Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İSO Başkanı: 'İşçinin uyarısı çalışma yaşamına katkı yapar' dedi - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY-HT GAZETE

        İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, otomotiv sektöründe yaşanan işçi eylemleriyle ilgili, sendikalara kendilerini değiştirmeleri için bir mesaj verdiklerini düşündüğünü söyledi. Bahçıvan, “Bu uyarı bu şekilde yapıldıysa Türkiye’deki çalışma yaşamına katkı sunar” dedi. İSO Meclisi’nin düzenli aralıklarla gerçekleştirdiği Anadolu Ziyaretleri Kapsamı’nda Malatya’da soruları yanıtlayan Bahçıvan, “Eylemlerin sistematiğini kimse çözebilmiş değil. Hiç yaşanmamış bir durum. Toplu iş sözleşmesi döneminde de değiller. Sendikanın kendi iç sorunlarından kaynaklanan bir sorun gibi duruyor” diye konuştu. Yaşananlardan, çalışanların Türkiye’de sendikal anlayışın kendini değiştirmesi ve çağın gerçeklerine uyması mesajı verdiği sonucunun çıktığını anlatan Bahçıvan, “Klasik anlamda hiçbirsosyal yapı olduğu gibi devam edemez. Çağ böyle değil” dedi.

        ‘İSTANBUL’A RAKİP FANTEZİ BİR LAF’

        Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da katıldığı toplantıda CHP’nin açıkladığı Merkez Türkiye Projesi’nde isim verilmese de işaret edilen illerden birinin Malatya olduğu yönündeki soruya, “Tartışmayı siyasetçilere bırakalım. Malatya, lojistik anlamda öne çıkabilir. Doğu için Batı’da,Batı için Doğu’da bulunuyor” yanıtını verdi. İSO Başkanı Bahçıvan ise kendisinin de bir süre önce açıkladığı bir raporda Anadolu’da yeni İstanbullar yaratılması gerektiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine, “İstanbul’a rakip bir şehir fantezi bir laf olur. İstanbul tarihiyle ve sanayisiyle bir markadır. Önemi 1000 yılın gerisine gider. Diğer şehirlerin kendi karakteristik özellikleri var. Bunları öne çıkarmalılar. İstanbul için hedef ürettiğini 4-5 dolara değil, 100-200 dolara satmak olmalı” diye konuştu.

        ‘AVRUPALI METEOROLOJIYI BIZDEN IYI TAKIP EDIYOR’

        Kayısıda don nedeniyle meydana gelen kayıpları açıklayan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, her yıl ortalama 120 bin ton olan kuru kayısı üretiminin 69 bin tona ineceğini söyledi. Dünyada tüketilen kayısının yüzde 80’ini Malatya’da üretilmesine karşın fiyatta belirleyici olamadıklarından yakınan Erkoç, “Bunda Avrupalı alıcıların fiyat kırmalarının büyük etkisi var. Onlar meteorolojiyi bizden önce takip edip, fiyatta pazarlığa girişiyorlar” dedi.

        'TEŞHİSTE MUTABIKIZ UMARIM TEDAVİDE DE MUTABIK KALIRIZ'

        ISO’nun sanayinin desteklenmesi için güçlü bir kalkınma bankası kurulması yönündeki önerisinin hem iktidar hem de muhalefetin seçim vaatlerine girmesiyle ilgili yorumu sorulan Bahçıvan, “Önemli gördüğümüz ve sürekli değindiğimiz problemlerden biri lansman problemi. Hükümetin ve muhalefet partilerinin bu problemin çözümü için önerdiğimiz kalkınma bankası projesini sahiplenmesi bizi sevindiriyor. Teşhiste mutabıkız umarım tedavide de mutabık kalırız” dedi. Sanayi ülkelerine bakıldığında yerli kalkınma bankaları olduğuna işaret eden Bahçıvan, “Bizim en büyük problemimiz uzun vadeli fonlamalar ve kendi para birimimizden yeteri kadar kaynak elde edememek” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ