Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Merkez Bankası faiz kararı açıklandı! Faiz kararı doları nasıl etkiledi? Dolar fiyatları ne kadar? - Döviz Haberleri

        Beklenen Merkez Bankası faiz kararı, açıklandı. Merkez Bankası'nın faiz kararına göre borç verme faizi yüzde 11'den yüzde 11.75'e yükseldi. Peki dolar nasıl etkilendi, dolar fiyatlarındaki son durum ne oldu? İşte Merkez Bankası faiz kararına dair tüm detaylar...

        Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada "Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken borç verme faiz oranı yüzde 11’den yüzde 11,75’e yükseltilmiştir" denildi.

        Gecelik faiz oranları olan Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı da yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı da yüzde 8’de sabit tutuldu.

        DOLAR GERİLEDİ

        Merkez'in üst bandı genişletmesinin ardından dolarda da aşağı yönlü bir seyir izleniyor. Dün FED'in açıklamaları ile 3.67 TL seviyelerine kadar gerileyen ve Merkez Bankası kararını bu seviyelerde karşılayan dolar, kararın hemen ardından 3.64 TL seviyelerine geriledi.

        İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, beklentilerin Merkez’in yüzde 11 olan Geç Likidite Penceresi oranında 50 veya 75 baz puanlık artırım yapacağı yönünde olduğunu kaydederek, "TCMB’nin bugün pas geçmesi kurda yukarı yönlü harekete neden olabilir. Ancak bu tepkiler ne kadar güçlü olacak yorumlaması zor. Beklenen yönde faiz arttırması ise kurda 3.67 seviyesinin altına doğru hareketi tetikleyebilir" demişti.

        Turşucu, kararın ardından ise "Dolar kurunda 3.64 seviyesine doğru düşüş devam etti. Bu piyasanın 75 baz puanı tam olarak fiyatlanmamış olduğunu gösteriyor ve kararın ardından fiyatlamalar devam ediyor. Teknik olarak 3.55-3.60 bölgesine gerileme devam edebilir. Ancak bu bölgede dengelenme olabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte Dolar endeksinin 100.5 seviyesinin altına gerilemesi durumunda dolar kurundaki gerilemeye destek olacaktır" ifadesini kullandı.

        EKONOMİDE KADEMELİ TOPARLANMA

        Merkez Bankası'ndan faiz kararının ardından yapılan açıklama şöyle:

        "Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kademeli bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. İç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

        Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olmuştur. Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

        Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

        Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

        PİYASALARIN GÖZÜ KULAĞI BU HABERDEYDİ

        Piyasaların gözü kulağı bugün Merkez Bankası tarafından açıklanacak olan faiz kararındaydı. Merkez Bankası'nın bugün yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ağırlıklı olarak geç likidite penceresinde 100 baz puanlık artış beklenirken, koridorun üst bandında da artırım beklentileri bulunuyordu.

        Reuters anketinde koridorun üst bandı için tahmin veren 21 katılımcının 10'u bu oranın sabit tutulmasını beklerken, dört katılımcı 50 baz puan, dört katılımcı 75 baz puan, üç katılımcı ise 100 baz puan artış bekliyordu.

        Yurt içinde bugün TCMB toplantısı dışında önemli bir veri veya gelişme bulunmazken, yurt dışında ise saat 1300'da euro bölgesinden açıklanacak enflasyon verileri, 1500'da İngiltere Merkez Bankası politika kararı, 1530'da ABD konut başlangıçları ve inşaat ruhsatları, haftalık işsizlik verileri bulunuyor.

        DÜN GECE NE OLDU

        Fed, dün akşam politika faizini beklendiği gibi 25 baz puan artırarak yüzde 0,75-1,00 aralığına yükseltirken, karar metninde, üyelerin yılın geri kalanı için faiz öngörülerinde çok önemli bir değişiklik olmaması, doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybetmesine neden oldu.

        Fed üyelerinin faiz tahminleri ile hazırlanan noktasal grafiğe göre 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin politika faizi beklentilerinin medyanı önceki toplantıda olduğu gibi 3'er defa faiz artırılacağına işaret ediyor. Karar öncesinde bu yılki faiz beklentisinin 3'ten 4'e yükselebileceği spekülasyonlarıyla tedirgin olan piyasalar, beklentilerin medyanında değişiklik olmamasının ardından pozitif bir seyir izledi.

        REKLAM

        Fed Başkanı Janet Yellen, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, karar metnindeki "kademeli"den önce gelen "sadece" kelimesini çıkardıklarını ancak bunun abartılmaması gerektiğini belirterek, "Medyan projeksiyonlarımızda bu yıl için gördüğünüz toplam 3 faiz artışı beklentisi kesinlikle kademeli." ifadesini kullandı.

        Dolar endeksi, Fed kararının ardından dün akşam hızlı bir şekilde düşüşe geçerek yüzde 1 azalışla günü 100,7 seviyesinden tamamlarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,54, S&P 500 endeksi yüzde 0,84 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,74 yükseldi.

        Yurt içinde dün gerileyen dolar/TL, Fed kararının ardından akşam saatlerinde düşüşünü hızlandırdı ve 3,6770 seviyelerinde dengelendi.

        DOLARDA KRİTİK SEVİYELER

        Analistler, bugün yurt içinde TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının piyasaların odak noktasında olacağını belirterek, Fed sonrası gerileyen dolar/TL'nin pay piyasalarını pozitif etkileyebileceğini, bundan sonraki yön açısından ise dolar/TL'de 3,6720 ve 3,6500 destek seviyelerinin kırılıp kırılamayacağının izlenmesi gerektiğini kaydetmişlerdi.

        AA Finans'ın gerçekleştirdiği beklenti anketine katılan ekonomistler, halen yüzde 8 olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) ve yüzde 7,25 olan borçlanma faiz oranında (faiz koridorunun alt bandı) değişiklik beklemiyordu.

        REKLAM

        Ekonomistlerin, yarısı yüzde 9,25 olan marjinal fonlama oranında (faiz koridorunun üst bandı) 50-100 baz puanlık artış olabileceğini tahmin ederken, ankete katılan ekonomistlerin tamamına yakını yüzde 11 olan geç likidite penceresi borç verme faiz oranında (GLP) artış olacağını bekliyordu. Ekonomistlerin 10'u GLP faiz oranında 100 baz puan, 2'si 50 baz puan artış olacağı tahmininde bulunurken, 2 ekonomist ise faiz oranının sabit kalacağını öngörüyordu.

        MERKEZ BANKASI FAİZ KARARIYLA İLGİLİ UZMAN GÖRÜŞÜ

        ENVER ERKAN

        KAPİTAL FX ARAŞTIRMA MÜDÜR YARDIMCISI

        TCMB hamlesiyle piyasa fonlaması %11 üzerine gidecektir...

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 haftalık repo faizini, gecelik borçlanma faizini ve gecelik borç verme faizini sabit bıraktı. Geç likidite penceresinde de, piyasa medyanına paralel olarak 75 baz puanlık bir artırım söz konusu, böylece geç likidite penceresi %11,75 seviyesine getirildi. Medyan tahminler geç likiditenin artırılması yönündeydi, buna karşılık bir kısım ekonomisler faiz koridoru üst bandının (gecelik borç verme faizi) da artırılabileceği yönünde görüş bildirmişti.

        Genel olarak Merkez Bankası hamlesinin piyasa beklentisi ötesine pek geçmediği söylenebilir. Tek değişiklik, olağan dışı bir enstrüman olan geç likidite penceresinde yapıldı, ki bu enstrümanı sadece son 3 aydır konuşmaktayız. Piyasa fonlaması %10,80 seviyelerine kadar geldi. Bu hamleden sonra kademeli olarak piyasa sıkılaştırması çerçevesinde efektif fonlama oranını Mart ve Nisan ayı içerisinde %11,50 seviyesine doğru gittiğini göreceğiz. Geç likidite penceresini artırmak, teknik bir hamle.

        Merkez Bankası faizleri
        Merkez Bankası faizleri

        Sağlıksız fiyat oluşumları eğilimi sürdüğü sürece ilave parasal sıkılaştırma çerçevesinde bazı adımların atılabileceğini önceki Merkez Bankası faiz kararını yorumlarken söylemiştik. Fed’in faiz artırmasına karşı bir hamle olarak ilave sıkılaştırma çerçevesinde Merkez Bankası’nın da enstrümanlarını kullanarak aktif bir görüntü vermesi önemliydi. İlave sıkılaştırma ile TRY’nin direncinin arttığını söyleyebiliriz. Merkez Bankası’nın para politikası eskiye göre artık daha sıkı olduğundan dolayı fiyatlamalarda şok dalgalarını artık pek görememekteyiz. Kurun şu anda öncelikli bir hale gelmesi ve oynaklığının önüne geçilmesi elbette kısa vadeli enflasyon beklentilerinin bozulmaması bakımından önemlidir. Enflasyonda önümüzdeki aylarda yukarı doğru bir hareket bekleniyor. Muhtemelen Nisan ayında zirve yaptıktan sonra kademeli bir geri çekilme olacak, ancak TRY’de ilave değer kayıpları görülürse ileriki aylara yönelik beklentiler de bozulabilir. Bu yüzden TCMB’nin beklemede kalmaması önemli bir adım olarak nitelendirilebilir.

        Küresel likidite koşullarının destekleyici olmasının TCMB’nin elini rahatlattığını görüyoruz. Fed eğer 4 faiz artırımına sinyal verseydi, geç likiditedeki ayarlama kafi olmayabilirdi. Referandumdan sonra ortaya çıkacak olan iktisadi resim daha net olacaktır ve Mayıs ayında düzenlenecek olan bir sonraki toplantıya kadar Merkez Bankası’nın da değerlendirme yapacak zamanı var. Bu zaman periyodu içerisinde de gerekli savunma mekanizması oluşturulmuş görünüyor.

        ÜNLÜ & Co Araştırma Bölümü Yönetici Direktörü Vedat Mizrahi:

        “Amerikan Merkez Bankası FED 15 Mart’ta yapılan FOMC toplantısında beklendiği gibi gösterge faizi 0.25% artırdı. Uzun vadeli faiz tahmini ise 3.0% seviyesinde kaldı. FED’in kararından sonra bugün gerçekleşen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının Para Politikası Kurulu’ndan ise Geç Likidite Penceresi faizinde 75 baz puanlık artış kararı çıktı. Haftalık repo ve gecelik borç verme faizlerinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Son günlerde toplam fonlamanın yüzde 90’ını geç likidite penceresinden kullandıran Merkez Bankası ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 10.8 seviyesine çekmişti. Önümüzdeki günlerde piyasayı yüzde 9.25’lik gecelik borç verme ve yüzde 11.75 seviyesine çekilen geç likidite penceresinden fonlamaya devam edecek olan Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama faiz oranını yüzde 11.5 seviyelerine kadar çekebileceğini söyleyebiliriz. Geçen ay olduğu gibi Merkez Bankası ilk günlerde ağırlıklı ortalama fonlama faizini çok değiştirmeyerek kur tepkisini görmeye çalışacak ve oluşan piyasa tepkisine göre kademeli olarak bu faizi yukarı çekmeye çalışacaktır. TCMB’nin aldığı aksiyonun sermaye piyasaları ve döviz üzerinde pozitif etkisi olduğunu gözlemliyoruz. Pozitif tepkinin devam etmesi için ağırlıklı fonlama faizinin yüzde 11’lerin üzerine çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

        Merkez Bankası'nın güncel faiz oranları

        Gecelik 7.25 9.25
        Geç Likidite 0.0 11

        FAİZ KORİDORU NEDİR?

        Merkez Bankası'nın son dönemde en etkin para politikası aracı olarak kullandığı faiz koridoru, diğer merkez bankalarının kullandığı gecelik faiz oranlarından farklı bir politika aracı olarak dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın borç verme ve borç alma faiz oranları arasındaki farktan oluşan alanı tanımlayan faiz koridorunun üst bandının artırılması gecelik borç verme faizinin artırılması anlamına gelirken, alt bandının artırılması gecelik borç verme faiz oranının artırılması anlamına geliyor.

        Faiz koridorunun artışı ise iki şekilde olabiliyor. Alt bandın düşürülmesi veya üst bandın artırılması faiz koridorunun artmasını sağlıyor.

        Merkez Bankası Faiz Koridoru
        Merkez Bankası Faiz Koridoru

        Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya

        GEÇ LİKİDİTE PENCERESİ FAİZ ORANI NEDİR?

        Geç Likidite Penceresi (GLP), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) son borç veren makam olarak, gün sonu ödeme sistemlerinde oluşabilecek sorunların önüne geçmek amacıyla bankalara verdiği limitsiz vadeli TL borçlanma imkanı ve aynı koşullarda TL borç verme imkanıdır. Gecelik ve geçici bir uygulamadır.

        Geç Likidite Penceresi, gecelik vadede gün sonunda, yani 16:00-17:00 saatleri arasında; zorunlu karşılıkların tesis süresinin son iş gününde ise 16:00-17:15 saatleri arasında gerçekleşir.

        Geç Likidite Penceresi iki sebep yüzünden ortaya çıkabilir: Arızi olarak, yani bankanın kendisiyle alakası olmayan bir sebepten, gün sonunda TL likiditesini Merkez Bankası'ndan para almadan kapatamayacak olması veya bankaların mali durumu bozuk olduğu için likiditesinin kalmaması.

        TÜRKİYE'DE GEÇ LİKİDİTE PENCERESİ

        'Merkez Bankası Tarafından Sunulan Hazır İmkanlar' başlığı altında verilen Geç Likidite Penceresi sağlıklı bir bankanın kullanmak durumunda kalmayacağı bir durumdur. Türkiye'de 1990 yılından bu yana sadece 9 kez kullanılmıştır. Bu parasal sıkılaştırma yöntemi ile fonlama maliyetinin yükselmesi, TL'nin maliyetinin artması ve döviz kurlarının artışının sınırlanması hedeflenir.

        PARA POLİTİKASI KURULU NE YAPAR, KİMLERDEN OLUŞUR

        Para Politikası Kurulu, Başkan'ın başkanlığı altında, Başkan Yardımcıları, Banka Meclisince üyeleri arasından seçilecek bir üye ve Başkan'ın önerisi üzerine müşterek kararla atanacak bir üyeden oluşuyor. Hazine Müsteşarı veya belirleyeceği Müsteşar Yardımcısı toplantılara oy hakkı olmaksızın katılabiliyor.

        Para Politikası Kurulu'nun ana görevleri şöyle:

        Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla para politikası ilke ve stratejilerinin belirlenmesi,

        Para politikası stratejisi çerçevesinde Hükümetle birlikte enflasyon hedefinin belirlenmesi,

        Para politikası hedefleri ve uygulamaları konusunda belirli dönemler itibarıyla raporlar hazırlayarak Hükümetin ve belirleyeceği esaslar doğrultusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi,

        Hükümetle birlikte Türk Lirasının iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirlerin alınması ve yabancı paralar ile altın karşısındaki muadeletini tespit etmeye yönelik kur rejiminin belirlenmesi,

        Para Politikası Kurulu'nun üyeleri:

        Murat Çetinkaya (Başkan), Erkan Kilimci, Murat Uysal, Dr. Emrah Şener, Doç Dr Ahmet Faruk Aysan, Prof. Dr Abdullah Yavaş

        GEÇ LİKİDİTE PENCERESİ FAİZ ORANLARI

        25.02.15 0.00 12.2525.03.16 0.00 12.0021.04.16 0.00 11.5025.05.16 0.00 11.0022.06.16 0.00 10.5020.07.16 0.00 10.2524.08.16 0.00 10.0023.09.16 0.00 9.7525.11.16 0.00 10.0025.01.17 0.00 11.00

        Piyasaların bugün takip ettiği veriler şöyle:

        13.00 Avro Bölgesi, şubat ayı TÜFE

        14.00 Türkiye, TCMB faiz kararı

        14.30 Türkiye, TCMB haftalık para ve banka istatistikleri

        15.00 İngiltere, BoE faiz kararı

        15.30 ABD, şubat ayı konut başlangıçları

        15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

        "MERKEZ BANKASI DOĞRU KARAR VERDİ"

        Cumhurbaşkanı Danışmanı Bülent Gedikli Twitter'da yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın kararının büyüme açısından doğru olduğu yorumunda bulundu.

        "TCMB ekonomik gelişmelerin ve uzun vadeli projeksiyonların ışığında politika faizi sabit tutmuş ve büyüme açısından doğru bir karar vermiştir" diyen Gedikli, "16 Nisan halkoylamasından sonra ekonomide canlanmanın artacak olan siyasi istikrarla birlikte ivme kazanacagı da aşikar" dedi.

        Gedikli ayrıca, "Yine kurları zıplatmaya çalışarak oyun kurmaya çalışan olursa artık oyunu görüyoruz bozgunları büyük olur" diye konuştu.

        TCMB Mart ayı toplantısı sonucunda geç likidite faiz oranı beklentilere paralel şekilde yüzde 11,75’e çıkardı.

        BAKAN ZEYBEKCİ DE MERKEZ BANKASININ FAİZ KARARINI DEĞERLENDİRDİ

        TCMB Para Politikası Kurulu'nun bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8'de sabit tuttuğunu hatırlatılması üzerine Zeybekci, "Bizim Merkez Bankamızın da aldığı kararları destekliyoruz. Şu anda para piyasalarıyla ilgili uygulamaya koyduğu enstrümanlar var. Bu konuda yeterli zenginliğe sahiptir, uygulama konusunda aldığı kararların arkasındayız." ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ