Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Reel sektör destek programı yolda! - İş-Yaşam Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bütçe açığı 2002 öncesine göre önemli oranda iyileşti. Bütçe açığı milli gelirin yüzde 11'i kadardı şimdi ise bunu yüzde 0,7'ye kadar düşürdük. Türkiye'nin bütçe açığı gelişmekte olan ülkelerin 4'te biri, Avrupa Birliği'nin 5'te biri, OECD ülkelerinin ise 7'de biri düzeyinde." dedi.

        İTHAL ÜRÜNLERDE VERGİ YÜKSEK

        Batman Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen törende konuşan Şimşek, Türkiye’de vergilerin yükseldiği yönünde bir varsayım olduğunu belirtti. Türkiye'de bazı ürünlerde verginin yüksek olduğunu söyleyen Şimşek, şöyle konuştu: "Evet, Türkiye'de bazı ürünlerde vergi yüksek ama bu ürünlerin ortak yönleri hepsinin ithal olmasıdır. Benzinde, mazotta, sigarada, cep telefonunda ve otomotivde yüksek ama bunların tamamı ithal. Türkiye'de satılan her 100 arabadan 80'i ithal, cep telefonlarının hemen hemen tamamı ithal. Sigara zaten hiç vergi almasak da olur ama yeter ki kimse içmesin. Biz bu alanlarda vergi topluyoruz fakir fukaranın, Batmanlı kardeşimin iyi eğitim alması, buralarda fabrikalar kurulsun diye harcıyoruz."

        REEL SEKTÖR DESTEK PROGRAMI GELİYOR

        Şimşek şöyle devam etti: "Öncelikle reel sektör istihdamını nasıl destekleyeceğimize dair önemli çalışmalarımız var. Yakında Sayın Başbakanımız reel sektör destek programını kamuoyu ile paylaşacak. Dolayısıyla biz bu programı çok önemsiyoruz. Yerelde de doğrusu sivil toplum kuruluşlarının, üniversitemizin, kamu kurumlarının el birliğiyle Batman'ın gençlerine istihdam oluşturma çabasını canıgönülden destekliyorum."

        İŞSİZLİK ORANI İNEBİLİR

        Bakan Şimşek, Türkiye'nin mali dengelerini iyileştirdiğini, kaynağını daha çok yatırıma ve eğitime yatırdığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Niye bu 2002'de, 1990'lı yıllarda yapılmıyordu? Çünkü paraları yoktu. Çünkü 2002 yılında para faize gidiyordu. Bakın bugün nerelerden nerelere gelindi. Türkiye'de her yüz liranın 86 lirası faize gidiyordu. Geriye kalanı ile okul, havaalanı, yol yapabilir misiniz? Nitekim de yapılmamış. Akıllı politikalarla reel sektörü desteklersek istihdam sağlarız. Hatta Türkiye çok rahat şekilde işsizlik oranlarını daha aşağı çekebilir ama yanlış, 1990'lı yılların o popülizm tuzakları gibi yanlış politikaları uygularsak Türkiye çok hızlı bir şekilde o günlere de döner." Alınan vergilerle çeşitli alanlarda yatırım yapıldığını dile getiren Şimşek, "78 milyonun hakkını hakkıyla ödeyenlerden Allah razı olsun. Çünkü bütün bu yatırımlarda onların katkısı var. Duaların adresi vergilerini zamanında ödeyenlerdir. Yollarda kazalar azaldıysa, okullar yapılıyorsa bu vergilerini zamanında ödeyenler sayesinde" şeklinde konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ