Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İhraç malı değeri parite farkıyla % 3.6 azaldı - İş-Yaşam Haberleri

        Ahmet KIVANÇ-HT GAZETE

        Türkiye’nin dış ticaretinde ihraç ve ithal malların değerinde, parite ve enerji fiyatlarının etkisi son aylarda hızlandı. 2014 Ağustos – 2015 Ocak ayları arasında ihraç mallarının değerinde yaşanan yüzde 3.6 oranındaki azalmada paritenin etkisi 3.5 puan, enerji fiyatlarının etkisi ise 0.9 puan oldu. Maliyetlerdeki artış, ihraç mallarının değerine yaklaşık olarak 0.8 puan pozitif bir katkı yaptı.

        DALGANIN NEDENİ PARİTE VE ENERJİDEN KAYNAKLANDI

        Merkez Bankası, enerji fiyatları ile parite değişimlerinin Türkiye’nin ihraç malları ile ithal ettiği malların fiyatlarına etkisini inceledi. Araştırmada, altın hesaplama dışında bırakıldı ve Türkiye’nin ihracatında en büyük pay yüzde 47.7 ile Euro’nun olurken, ithalatta ise yüzde 60.7 ile ABD Doları’nın olduğu vurgulandı. Araştırmada, parite ve enerji fiyatlarının dış ticaret ürünlerinin değerine etkisi 20032015 döneminde uzun vadeli olarak, 2014 Ağustos – 2015 Ocak döneminde de kısa vadeli olarak hesaplandı. Uzun vadede ihraç mallarının değeri yıllık ortalama yüzde 4.5 oranında artarken, bu artışa enerji fiyatlarından 0.3 puan, pariteden de 0.8 puan katkı geldi. Aynı dönemde ithal malların değerinde yaşanan yıllık ortalama yüzde 5.0’lik artışın 2.1 puanı enerji fiyatlarından, 0.6 puanı da pariteden kaynaklandı. Bu arada son haftalarda doların tekrar değer kaybetmesinin Türkiye’nin ihraç mallarının değerinin artmasına katkıda bulunması bekleniyor.

        EURO BÖLGESİ ENFLASYONU 'SIFIRDA' TUTTU

        Euro Bölgesi enflasyonu ‘sıfırda’ tuttu Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre, Euro Bölgesi’nde nisan ayı enflasyonu beklentiler doğrultusunda değişiklik göstermedi. Gelen bilgilere göre bölgede nisan ayı enflasyonu aylık bazda yüzde 0.2 arttı. Yıllık bazda ise bölgenin enflasyon oranı eksiye geçti. Enflasyon rakamları Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2’ye yakın seviyenin oldukça altında kaldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ