Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz KKTC hükümeti, döviz kurlarını üç ay süre ile sabitleme kararı aldı - Döviz Haberleri

        Türkiye’de yaşanan gelişmelere bağlı olarak dövizin artışı nedeniyle KKTC hükümeti, Bakanlar Kurulu döviz kurlarını üç ay süre ile sabitleme kararı aldı. KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, Bakanlar Kurulu öncesinde basına açıklamalarda bulundu. Kalyoncu, döviz artışı ile ilgili olarak hükümetin attığı adımları açıkladı. Buna göre; ithalat alanlarında rekabet edebilirliği sıkıntıya sokmamak, KKTC’de ikamet edenleri, ithalat ağırlıklı bir ekonomi olması nedeniyle, temel tüketim maddelerine kur artışından dolayı yansıyan fiyat artışını dengelemek için fiyat sabitlemesine gidilecek.

        YAŞANACAK OLUMSUZLUKLARI ENGELLEMEK AMACIYLA

        90 gün süreyle uygulanacak sabit kur uygulamasında dolar 2.70, sterlin 4.14 ve euro 2.97 olarak uygulanacak. Kurlar için, KKTC Merkez Bankasının Mart-Ağustos kur rakamları dikkate alındı. Turizm ve eğitim gibi inşaat sektöründe de kur artışından dolayı yaşanacak olumsuzlukları engellemek amacıyla tapu devir harç ve stopajlarında sabit kur uygulanacak. Tüzel kişilerin yaptığı sözleşmelerin TL üzerinde yapılması amacıyla TL için stopaj yüzde 7, yabancı para birimi için yüzde 13 olacak.

        'KREDİLERLE İLGİLİ ÖNLEM ŞU AN İÇİN MÜMKÜN DEĞİL'

        Kalyoncu, açıklamasında kredilerle ilgili önlem almanın şu anda mümkün olmadığını da belirterek, belli bir süre öngörüldüğünü belirtti. Kalyoncu, “Döviz mevduatlarını tuttuğundan dolayı, TL tüketici kredilerinden bile, TL’ye hemen geçmemiz kolay görünmüyor. Yasal tedbirler ardından adımlar atılabilecek” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ