Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Bülent Tüfenkci: Döviz kurlarındaki oynaklık stabil hale gelecek - Döviz Haberleri

        Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin başarıyla sonuçlandırılmasından sonra, döviz kurlarındaki oynaklık stabil hale gelecek. 2017 yılının Şubat ayı başından bugüne dek geçen sürede dolar küresel piyasalarda yüzde 1,8 oranında değer kazanmış. Böyle bir dönemde Türk Lirası dolar karşısında en fazla değer kazanan gelişmekte olan ülke para birimi oldu" dedi.

        Tüfenkci, Birlik Vakfı İstanbul Şubesi tarafından Milli Türk Talebe Birliği Konferans Salonunda düzenlenen "Türkiye'nin Ticari Potansiyeli ve Ekonomideki Beklentiler" konulu konferansa katıldı.

        Konuşmasında Türkiye ekonomisi ve 16 Nisan'da yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Türkiye'nin ekonomi alanında çok sayıda saldırıya maruz kaldığını söyledi.

        REKLAM

        "CUMHURBAŞKANIMIZIN ÇAĞRISI BERTARAF ETMEYİ BAŞARDI"

        Ekonomiye olan topyekün planlı saldırıların kendisini en başta döviz kurlarında gösterdiğine dikkati çeken Tüfenkci, şunları kaydetti:

        "2016'nın sonları ile 2017'nin ilk günlerinde döviz kurlarındaki suni artışlar, piyasalar tarafından olumsuz olarak algılatılmak istendi. Ancak 15 Temmuz gibi hain bir darbe girişimini bertaraf etmeyi başaran aziz milletimiz, döviz kurlarındaki suni değişimleri de, Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ve önderliğinde bertaraf etmeyi de başardı.

        16 Nisan referandumundan sonra, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin başarıyla sonuçlandırılmasından sonra, döviz kurlarındaki oynaklık stabil hale gelecek. 2017 yılının Şubat ayı başından bugüne dek geçen sürede dolar küresel piyasalarda yüzde 1,8 oranında değer kazanmış. Böyle bir dönemde Türk Lirası dolar karşısında en fazla değer kazanan gelişmekte olan ülke para birimi oldu. Şubat ayı içinde Türk Lirası, gelişmekte olan para birimleri içinde en iyi performans gösteren para birimlerinin başında gelmekte."

        REKLAM

        Türkiye'nin ihracat ve ithalat rakamları hakkında katılımcılara bilgi veren Tüfenkci, "Hedeflediğimiz gibi 2017 yılı dış ticaret alanında da bir atılım yılı olarak tarihe geçecek. Cumhurbaşkanımızın yaptığı Türk Lirası'na dönüş çağrısıyla vatandaşlarımız 12 milyar doları Türk Lirası'na çevirerek milli para birimimiz üzerindeki spekülasyonları bertaraf etti." dedi.

        Tüfenkci, Türkiye'nin küresel ticarette önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, birçok ticaret ekseninin odak noktasında olan Türkiye'nin önümüzdeki süreçte dış ticaret alanındaki başarılarını katlayarak sürdüreceğini aktardı.

        2017'DE YATIRIM SEFERBERLİĞİ

        Afrika ile olan özel ticaret durumu hakkında katılımcılara bilgi veren Tüfenkçi, bu kapsamda ticaretin artırılması için yeni modeller üzerinde çalışıldığını, bu modellerden Afrika ülkelerinin büyük heyecan duyduğunu belirtti.

        Bakan Tüfenkçi, farklı ticaret şekillerinden yararlanmak üzere yapılan çalışmalara değinerek, büyümeyi destekleyecek adımların bir bir atıldığını, 2017'nin hem yatırım hem üretim, hem de ihracat seferberliğinin başladığı bir yıl olacağını dile getirdi.

        Tüfenkci, ikili ülke ilişkilerinin geliştirilmesi, komşularla ilişkilerin düzeltilmesi noktasındaki gayretin bu yıl da süreceğini ifade ederek, "Doğru politikalarla hedeflerimize yürüyoruz. Ülkemize, insanımıza iş adamlarımıza güveniyoruz. Birlikte hareket edersek aşılamaycak engel, çözülemeyecek engel olmadığını da biliyoruz." dedi.

        REKLAM

        KOBİ'LERE VE İŞ DÜNYASINA VERİLEN DESTEKLER

        KOBİ'lere ve iş dünyasına verilen desteklerden de bahseden Tüfenkci, hem güvenlik hem de kaçakçılıkta ciddi mesafeler katettiklerini bildirdi. Bakan Tüfenkci, 16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında şu değerlendirmeleri yaptı:

        "Sistem Türkiye'nin gelecek vizyonunun önemli ayaklarından biri. Aynı zamanda mevcut durumu anayasal yapıya büründürmesi ve yeni bir bakış açısı kazandırması bakımından da önemli. Bu bir rejim değişikliği değil, bunu artık muhalefet de öğrenmiş durumda. Bu, yeni bir hükümet ve yönetme sistemi. Türkiye'nin istikrarlı büyümesine katkı verecek şekilde bir yönetim sistem değişikliğidir. Meclis'i gerçekten Meclis gibi çalıştırmayı ve yasama ile yürütmeyi ayrıştırmayı getiren önemli bir sistem.

        Bazıları bunu kişiselleştirerek Cumhurbaşkanımız üzerinden tartışmaya çalışıyor ama mesele Cumhurbaşkanımızın meselesi değil. Bu bir sistem meselesi. Bu sistem özellikle bürokrasiyi azaltacak. Dünya ile rekabet edeceksek, Türkiye olarak bizim hızlanmamız lazım. Bunun için de aldığımız kararları hızlandırmamız lazım. Tankların gücüyle yapılmış vesayet anayasası, milletimizin iradesiyle inşallah değişecek. Son sözü ve kararı da millet versin istiyoruz, inanıyorum ki milletin kararı en doğru karar olacak."

        REKLAM

        Konuşması sonrası katılımcıların sorularını yanıtlayan Tüfenkci, sınır ticareti ile ilgili bir soru üzerine, ortaya çıkan ihtiyaç doğrultusunda yeni çalışmalar yapıldığını söyledi.

        Bakan Tüfenkci, "Başbakanımızın talimatıyla, yeni sınır ticaret merkezleri oluşturmak adına bir çalışma başlattık, sonuçlandırdık. Başbakanımıza arz edip hayata geçireceğiz. Bu çalışmada, ticarete konu olan mallar belirlenirken, söz konusu illerde satılabilen mallar üzerinde ticaret yaptıracağız." diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ