Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Uaçk yolculuklarında bagaj hakkını kullanmayanlar parasını alacak! - Döviz Haberleri
        1

        Bagajların ağırlıkları havayollarına göre farklılıklar gösterse bile genelde sınır, ekonomi sınıfı yolcular için 20, business sınıfında ise 30 kilogram seviyesindedir.

        2

        Ücretsiz bagaj sınırı geçildiği zaman ise uçulan parkura göre şirketler, yolculardan fazla bagaj ücreti talep ediyor.

        3

        Peki, yolcuların yanında hiç bagajı olmadığı durumlarda veya kendilerine tanınan ücretsiz bagaj taşıma sınırının çok altında bir ağırlıkla seyahat ettikleri anlarda havayolları onlara bir indirim yapıyor mu? Hayır.

        4

        Havayolları yapmıyor ama iletişim çağında, teknolojinin nimetleri sayesinde, size tanınan bagaj hakkından daha az ağırlıkla uçarsanız bunu paraya çevirme şansınız olabilir.

        5

        Bunun için piyasaya sunulan mobil uygulamalar olgunlaşmayı bekliyor.

        6

        SANAL ORTAMDA EŞLEŞTİRECEK

        Amerikalı Airmule ve Grabr isimli iki şirket, yolcuların bagaj tartılırken yaşadığı stresi ortadan kaldırmak için birbirine benzer iki ayrı mobil uygulama geliştirdi.

        7

        Bu sayede eğer valiziniz yoksa veya tüm bagaj hakkınızı kullanmıyorsanız, bilete verdiğiniz paranın bir kısmını çıkarabilirsiniz.

        8

        Yolcuların seyahat bilgilerini eşleştirme temeline dayanan uygulamalar sayesinde, fazla bagajı olanlar ile standart bagaj hakkını doldurmayan yolcular sanal ortamda bir araya getiriliyor.

        9

        Mesela 20 kilogram bagaj hakkınız var ve 10 kilogramını kullanmadınız. Kalan hakkınızı, satışa çıkarıp seyahatinizi daha ucuza getirebilirsiniz.

        10

        Veya bir öğrenciye yardımcı olmanız da mümkün. Bu sistemlerin gelecek yıllarda nakliye firmaları tarafından da kullanılabileceği belirtiliyor.

        11

        İki uygulama için yapılacak en önemli eleştiri, güvenlik. İçerisinde ne olduğundan emin olunmayan paketlerin, yolcular tarafından taşınması riskli.

        12

        Çünkü taşınacak paket kimin olursa olsun, sorumluluk taşıyana aittir. Ancak güvenlik endişeleri için de önlemler geliştirilmiş. Paketin içeriğine dair fotoğrafların paylaşılması gibi...

        13

        Havayolların canını sıkan bagaj hakkı devri tartışmasında henüz yolun çok başlarındayız. Ayrıca ABD Ulaşım Güvenliği İdaresi (Transportation Security Administration-TSA) bagaj hakkı satma uygulamalarını inceliyor.

        14

        Şimdiye kadar fazla bagajdan ücret alan havayolları, eksik bagaja da bu esnada çözüm bulabilir.

        Güntay Şimşek / HT CUMARTESİ

        15