Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten enflasyon açıklaması - İş-Yaşam Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir TV programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, "Dış konjonktür kırılgan, küresel krizin artçı şokları devam ediyor" dedi.

        Enflasyonla ilgili konuşan Şimşek, "25 sektörel dönüşüm programıyla verimliliği artırmak hedef. Bu şekilde enflasyon da düşecek. Mikro reform yeni bir konu. Burada atacağımız adımlarla MB'nin elini daha da güçlendireceğiz. Enflasyon şu anda yüzde 7,9; çekirdek enflasyon yüzde 7. Enflasyonda katılık var. Bu katılığı aşmanın yolu mikro reformlarla olacak. 1250 mikro reformun bir tanesi yalıtım. Mesela bir teşvik getireceğiz, yalıtım için. Bu ne yapacak? Enerji tasarrufu, cari açığı azaltacak, yeni istihdam yaratacak. Uzun vadede enflasyonu da düşürecek" dedi.

        Maliye Bakanı, muhalefetin olmayan kaynağı dağıtma yarışında olduğuna dikkat çekerek "Muhalefet bol keseden yapacağı vaatlerde bulunuyor. Bütçe bu sene açık verecek. Kaynağı bütçe verecek diyorlar da bütçe açık verecek. Para mı basacaksınız, vergileri mi artıracaksınız? Fıkralık bir noktaya gelmişiz" şeklinde konuştu.

        "MALİ DİSİPLİNİ DEVAM ETTİRMESSEK ENFLASYON YÜKSELİR"

        Şimşek, "Mali disiplini devam ettirmezsek enflasyon yükselir. Bütçemiz sağlam, manevra alanı var ama ikiz açığa izin veremem. Reformlara kaynak lazım. Türkiye'nin temellerini sağlamlaştırarak çevreden etkilenmesini en aza indirgemeye çalışıyoruz. Ben nutuk atmam. Ekonomide yavaşlama var evet doğru ama bu reformlar yapılmasa, Ortadoğu'da kriz karşısında Avrupa'daki ekonomi karşısında Türkiye nasıl böyle kalırdı?" dedi.

        "TEKRAR ZEMİN KAZANMAYA BAŞLADIK"

        Dış konjonktürün kırılganlığına dikkat çeken Şimşek, küresel krizin artçı şoklarının devam ettiğini söyledi. Şimşek, piyasalardaki iyimserlik konusunda şunları söyledi: "Son dönemde zemin kaybetmiştik ama tekrar zemin kazanmaya başladık. Piyasa bunu fiyatlıyor. Bugün G20 dönem başkanı. G20 ülkeleri arasında en kapsamlı yapısal reform programını uygulayan ülke Türkiye. Yarın vergileri indiremez miyiz indiririz. Ama Türkiye'yi buna kurban vermeyiz. Bu ülke popülizmden çok çekti."

        "TÜRKİYE'DE TL CİDDİ DEĞER KAYBETTİ"

        Kur konusunda ise Maliye Bakanı, "Küresel anlamda kura baktığımız zaman ABD'deki gelişmelere kur fiyatlandı. Türkiye'de TL ciddi değer kaybetti. 2008'in ortasından 2009 Mart'ına kadar gelişen ülkelerden 550 milyar dolar çıktı. Dolar dünyadaki tüm para birimleri karşısında değer kazandı" dedi.

        MB'nin bağımsızlığına vurgu yapan Şimşek, MB'nin enflasyona odaklanma konusunda güçlü duruş sergilemesi gerektiğini söyledi. Şimşek, kur konusunda öngörüde bulunmayacağını yineledi. Şimşek büyüme konusunda ise yılın ikinci yarısında yüzde 4 büyümeye yaklaşacaklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ