Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Moody's: Türk bankaları yüksek oranda dış finansmana bağımlı - Döviz Haberleri

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Investors Service, Türkbankalarının dış finansmana aşığı bağımlılıklarının ve dış finanmantemiminin pahalılanmasının 2015-2016 döneminde kredi büyümesiniyavaşlatabileceğini bildirdi.

        "Dış Fonlamaya Yüksek Bağımlılık Kredi Büyümesi İçin Ciddi Bir Risk"başlığıyla rapor yayınlayan Moody's, "Türk bankalarının kredilerindegeçtiğimiz 5 yıldaki hızlı büyüme, büyük ölçüde döviz cinsindenfon girişiyle fonlandı, yurtiçi mevduatlar kredi büyümesini yakalayamadı"değerlendirmesinde bulundu.

        Moody's Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Kredi Yetkilisi Irakli Pipia tarafından hazırlanan raporda, yabancı yatırımcı güveninin azalmasınınbankaların fonlamaya ulaşımını zorlaştırdığını ve karlılığın halihazırda aşağı yönlü baskılarla karşı karşıya olduğu ortamda yüksekrisk primleriyle karşı karşıya kalındığını vurguladı.

        Bunun sonucu olarak Türk bankalarının kredi verme oranlarınındüşürmeye karar verebileceklerini belirten Moody's, oranın yılınilk 6 ayında yüzde 11 olan mevduat büyümesi oranına veya altınagelebileceğini ifade etti. Moody's 2010 yılından bu yana yıllık kredibüyüme oranının yüzde 25 olduğunu hatırlatırken, geçen yılyurtiçi tasarruflarda büyümenin yüzde 16 olduğuna da dikkat çekti.

        Moody's Türk bankalarının sermaye piyasası borçlanmalarının 2015'in ilk yarısında iki kattan fazla artarak 152 milyar dolar olduğunu belirtirken, bu oranın 2010 sonunda 66 milyar dolar seviyesindeolduğunu da hatırlattı. Türk bankaları tarafından veriler kredilerinise aynı dönemde 356 milyar dolardan 540 milyar dolara çıktığıvurgulandı.

        Döviz cinsinden fonlamanın büyük kısmının kısa vadeli olduğunuifade eden Moody's bunun yüksek refinansman maliyetleri sonucunudoğurabileceğini belirtirken, bankaların 2016 sonuna kadar vadesigelecek toplam döviz yükümlülüklerinin tamamını karşılamaya yeteceklikit varlıkları olduğunu savundu.

        Moody's raporunda dışarıdan fon temininin Türkiye gibi gelişmekteolan ülkeler için gelecek 12-18 aylık dönemde ABD'de faiz artırımınınyol açacağı zayıf uluslararası fon akışına bağlı olarak nadir bulunanbir şey haline gelebileceğini vurguladı.

        Yurtiçi ve bölgesel faktörlerinde yatırımcı güveni üzerindebaskı yarattığını belirten Moody's, Türkiye'nin ekonomik büyümesininbüyük olasılıkla bastırılmış kalmaya devam edeceğini ifade etti. Moody'sTürkiye için 2015 büyüme tanmininin yüzde 3 olduğunu hatırlattı. TürkLirası'nın yıl başından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 23 değer kaybettiğine işaret eden Moody's buna neden olarak seçimlerintekrarının yarattığı belirsiz politik ortamı, artan jeopolitik gerilimlerive Fed'in yapması beklenen faiz artırımı gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ