Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sınırdaki depo kaçakçılarına kilometre takibi - İş-Yaşam Haberleri

        Hükümet, özellikle Sarp Sınır Kapısı'ndan yapılan "standart depo kaçakçılığı" hakkında yeni bir önlemi devreye soktu. Ülkeye aynı günde birden fazla giriş-çıkış yaptığı tespit edilen yolcu otobüslerine kilometre takip sistemi takılacak.Akşam'ın haberine göre otobüsün yaptığı kilometre, aldığı akaryakıttan azsa, aradaki fark kadar ÖTV ödemek zorunda kalacak. TIR'larda 550, kamyonlarda 500, otobüslerde ise 300 litre mazotun Türkiye'ye ÖTV'siz sokulmasına izin veriliyor.

        AYDA 30 BİN LİRA KAZANÇ

        Ancak bu durumun "standart depo kaçakçılığı"nı başlattığı tespit edildi. Özellikle Sarp Sınır Kapısı'ndan Gürcistan'a yolcu taşıyan 9 otobüsün bu kaçakçılığı yaptığı belirlendi. Sınır kapılarından yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde yüzde 25 doluluk oranı olması şartı aranıyor. Edinilen bilgiye göre, bu şartı aşmak isteyen kişilerin 5 lira karşılığında otobüse aldıkları yolcularla giriş-çıkış yaptıkları belirlendi. Bu şekilde ÖTV'siz Türkiye'ye getirilen akaryakıtın satışıyla, ayda 30 bin liraya kadar kazanç elde edildiği kaydedildi.

        NASIL ÇALIŞACAK?

        Bu akaryakıt kaçaklığını önlemek için Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin direkt talimatıyla yeni bir uygulama hayata geçiyor. Artık istisna tanınan bu araçlara kilometreyi takip etme imkanına sahip bir cihaz takılacak. Örneğin bir TIR'ın izin verilen 550 litrelik bir benzinle Türkiye'ye giriş yaparken kilometresi kayda geçirilecek. TIR'ın tekrar ÖTV'siz giriş yapabilmesi için 550 litre karşılığı kilometre yapması gerekiyor. TIR'ın ikinci girişinde tekrar kilometre tespiti yapılacak. Eğer, alınan akaryakıt miktarı ve kilometre arasında fark tespit edilirse, araçlardan ÖTV alınması yoluna gidecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ