Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam O kazancın 9700 TL’si vergiden muaf! - İş-Yaşam Haberleri

        Ekrem ÖNCÜ-Taylan ŞAHİN-HT GAZETE

        Değer artışı kazancı olarak vergilendirilen kazançlaraşağıda yer almaktadır.

        -70 inci maddenin birinci fıkrasının (5) (arama, işletme, ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, marka, ticaret unvanı gibi) numaralı bendinde yazılı hakların (ihtira beratları hariç) elden çıkarılmasından doğan kazançlar.

        -Telif haklarının ve ihtira beratlarının müellifleri, mucitleri ve bunların kanunî mirasçıları dışında kalan kimseler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar.

        - Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar.

        - Faaliyeti durdurulan bir işletmenin kısmen veya tamamen elden çıkarılmasından doğan kazançlar.

        - İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70’nci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tabi çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerinortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.) Değer artış kazancında 2014 yılı için 9700 TL istisna haddi bulunuyor. Bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, (2014 yılı için) 9.700 TL gelir vergisinden müstesnadır.

        İVAZLI OLMASI ÖNEMLİ

        Öte yandan GVK’nın Geçici 67/10’uncu maddesinde, 01.01.2006 tarihinden önce iktisap edilmiş (elde edilmiş) olan menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması sonucunda elde edilen gelirlerin vergilen dirilmesinde 31.12.2005 tarihi itibarıyla geçerli hükümlerin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

        01.01.2006 öncesinde ivazsız olarak iktisap edilen, tam veya dar mükellefler kurumlara ait olup BİST’te işlem gören üç aydan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri ile tam mükellefler kurumlara ait olup bir yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri nin 2014 yılında elden çıkarılmasından doğan kazanç, süreler (2006-2014 8 yıllık süre) dikkate alındığında, değer artış kazancı olarak vergilendirilemeyecektir. Aşağıdaki yazılı hallerde değer artışı kazancı hesaplanmaz ve vergilendirilmez:

        1. Ferdi bir işletmenin sahibi ölürse, kanunî mirasçılar tarafından işletmenin faaliyetine devam olunması ve mirasçılar tarafından işletmeye dahil iktisadî kıymetlerin kayıtlı değerleriyle (bilanço esasına göre defter tutuluyorsa bilançonun aktif ve pasifiyle bütün halinde) aynen devir alınması.

        2. Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle bütün halinde devrolunması, devir alan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi kadar ortaklık payı alması.

        3. Kollektif ve adi komandit şirketlerin bu maddenin (2) numaralı bendinde yazılı şartlar dahilinde nev’i değiştirerek sermaye şirketi haline dönüşmesi (Kollektif ve adi komandit şirketlerin şekil değiştirerek anonim şirket haline dönüşmesi halinde şekil değiştiren kollektif ve adi komandit şirketlerin ortaklarının anonim şirketteki ortaklık paylarını gösteren hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır.)

        VERGİDE DEĞER ARTIŞI NASIL HESAPLANIYOR?

        Değer artışında safi kazanç; elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur. Hâsılatın ayın ve menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı Vergi Usul Kanunu’nun değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin ve tespit olunur.

        GELİR VERGİSİ REHBERİ 1. BÖLÜM

        GELİR VERGİSİ REHBERİ 2. BÖLÜM

        GELİR VERGİSİ REHBERİ 3. BÖLÜM

        GELİR VERGİSİ REHBERİ 4. BÖLÜM

        GELİR VERGİSİ REHBERİ 5. BÖLÜM

        GELİR VERGİSİ REHBERİ 6. BÖLÜM

        GELİR VERGİSİ REHBERİ 7. BÖLÜM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ