Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakanlık "Türk pamuğu GDO" içermez"içerikli tanıtımlar yapacak - İş-Yaşam Haberleri

        Deniz Çiçek/GAZETE HABERTÜRK

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hazırlanan tekstil ve sanayi stratejileri yayımlandı. Tekstil strateji belgesi akıllı tekstil ve teknik tekstil ürünlerinin geliştirilmesini öngörüyor. Dünyadaki pamuğun yüzde 75’inin ‘genetiği değiştirilmiş organizmalı’ (GDO) olduğu gerçeğinden hareketle, GDO’suz Türk pamuğu kartı açılacak. Uluslararası ölçekte, “Türk pamuğu GDO içermez” yönünde tanıtımlar yapılacak, broşürler hazırlanacak. Ankara keçisi ve tavşanı tüyleri sanayiye kazandırılacak. Deri ürünlerin gerçek ya da sahte olup olmadığına yönelik etiketleme ve piyasa denetimi yapılacak. Firmalar kur riski konusunda bölgesel seminerlerle bilgilendirilecek. KOBİ’lere yönelik olarak ihracat alacaklarının ileriye dönük kur garantisi sağlanması için bankalarla gerekli işbirliği anlaşmaları yapılacak. Firmalar, alacaklarını TL bazında önceden bilecek.

        SANAYİNİN MOTORU DEĞİŞECEK

        Sanayi stratejisiyle de şu hedefler belirlendi: İthal bağımlılığı yüksek olan ara malların yerli üretimi desteklenecek. Sanayide enerjiyi yoğun kullanan sektörler tespit edilerek enerji maliyetleri düşürülecek. Sanayi motorlarının yüksek verimli motorlarla değişimi sağlanacak. Verilecek teşvikle yıllık 500 bin adet motor dönüşümü planlanıyor. Teşvikli yüksek teknolojili ürünler için kamu alım garantisi verilecek.

        PROJE HAVUZU HAZIRLANACAK

        Türkiye’deki işletmelere yurtdışından satın alma yapması için destek sağlanacak. Sözleşmelerden alınan damga vergisi yükü gözden geçirilecek. Firmaların yurtdışından yapacakları firma satın alma ve ortak olma işlemleri için cazip kredi imkânları sağlanacak. Türkiye’ye yabancı yatırımları çekebilecek projelerin yer aldığı bir proje havuzu oluşturulacak. Bu havuzdan projeler yatırımcıya sunulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ