Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Moody's Türkiye kararını açıklıyor - Döviz Haberleri

        Dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası kararlarının yarattığı hayalkırıklığı ile düşen küresel piyasalar bugün açıklanacak ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed)faiz artışında önemli bir gösterge olacak ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı.

        Fed, Aralık ayında faiz artıracağı beklentilerinin yükselmesi ile 7,5 yılın zirvesine çıkan dolar endeksi, ECB kararlarının piyasa beklentilerini karşılamaması üzerine hızlı şekilde düşüşe geçerek 97,75 ile son bir ayın en düşük seviyesine kadar geriledi. Fed Başkanı Janet Yellen'ın, dün gerçekleştirdiği sunumda faiz artırmakta gecikilmesi durumunda ortaya çıkabilecek risklere dikkati çekmesi, Fed'in 15-16 Aralık'taki toplantısında faizlerin artırılacağı beklentisini yükseltti. Yellen'ın toplantıya kadar gelecek verilerin dikkatle izleneceğini vurgulaması ise özellikle bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin önemini artırdı. Analistler, dün ECB ile piyasalarda artan volatilitenin, bugün tarım dışı istihdam verisi ile devam edebileceğini belirtiyor.

        Dün ECB'nin eksi yüzde 0,20 olan mevduat faizini eksi yüzde 0,30'a düşürmesi ve varlık alım programının süresini 2017 yılının Mart ayına kadar uzatmasına karşın varlık alım tutarında artış bekleyen piyasa beklentilerinin karşılanmaması nedeniyle pay piyasaları sert düştü.

        ABD borsaları dün ortalama yüzde 1,5 değer kaybederken, Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 4'e yaklaştı. Avro/dolar paritesi ise ECB'nin genişleme adımının beklentilerin altında kalmasının ardından yükselişe geçerek yaklaşık 8 ayın en düşük seviyesi olan 1,0534'ten 1,10 sınırına çıktı.

        Asya tarafında, bugün Japonya'da açıklanan tüketici güven endeksinin beklentilerin üzerinde gelmesine karşın küresel piyasalardaki negatif havanın etkisi ile Nikkei 225 endeksi günü yüzde 2,2 düşüşle tamamlarken, Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,6 değer kaybetti.

        MOODY'S TÜRKİYE DEĞERLENDİRMESİNİ YAPACAK

        Analistler, bugün ABD tarım dışı istihdam başta olmak üzere yurt dışındaki yoğun veri gündeminin izleneceğini belirterek, piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesinin de gündemde olacağını vurguluyor. Moody's'ten not ve görünümde herhangi bir değişiklik yapmasını beklemeyen analistler, BIST 100 endeksinin 74.800 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

        Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

        14:30 Türkiye, Kasım ayı reel efektif döviz kuru

        15:30 ABD, Kasım ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı

        15:30 ABD, Kasım ayı saatlik kazançlar

        15:30 ABD, Ekim ayı dış ticaret dengesi

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ