Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Faiz oranları ne? İşte karar - Döviz Haberleri

        Merkez Bankası'nın bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yapıldı. Toplantıda Merkez Bankası faizleri sabit tuttu. Karar öncesi 3.51 TL'den işlem gören dolar, kararla 3.54 TL'ye kadar çıktı. Ardından gelen satışlarla dolar yeniden 3.53 TL'nin altına geriledi. Piyasaların genel beklentisi Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceği yönündeydi.

        Merkez Bankası'ndan kararla ilgili şu açıklama yapıldı:

        Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? 1 EURO KAÇ LİRA OLDU?

        a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 8,5, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25,

        b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,

        c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 10.

        Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin yılın üçüncü çeyreğinde ivme kaybettikten sonra dördüncü çeyrekte kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

        BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ İŞTE ALTIN FİYATLARI

        Yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Öte yandan, toplam talep gelişmeleri bu etkileri sınırlamaktadır. Kurul, bu faktörlerin net etkilerinin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi açısından, gelişmelerin yakından takip edilmesinin faydalı olacağını ifade etmiştir.

        Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

        Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

        "KARARI DOĞRU BULUYORUM"

        Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili olarak Işık FX Analisti Gizmen Nalbantlı şu değerlendirmede bulundu: "Merkez Bankası beklentilerime paralel olarak faizleri değiştirmeyerek bu silahını önümüzdeki aylara bıraktı. Bu karar Merkez Bankası’nın enflasyona paralel bir politika izlediğini gösteriyor. Kurdaki yükseliş banka için ikinci planda kalmış durumda.

        Alınan kararın yüzde 7 olan enflasyonu göz önüne aldığımızda doğru olduğunu düşünüyorum. Gecikmeli kur etkisi, zamlar ve baz etkisinin ortadan kalması ile birlikte Ocak ve Şubat aylarında yüzde 8 seviyesine yükselebilecek olan enflasyonu gördükten sonra, Merkez’den bir faiz artışı gelmesini bekliyorum. Merkez Bankası’nın karar metnindeki “Yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır” cümlesi de bunu destekliyor. Diğer tarafta geçtiğimiz ayki toplantıdan sonra kurdaki volatilite ve CDS primlerindeki düşüşün bu kararı desteklediğini söyleyebilirim.

        Önümüzdeki yıl FED’in yapacağı faiz artışları sonrası dolarda görülebilecek aşırı değerlenme ile Merkez Bankası daha sert bir faiz artışı yapmak zorunda kalabilir. Hükümet kanadından faiz artışına karşı bir tablo olması buna engel olabilir mi? Bu sorunun cevabını önümüzdeki yıl alacağız. Ancak gelişmekte olan diğer ülkelerin reel faizlerine baktığımızda da böyle bir artırım olması gerekiyor. Bu ülkeler arasında en düşük reel faizi veren ülke konumundayız. Yabancı yatırımcıyı geri döndürmek için içerideki risklerin yanında faizlerde de artışa gitmemiz gerekiyor.

        Karar sonrası kurda 3.5450 seviyesine doğru bir yükseliş gördük. Kurda 3.5450-3.55 bölgesi kuvvetli direnç konumunda. Bu bölgenin geçilmesi ile birlikte bir önceki zirve olan 3.58 sonrasında ise 3.60 ve 3.64 seviyeleri görülebilir. Yıl sonuna doğru yaklaştığımız günlerde ya da Ocak ayının ilk haftalarında kurda 3.75 seviyesini görebiliriz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ