Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Doları G.Afrika 3.09’a roketledi - Döviz Haberleri

        Haftaya 3.05 TL ile başlayan dolardaki tırmanış tam gaz devam ediyor. Önceki gün 3.07 TL’yi aşan kur dün de 3.0890 TL’yi görerek 20 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Böylece Türk Lirası’nın ekonomik liginde olan, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı negatif ayrışması da derinleşiyor. Not indiriminden bugüne dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 3’ü aşan TL, rand hariç, gelişmekte olan ülke paraları arasında açık ara en çok değer kaybeden para birimi oldu. Diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ise aynı dönemde dolar karşısında yüzde 3’e yaklaşan değer kazançları yaşadı.

        Güney Afrika’nın, Maliye Bakanı’nın yolsuzluk soruşturması nedeniyle tutuklanacağı haberleriyle sarsılması ve ülkenin para birimi randın dolar karşısında yüzde 3 değer kaybetmesi gelişmekte olan ülkeleri de tedirgin etti. TL’nin dünkü değer kaybında bu gelişmenin de etkili olduğu belirtiliyor. Ancak bankacılara göre, son dönemdeki yükselişte, not indirimi sonrası çıkışların yaşanabileceği endişesinin yanı sıra, OHAL’in üç ay daha uzatılması kararı ve Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri etkili oluyor. Bankacılar, her ne kadar siyasiler tarafından yalanlanmış olsa da bir erken seçim ihtimalinin piyasalar tarafından yakından izlendiğine dikkat çekerek, bu hafta kurda 3.10 TL seviyesinin test edilmesinin yüksek bir olasılık olduğunu belirtiyor. Borsa İstanbul ise yüzde 0.25 düşüşle 77 bin 643 puana geriledi.

        ABD’DE YATIRIMCILAR OHAL’İ SORDU

        Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, ABD’de yapılan IMF ve Dünya Bankası toplantılarında uluslararası yatırımcılar ile ikili görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Aydın, görüşmelerde darbe girişimi, etkileri ve alınan önlemler konusunda değerlendirmeler yapıldığını vurgulayarak, “Yatırımcıların soruları ekonomik konulardan daha ziyade olağanüstü hal uygulamaları ve yansımalarını anlamaya yönelik olmuştur” dedi.

        TRUMP’A KARŞI EN İYİ KORUNMA TL

        Dünyaca ünlü banka Societe Generale analistlerine göre ABD seçimlerinden Donald Trump’ın zaferle çıkmasına karşı en iyi cazip hedge (korunma) Türk Lirası. Analistler, “Dolar/TL tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor ve Trump’ın kazanması durumuna karşı diğer para birimlerine kıyasla daha cazip bir hedge” diyor.

        SEFER YÜKSEL/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ