Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Mart ayı cari açığı,4.9 milyar dolar oldu - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK-HT GAZETE

        2015 Mart ayında cari işlemler açığı, bir önceki yılın mart ayına göre 1 milyar 575 milyon dolar artarak 4 milyar 961 milyon dolar oldu. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı, 43 milyar 924 milyon dolardan 45 milyar 499 milyon dolara yükseldi. Merkez Bankası’nın Ödemeler Dengesi verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde cari açık 10.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Cari açığı artıran ise bavul ticaretindeki düşüş ile otomotiv ithalatındaki artış oldu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı nisan ayı başında, “Mart ayında otomotiv ithalatındaki artış nedeniyle cari açıktaki iyileşme geçici olarak duracak” demiş ancak petrol fiyatlarındaki düşüşün desteğiyle nisan itibarıyla cari açıktaki iyileşmenin süreceğini belirtmişti. Açıktaki yükselişe karşı hem doğrudan yatırımların hem portföy yatırımlarınınazlması nedeniyle açığın finansmanı için rezervlere başvurduk. Resmi rezervlerdeki 6 milyar 551 milyon dolarlık azalma cari açık finansmanında etkili olurken ilk 3 aydaki toplam rezerv azalması 3,6 milyar dolara ulaştı. Bu rakam bankanın tarihindeki en büyük aylık azalışı ifade ediyor.

        ARTIK DÜZELECEK

        Cari açık rakamları açığın finansmanının zorlaştığını da ortaya koydu. Borsadan 580 milyonluk çıkışa karşı bonoya 444 milyon dolarlık giriş oldu. Yurtdışı bankaların yurtiçindeki döviz ve TL mevduatlarını artırması cari açık finansmanına 2.6 milyar dolar katkı sağladı. Bankaların 3.2 milyar dolarlık uzun vadeli borçlanmaları ve 600 milyar dolarlık tahvil ihracı en büyük katkıyı sağladı. Ancak sevindirici olan düşen enerji fiyatları ile birlikte artık açığın ara verdiği düşüşe devam etmesi olasılığının artmış olması.

        750 MİLYON DOLARLIK REVİZYON

        Net doğrudan yatırımların 280 milyon dolar ile sınırlı kaldığı nisan ayında Hazine’nin 2.8 milyar dolarlık Euro Bond ödemesi toplam uzun vadeli sermaye girişlerinin 1.3 milyar dolarda kalmasına neden oldu. Merkez Bankası ocak ve şubat aylarına yönelik verileri de revize etti. Ocak ayında 2 milyar 580 milyon dolarlık dış ticaret açığı 2 milyar 906 milyon dolara revize edildi. Bu sonuçla ocak ayında 2 milyar dolar açıklanan cari açık 2 milyar 420 milyon dolara revize edilmiş oldu.

        3.4 MİLYARA ÇIKTI

        Daha önce 3 milyar 143 milyon dolar olarak açıklanan Şubat 2015 dış ticaret açığı 3 milyar 445 milyon dolara yükseltildi. Böylece şubat ayında 3 milyar 196 milyon dolar olarak açıklanan cari açık ise 3 milyar 529 milyon dolara yükseltildi. Böylece, Ocak-Şubat cari açık revizyonu 750 milyon dolara ulaştı.

        1 MİLYAR GİTTİ 104 MİLYON DOLAR GELDİ

        Ödemeler Dengesi rakamlarında dikkat çeken önemli bir gelişme de şirketlerin kâr transferlerinin mart ayında 515 milyon, ocak-mart döneminde ise Türkiye’den 1 milyar 20 milyon dolar kâr payı olarak çıktı. Buna karşın Türkiye’ye bu yoldan yapılan giriş 104 milyon dolarda kaldı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ