Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ali Babacan'dan CHP projesine yorum geldi - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Diyarbakır'da özel bir televizyon yayınında soruları yanıtladı. Babacan, istikrar ve güvenin herşeyin başı olduğunu belirterek uzun vadeli yatırımların da istikrardan olumlu etkilendiğini söyledi. Babacan, çözüm sürecinin sanayi yatırımına olumlu etkisinin açıkça görüldüğünü ve verilen teşviklerin sadece bir vesile olduğunu belirterek bölgedeki istikrar ve güvenliğin en önemli konu olduğunu söyledi.

        Babacan, gelişmiş ve gelişen ülkelerde henüz net bir toparlanma olmadığını belirterek "Kurlarda, emtialarda Fed etkisi çok yüksek, jeopolitik riskler de yükseldi. Seçimde siyasi istikrarın korunması çok önemli, bu olmazsa olmaz bir hale geldi. Ekonomi taahhütlerimiz belli, yapısal reformlar belli, yapısal reformların güçlü bir iradeyle uygulanması gerekiyor." dedi.

        CHP'NİN PROJESİ HAYAL ÜRÜNÜ

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun dün açıkladığı Megakent Projesi'ni de değerlendiren Babacan "Açıklanan proje hayal ürünü. Projenin yeri bile tam belli değil. Ben dinledim ve bu projeyi anlamadım. Seçim öncesi bir atmosfer oluşturulmaya çalışılıyor" şeklinde konuştu. Başbakan Yardımcısı, partilerin seçim vaatlerini değerlendirirken, gerçek anlamda bir kaynağa dayanmayan vaatlerin MB'ye para bastıracağını söyledi. Babacan, MB para basmak durumunda kalırsa yüksek enflasyon olacağını iade etti ve "Biz bu vaatleri gerçekçi bulmuyoruz" dedi.

        YÜZDE 4 HEDEFİ GEÇERLİ

        Babacan, bu yılın tümüne bakıldığında seçim sonrası ekonomide daha hızlı bir tablo görüleceğini belirterek "Yılın ikinci yarısı ilk yarıdaki yavaş tobloyu da toparlayacak şekilde hızlı geçecek. Seçimden sonra tekrar AKP Hükümeti kurulursa büyüme ikinci yarıda ilk yarıdaki yavaş tabloyu telafi ederek toparlanacak. Bu yıl için yüzde 4'lük büyüme hedefimiz hala geçerli. Gerçekçi bir hedef." dedi. Gıda enflasyonu konusuna da değinen Babacan, gıda komitesinin önümüzdeki aylarda somut sonuçlar üretmeye başlacağını ifade etti. 2009'dan bugüne 6 milyon istihdam yaratıldığını belirten Babacan, istihdamın arttığını ancak işgücüne katılımın daha hızlı arttığını dile getirdi.

        İNŞAAT FABRİKA İÇİNSE SORUN YOK

        Büyüme modeli eleştirilerinin sorulması üzerine ise Babacan "İnşaat fabrika için olacaksa sorun yok ama konutsa büyümeyle dengeli gitmeli. İnşaat önemli, inşaat milli hasıladan daha çok pay almalı. Kredilerde inşaatın payı yüzde 7, imalatınki yüzde 19. Yurtdışından gelen kaynağı yatırımda, üretimde kullanmalıyız. Gayrimenkul alanında ranta çok dikkat etmemiz lazım" dedi. Otomotiv sektöründeki iş bırakma eylemini değerlendiren Başbakan Yardımcısı şunları söyledi: "Toplu sözleşme dönemini geçirmişiz. Toplu sözleşme zamanı değil. Hükümet bu işin bir tarafı değil. Hükümet yönetemedi gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Hükümet bir taraf değil. Burada konu sendika-işveren ve işçiler arasında lokal bir konu. Zamanlama açısından dikkatimizi çekmişti. Seçimlere 2-3 hafta kala meydana geliyor. Bu aşamada tavsiyemiz huku içerisinde hareket edilmesi"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ