durum Açıklaması (Genel) )

        İlgili Şirketler []

        İlgili Fonlar []

        Türkçe

        Özel Durum Açıklaması (Genel)

        Yapılan Açıklama Güncelleme mi?

        Hayır (No)

        Yapılan Açıklama Düzeltme mi?

        Hayır (No)

        Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi

        -

        Yapılan Açıklama Ertelenmiş Bir Açıklama mı?

        Hayır (No)

        Bildirim İçeriği

        Açıklamalar

                                                             Bugün yapılan Analist telekonferansının ana hatları aşağıda paydaşlarımızın bilgisine sunulmuş olup ilgili İngilizce sunuma http://www.aksainvestorrelations.com/presentations/financial-presentations/ linkinden ulaşılabilmektedir.

        Sektör

        2017 yılının dokuz aylık döneminde tüm ülkede elektrik üretimi 2016 yılının aynı dönemine göre %8 artarken, tüketim ise %6 seviyesinde artış göstermiştir Türkiye'nin kurulu gücü ise 2016 yılsonuna göre %4 artış göstererek 81.328 MW'a ulaşmıştır. Devreye giren kapasiteler içinde 827 MW RES, 455 MW doğal gaz, 544 MW HES kapasiteleri en dikkat çekici kalemlerdir.

        Yılın ilk dokuz ayında piyasada oluşan ağırlıklı spot enerji fiyatı, önceki yılın aynı dönemine göre %23 artarak 168 TL olarak gerçekleşmiştir. Bu artışın sebepleri aşağıdaki şekilde açıklanabilir:

        2016 yılının ilk aylarında kış ayı sıcaklık değerlerinin yüksek olması nedeniyle piyasa fiyatlarında yaşanan düşüşün baz etkisi, YEKDEM yönetmelik değişikliği kaynaklı olarak rezervuarlı hidrolik santrallerinin piyasaya fiyat teklifi vermeye başlaması 2017 ilk çeyreğinde devam eden doğal gaz kesintilerinin fiyatları keskin bir şekilde artırarak ortalamaları yükseltmesi EÜAŞ'ın portföyündeki üretim santrallerinin gece oluşan düşük elektrik tüketimini göz önüne alarak gece üretiminde yük düşmesi ve böylece gece fiyatlarının daha önceki senelere göre daha yukarda oluşmasını sağlaması TETAŞ'ın YİD enerji santrallerini efektif piyasa yönetimi ile fiyatın düşük olduğu dönemlerde çalıştırmayarak spot piyasadan alım gerçekleştirmesi, TETAŞ'ın yerli kömür kullanan santrallerden yaptığı alım ihalelerinin YİD santrallerinin önceki yıla göre üretimini azaltması İthal kömür fiyatlarındaki artış ve uygulanan gümrük vergisi nedeniyle ithal kömürle üretim yapan santrallerin enerji satış fiyatlarını artırmaları, HES kapasite faktörünün önceki yılın aynı dönemine göre düşük kalması EPİAŞ'ın fiyat hesaplama metodolojisindeki değişiklik nedeniyle aşırı düşük fiyat çıkışının önlenmesi

        30.09.2017 Finansal Tabloları

        Aksa Enerji'nin cirosu ilk 9 aylık dönemde 2016 yılının aynı dönemine göre %16 artış gösterirken 2017 yılı 2. çeyreğine oranla ise %9 artış göstermiştir.

        Şirketimizin üçüncü çeyrek sonuçları ikinci çeyrek sonuçlarıyla karşılaştırıldığında Afrika santrallerinin olumlu karlılık etkisi daha net görülmektedir. Üçüncü çeyrekte ciro artışı %9 olarak gerçekleşirken, brüt karlılık %150, faaliyet karı %210 ve FAVÖK artışı %81 olarak gerçekleşmiş ve net kar 17 kat artmıştır.

        Afrika'daki santrallerimizin tamamının ticari faaliyetine başlamasının yanı sıra varlık satışlarının da etkisiyle şirketimiz 2017 yılı 3.çeyreğinde 102 milyon TL kar ve 174 milyon FAVÖK elde etmiş, 2017 yıl sonu için kamuoyu ile paylaşılan 504 milyon TL (140 milyon Amerikan Doları)  hedefine biraz daha yaklaşmıştır.  Önceki çeyreğe göre, 3.çeyrekte FAVÖK marjı 7.3 puan atışla %18.3, Faaliyet kar marjı ise 7.9 puan artışla %12.1 olarak gerçekleşmiştir.

        Net finansal borç rakamı üçüncü çeyrekte 2.98 milyar TL olarak gerçekleşmiş olup, Net finansal borç/FAVÖK oranı hem FAVÖK artışı hem de RES satışlarının bir kısmının tamamlanmasıyla ikinci çeyrekteki 8.3 seviyesinden 7.1 seviyesine gerilemiştir. Geriye kalan RES satışlarının yıl sonundan önce tamamlanmasıyla finansal borçluluğumuzun daha da azalarak,  Net finansal borç/FAVÖK oranının yıl sonunda 5.31 seviyesine gerileyeceği öngörülmektedir.

        RES Satışları

        Geçen senenin son çeyreğinde satışı tamamlanmış olan Kozbükü HES ile beraber tüm RES'lerin ve İncesu HES'in satılmasıyla (toplam 355MW'ın USD 412 milyona satışı) şirketimizin borçluluğu azalacaktır.

        Şu ana kadar Kozbükü HES, Ayvacık RES, Belen/Atik RES, Kapıdağ RES, Sebenoba RES ve Karakurt RES'in satışı tamamlanmış olup, Kıyıköy RES için gerekli onay süreci devam etmektedir. Satışa konu santrallerin tamamının satış işlemlerinin (Kıyıköy, İncesu HES ve Şamlı RES) satışlarının yıl sonuna kadar tamamlanması öngörülmektedir. Satışa konu tüm santrallerin üzerindeki krediler kapatıldıktan/devredildikten sonra kalan bakiye Afrika yatırımlarımızın finansmanında ve Aksa Enerji'nin kısa vadeli yükümlülüklerinin azaltılmasında kullanılmaktadır.

        Afrika

        Afrika'da Gana, Madagaskar ve Mali'de toplam 386 MW kurulu güç devreye alınmış olup, Madagaskar santralimizin ilk fazı olan 66 MW'lık kurulu gücün tamamı için 7 Kasım 2017 tarihinde Madagaskar Başkanı Sn. Hery Rajaonarimampianina'nın da katılımıyla açılış töreni düzenlenmiştir.

        Yıl Sonu Beklentileri

        İkinci çeyrekte Gana santralinin bazı motorlarında yaşanan teknik problemler nedeniyle ve Türkiye operasyonlarındaki kar marjı kayıpları nedeniyle daha önce paylaşılan öngörüler revize edilmişti. Beklentilerimizde bu çeyrek herhangi bir değişiklik yapılmamış olup 2017 yıl sonu beklentileri şöyledir:

        17 TWh satış hacmi $861 milyon  ciro $140 milyon FAVÖK

        Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

         

        http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/641063

        BIST