Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Fed faiz kararını açıkladı! FED Faiz artırırsa dolar ne olur? 2017 - Döviz Haberleri

        ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizi oranını 25 baz puan artırarak yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltti. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) mart toplantısı, beklendiği gibi faiz artışıyla sona erdi.

        İki gün süren toplantının ardından yayınlanan karar metnine göre gösterge faiz oranını yüzde 0,50-0,75 aralığından yüzde 0,75-1,00 aralığına çıkarma kararı, Fed Başkanı Janet Yellen liderliğindeki 10 FOMC üyesinden 9'unun oyu ile alındı.

        Fed Minneapolis Başkanı Neel Kashkari'nin ise gösterge faiz oranının yüzde 0,50-0,75 aralığında sabit tutulması yönünde oy kullandığı bildirildi.

        1 DOLAR NE KADAR OLDU?
        REKLAM

        Açıklamada, "Gerçekleşen ve beklenen iş gücü şartları ve enflasyon ışığında, Komite federal fonlama oranını yüzde 0,75-1,00 aralığına çıkarma kararı aldı" ifadelerine yer verildi.

        Böylece, Fed, Haziran 2006'dan beri üçüncü kez faiz artışı yapmış oldu. Fed'in Haziran 2006'dan sonraki ilk faiz artışına Aralık 2015'teki, ikinci faiz artışına da Aralık 2016'daki FOMC toplantılarında gidilmişti.

        FED'DEN 2017'DE İKİ FAİZ ARTIŞI DAHA BEKLENİYOR

        FED kararının ardından dolarda düşüşün sebebi olarak zaten bir faiz artışının fiyatlara dahil olması ve bundan sonra 3 faiz artışının daha beklentiler içinde yer alması gösteriliyor. Sürpriz olarak nitelendirilecek 4 faiz artırımı daha yapılabileceğine yönelik işaret ise FED cephesinden gelmedi.

        2017 YILINDAKİ FED TOPLANTISI TARİHLERİ

        26-27 Nisan
        14-15 Haziran
        26-27 Temmuz
        20-21 Eylül
        1-2 Kasım
        13-14 Aralık

        MERKEZ BANKALARININ VERDİĞİ SON FAİZ KARARLARI

        ÜLKEFAİZ ORANISON DEĞİŞİKLİKABD(FED) 0,50% 16.12.2015
        İNGİLTERE(BOE) 0,25% 04.08.2016
        AVRUPA(ECB) 0,00% 10.03.2016
        JAPONYA(BOJ) -0,10% 29.01.2016
        YENİ ZELANDA 2,25% 09.03.2016
        KANADA 0,50% 15.07.2015
        AVUSTRALYA 1,50% 02.08.2016
        TÜRKİYE 7,50% 24.02.2015

        FED ŞİMDİLİK TOPLAMDA 3 FAİZ ARTIRIM POZİSYONUNDA

        Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Fed'in faiz kararı sonrası şu değerlendirmelerde bulundu.

        Fed beklenildiği gibi 14 – 15 Mart FOMC toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı yaparak faiz üst bandını %1,00 seviyesine getirdi. Tamamen fiyatlanmış ve beklentiler dahilinde olan bu aksiyonun yanında asıl merak edilen konu olan, ileriye dönük faiz artırım beklentilerinin değiştirilmemiş olması oldukça önemli. Piyasanın bundan önce değerlendirdiği seçeneklerden biri, “toplamda 4 faiz artışı beklentisi olabilir mi” beklentisi de gerçekleşmemiş oldu. Fed’in politika açıklamasından çıkan sonuç bu yıl 2 faiz artırımı daha olacağı şeklinde. Durum o ki Fed, Trump politikalarının ne kadar uygulanabilir olduğunu izlemeye devam edecek, bu yüzden para politikası projeksiyonlarını yukarı yönlü güncelleme konusunda acele etmemeyi seçiyorlar.

        Dots medyan 2017 için %1,4, yani hali hazırda faizin %1’e çıkmasından dolayı 2 faiz artırımı pozisyonunda kalıyor. 2018 için hedef fonlama oranı beklentisi değişmedi, %2,1’de. 2019 da %2,9’dan %3’e çıkarılmış. Ekonomik projeksiyonlara baktığımızda PCE enflasyon beklentilerinde değişiklik yok. Enflasyonun, aynı önceki toplantılardaki gibi uzun dönemde stabilize olması bekleniyor. Diğer ekonomik göstergelerde çok önemli revizyonlar yok, ufak tefek değişiklikler var.

        Yellen’in konuşmasında faiz ve ekonomiye dair bilindik ifadeler yer alıyor. Önemli konulardan; faiz artırımlarının ne zaman geleceği konusunda net bir fikir görünmüyor. Nokta grafikte görülen toplam 3 faiz artışı beklentisini değiştirecek bir unsur yok. Kademeli faiz artışı vurgusu tekrarlanıyor. Fed’in faiz artırıyor olmasından dolayı merak edilen bir diğer unsur olan bilançonun ne zaman küçüleceğine ilişkin de Yellen herhangi bir karar vermediklerini belirtiyor. Fed opsiyonları, piyasanın faiz artış olgusunu ne derece fiyatladığını gösteren önemli bir gçsterge. Yine bir önceki toplantıda oluşan açık dots ve Fed opsiyonları makası durumu yeni nokta grafiğinde de söz konusu olacak. Yani nokta grafik 2 faiz artırımı daha olabilir derken, opsiyon fiyatlamasının olduğu nokta 1 faiz artırımı pozisyonuna işaret ediyor. Haliyle Fed yine de piyasanın önünden gidiyor.

        Piyasanın tepkimesi sanki Fed faiz artırmamış gibi, ancak bu zaten bekleniyordu. Önceki iki faiz artırımı da tamamen önceden fiyatlanıştı ve sonrasında USD değer kaybetmişti. Bu faiz artırımına da USD negatif yönde tepki verdi ve GOÜ’lerde de USD’ye karşı artan bir momentum var. ABD 10 yıllıklarının getirisi %2,51 seviyesine geriledi, kayda değer bir geri çekilme. Faize daha çok tepki veren 2 yıllık tahvil faizinde de %1,31’e doğru bir gerileme söz konusu. Küresel borsalardaki tepki olumlu, haliyle GOÜ varlıklarında da takip eden günde pozitif seyir bekleyebiliriz.

        Peki TCMB ne yapar? Görüşlerimde değişiklik yok, çünkü özellikle TRY varlıklarını düşünecek olursak bu geçici bir rahatlama. Referandum öncesinde TCMB pasif kalırsa piyasa tepkimesi olumlu olmaz, o yüzden Fed’in faiz artırıyor olması TCMB nezdinde de karşılık bulacaktır. Üst bantta artırım ve geç likidite penceresinin %12’ye çekilmesi beklentimi koruyorum. Fed’e ve USD hareketine karşı bir savunma mekanizması oluşturmak önemli, bir sonraki toplantının Mayıs’ta olacak olması itibariyle de bu toplantıda faiz hamlesi bekliyorum. Para politikasının sıkılaştırılması ve bu duruşun korunması TRY’nin de dayanma gücünü artıracaktır.

        DOLAR SERT DÜŞTÜ

        Fed'in faiz artırma kararı öncesinde 0,9401-0,9406 bandında seyreden dolar/avro paritesi, şu sıralar 0,9351'e kadar geriledi.

        Dolar/TL paritesi de uluslararası piyasalarda 3,7123'ten 3,6871'e kadar düşerken, dolar/sterlin paritesi de 0,8194'ten 0,8141'e kadar indi.

        Fed'in faiz kararının ardından, ABD'nin Batı Teksas türü ham petrolün varili 48,42 dolardan 49,00 dolara kadar çıkarken, Brent tipi ham petrolün varil başına fiyatı ise 51,42'den 51,98 dolara kadar yükseldi.

        Açıklama öncesi alış ağırlıklı seyreden New York borsası ise, toplantının karar metnini takiben pozitif seyrini devam ettirdi. Şu sıralar, Dow Jones Endeksi yüzde 0,36, S&P 500 Endeksi yüzde 0,59, Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,51 kazançla güne devam ediyor.

        REKLAM

        Küresel piyasalar, şu andan itibaren Fed Başkanı Janet Yellen'in basın toplantısına odaklandı. Toplantıda faiz artırım kararını değerlendirecek Yellen'in, özellikle yeni yönetimin ekonomi politikaları ve para politikasının geleceğine ilişkin açıklamaları dikkatle takip edilecek.

        FED BAŞKANI YELLEN ARTIŞI DEĞERLENDİRDİ

        ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, yılda üç kez faiz artırmanın kademeli sıkılaştırmayla kesinlikle uyumlu olduğunu söyledi.

        Fed, faiz kararını açıkladı

        Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) bugün biten mart toplantısında faiz artırmasının ardından basın konferansı düzenledi.

        Fed'in faiz artırma kararının, ülke ekonomisinin istihdam ve enflasyon hedeflerine doğru kaydettiği ilerlemeyi yansıttığını vurgulayan Yellen, "FOMC bir süredir, ekonomik koşullar beklendiği gibi gelişirse, kademeli faiz artışlarının hedeflerimize ulaşmak ve korumak için uygun olduğunu düşünüyordu. Bugünkü kararımız, bu görüşe paralel alındı, ekonomik görünüme ya da para politikasının geleceğine ilişkin yeni bir değerlendirmeyi temsil etmiyor" ifadelerini kullandı.

        Yellen, ekonominin kademeli artışlara izin verecek şekilde güçlenmesini beklediklerini kaydederken, bu ve gelecek iki yıl içinde üçer defa faiz artırmayı öngördüklerini dile getirdi.

        "Aralık ayıyla karşılaştırıldığında federal fonlama oranının medyan grafiği temelde değişmedi" değerlendirmesini yapan Yellen, uzun vadeli nötr faiz oranının da tarihi seviyelerin altında kalmayı sürdüreceğini belirtti.

        "YILDA ÜÇ FAİZ ARTIŞI KESİNLİKLE KADEMELİ"

        Yellen, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "faiz artışıyla tüketicilere vermek istediğiniz mesaj nedir?" sorusuna "Temel mesajımız ABD ekonomisinin iyi durumda olduğu" yanıtını verdi.

        Bundan önceki FOMC karar metinlerinde geçen "Komite ekonomik şartların sadece kademeli faiz artışlarına izin vereceğini öngörüyor" cümlesindeki "sadece" kelimesinin mart toplantısına ait metinden neden çıkarıldığı sorulan Yellen, "Kademeli'den önce gelen 'sadece' kelimesini metinden çıkardık ancak bence bunun abartılmaması gerekiyor." dedi.

        Yellen, ayrıca "Medyan projeksiyonlarımızda bu yıl için gördüğünüz toplam üç faiz artışı beklentisi kesinlikle kademeli" ve "beklentilerden bir fazla ya da bir az faiz artışı bence hala kademeli sınıfına girer" görüşlerini paylaştı.

        Fed Başkanı, buna karşın, para politikasının sabitlenmediğini ve verilere göre şekilleneceğini belirterek, FOMC'nin Donald Trump yönetiminin mali politika değişikliklerinin ekonomiye etkisini henüz "detaylı" görüşmediklerini belirtti. Bu konuda büyük belirsizlik olduğuna işaret eden Yellen, yeni yönetimin planladığı değişiklikleri değerlendirmek için uzun bir süreye sahip olduklarını vurguladı.

        FED, EKONOMİK PROJEKSİYONLARINI REVİZE ETTİ

        Fed, mart toplantısında ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelledi.

        Bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 2,1'de sabit tutan Fed, 2018 ve 2019 büyüme projeksiyonlarını ise sırasıyla yüzde 2,1 ve yüzde 1,9 olarak belirledi. Bu oranlar, aralık ayında yayınlanan bir önceki projeksiyonlarda yüzde 2 ve yüzde 1,9 seviyesindeydi.

        2017'ye ilişkin ortalama enflasyon beklentisi yüzde 1,9'da, gelecek iki yıla ilişkin enflasyon beklentileri de yüzde 2’de sabit tutuldu.

        Banka, 2017 sonu çekirdek enflasyon beklentisini yüzde 1,8'den yüzde 1,9'a revize ederken, 2018 ile 2019 sonu çekirdek enflasyon projeksiyonları ise yüzde 2 seviyesinde sabit bırakıldı.

        Ayrıca, FOMC üyelerinin ortalama işsizlik oranı beklentileri de sabit bırakıldı. Buna göre, Fed, işsizlik oranının 2017, 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 4,5 olmasını öngörüyor.

        REKLAM

        BU YIL İKİ FAİZ ARTIŞI DAHA BEKLENİYOR

        Piyasaların Fed'in ekonomik projeksiyonlarında en çok dikkat ettiği "noktasal grafik" ise FOMC üyelerinin faiz oranına yönelik beklentilerinde bu yıl toplamda 3 faiz artışı yapabileceğini gösteriyor.

        Buna göre, FOMC üyelerinin 2017 sonuna ilişkin faiz oranı beklentisi ortalaması, aralık toplantısından bu yana değişmeyerek, yüzde 1,4'te sabit bırakıldı. Bu beklenti, Fed’in bu yıl 25 baz puanlık iki faiz artışı daha yapılabileceğine işaret ediyor.

        2018'e yönelik faiz projeksiyonu yüzde 2,1'de sabit bırakılırken, 2019'a yönelik faiz projeksiyonu ise yüzde 2,9'dan yüzde 3,0'a yükseltildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ