Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Merkez 3 ana fikri değiştirdi, doları 3 kuruş indirdi - Döviz Haberleri

        Merkez Bankası, sadeleşme adımları kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda yedi aydır devam eden indirimlere 3 ana gerekçe ile ara verdi.

        Açıklama sonrası dolar/ TL’de yönünü aşağı çevirdi ve karar öncesi 3.0752 seviyesinde olan dolar 3.0445’ye kadar gerileyerek 3 kuruş düştü. Para Politikası Kurulu (PPK), üst bandı oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini değiştirmeyerek yüzde 8.25’te, politika faizini de yüzde 7.25’te ve faiz koridorunun alt bandını da yüzde 7.25 seviyesinde sabit tuttu. Merkez bunu yaparken 3 ana konuda fikir değiştirdiğini karar metninde dile getirdi. Bunlardan en önemli olanı daha önce sadeleştirme politikasının faiz indirimleri yönünde olduğunu vurgularken bu kez ilk defa “Kurul, para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini belirtmiştir” görüşüne yer verildi. Bu Merkez’in sonraki adımlarında faiz artırımlarının da olabileceği anlamına geliyor.

        İkinci olarak şimdiye kadar toplam talepteki yavaşlamanın çekirdek enflasyondaki düşüşü desteklediği ve gıda fiyatlarındaki düşüşün de kısa vadeli enflasyonu düşüreceği öngörülürken dolar kurundaki yükselişin enflasyonda iyileşmeyi sınırladığı ifade edildi. Bu nedenle para politikasındaki temkinli duruşun korunması gerektiği yani faiz indirilmeyeceği sinyali verildi.

        FAİZE 6 FÜZE ATTI BU KEZ DURDU

        Murat Çetinkaya’nın nisan ayında Merkez Bankası Başkanı olarak katıldığı ilk PPK toplantısında faiz yüzde 10.5’ten 10’e çekilmişti. Sonrasında faiz 6 kez art arda düşürüldü.

        7 AY ARALIKSIZ TOPLAM2.5 PUAN İNDİ

        Merkez üst bantta başlayan ve aralıksız yedi ay boyunca devam eden indirim sürecine ara vermeden önce koridorun üst bandında toplam 2.5 puanlık indirim gerçekleştirmiş oldu. PPK’da “Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma eğiliminin başlaması beklenmektedir” görüşüne de yer verilirken yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceği de belirtildi. Borsa İstanbul şirketlerinin piyasa değeri de dolardaki düşüşe paralel olarak yüzde 0.05 yükselerek 79 bin 252 puan oldu.

        SIKILIK AZALDI DENİLDİ

        Üçüncü olarak da şimdiye kadar faiz için ‘sıkı’ terimini kullanarak, faiz indirerek bu sıkılığın gevşetilmesi gerektiği işaretini veren Merkez bu kez, sıkılığın azaldığına yani indirime gerek olmadığına işaret etti. Metinde son dönemde açıklanan verilerin ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergelerin iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret ettiği vurgulanırken “Parasal koşullardaki sıkılığın azalması ve makro ihtiyati alandaki düzenlemeler genel finansal koşulları desteklemektedir” denildi. TCMB, dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımalarını ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari açıktaki turizm kaynaklı artışı sınırlamakta olduğunu belirtirken AB ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğünü de ifade etti.

        1-Merkez, PPK kararında sadeleşme için faiz artırılabilir anlamına gelen “bir sonraki adımın yönü ve zamanlaması” ifadesini kullandı. Faizi bu kez indirmedi.

        2-Şimdiye kadar enflasyonun düşeceğine vurgu yapılırken bu kez kurun yükselişinin enflasyonda iyileşmeyi sınırladığı ve bu nedenle sıkı durulması gerektiği belirtildi.

        3-Faiz için ‘sıkı’ terimini kullanarak, faiz indirerek bu sıkılığın gevşetilmesi gerektiği işaretini veren Merkez bu kez, sıkılığın azaldığı yani indirmeye gerek olmadığı sinyalini verdi

        PETROL DE ETKİLİ

        Banka döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlandırması faizleri sabit tutma kararının nedeni olarak gösterildi, bu petrol fiyatlarındaki artışın kararda etkili olduğu izlenimini verdi.

        DOLAR 4 GÜNDE 5 KURUŞ İNDİ

        Dolar / TL hafta başında 3.11’e kadar yükselmişti

        18.10.16: 3.1130

        19.10.16: 3.0949

        Saat:06.00 20.10.16: 3.0738

        Saat:15.30 20.10.16: 3.0495

        Rahim AK/GAZETE HABERTÜRK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ