Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Gıda enflasyonun düşmesi tüketici de enflasyon düşüyor algısı yarattı - İş-Yaşam Haberleri

        Rahim AK-GAZETE HABERTURK

        Mayısta enflasyonun yüzde 7.91’den yüzde 8.91’e yükselmesine karşın gıda enflasyonunun yüzde 2.68 düşmesi tüketicilerde enflasyonun gerilediğine olan inancı artırdı. Güven endeksi de yükselişe geçti.

        Genel seçimlerin ardından tüketici güveni sürpriz bir şekilde yüzde 3.4 puan artarak 66.45 değerine yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre haziran ayında Tüketici Güven Endeksi, mayıs ayında gördüğü 6 yılın en düşük seviyesi olan 64.29’dan aniden yükselişe geçti. Tüketici güveni daha önce bu kadar yüksek oranlı artışını 2014 nisan ayında gerçekleştirmişti.

        Kurumun yayımladığı endekse göre tüketiciler haziranda enflasyonun düştüğünü düşünmeye başladılar.Tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünceyi ölçen endeks, haziran ayında mayıs ayına göre 18 puan birden yükselerek 59.6’dan 70.3’e çıktı. Üstelik enflasyonun geleceğine yönelik tüketici düşüncelerini ölçen endeks de 9.7 puan artarak 79.9 puandan 87.7’ye çıktı.Bu rakamlar tüketicilerinhem enflasyonun düştüğüne hem de gelecekte düşmeye devam edeceğine olan inançlarının aniden olumluya döndüğünü gösteriyor.

        Endeksin seçim öncesi 6.6 puan düşmesine rağmen 1 ayda bu kadar hızlı toparlanması bir yandan seçimlerin ardından halkın ekonomiye yönelik beklentilerinin olumluolduğunu gösterirken diğer yandan mayıs ayında gıda fiyatlarının hızlı düşüşünün de etkisi olabileceğini ortaya koydu. Mayıs ayında enflasyon yüzde 7.91’den 8.91’e yükselmiş olmasına rağmen gıda enflasyonu yüzde 2.68 düşmüştü.

        Endeks neyi anlatıyor?

        Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.

        TASARRUF ETME İHTİMALİ AZALIYOR

        TÜİK rakamlarına göre haziranda özellikle dayanıksız tüketim mallarına yönelik tüketimin hemen hemen tüm kalemlerde artacağı düşünülürken otomobil ve konut satın alma ile tasarruf etme ihtimaline yönelik vatandaşın inancı azalmaya devam etti. Tasarruf etme ihtimali endeksi haziranda yüzde 1.3 oranında azaldı. Mayıs ayında 19.79 olan endeks, Haziran ayında 19.53 değerine düştü. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2 oranında arttı. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ