Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Dünya Yunanistan'dan ne kadar korktu? - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ

        Piyasalardaki oynaklık beklentisini ölçen Vix Endeksi namı diğer "korku endeksi", Yunanistan krizinin zirve yaptığı Pazartesi günü tarihi bir yükseliş yaşadı. Yüzde 34,5 oranında yükselen endeksin kapanışı 18.9 seviyesinde gerçekleşti.

        Ancak piyasaların Yunanistan'ın tek para biriminden ayrılmasını ve temerrüde düşmesini fiyatladığı günde yaşanan bu önemli artış Vix Endeksinde daha önce yaşanan 20 rekor artışın içinde 11. sırada kaldı.

        Endekste Pazartesi günü yaşanan sıçramadan önceki son yükseliş yüzde 32,2 ile Temmuz 2014'de yaşanmıştı. Korku endeksindeki en büyük hareket ise Şubat 2007 yılında gerçekleşmiş, endeks yüzde 64,2 yükselmişti.

        "PİYASALAR FAZLA MI İYİMSER?"

        The New York Times'da yer alan bir makalede piyasaların Yunanistan krizine verdiği tepki ele alındı. Makalede özetleYunanistan'ın euro bölgesinden çıkacağı, parasının değerini düşüreceği ve borçlarını ödemeyeceği hakkındaki endişelerin geçtiğimiz hafta önemli ölçüde arttığı söylenirken; bu olasılıkların 2010 yılından bu yana küresel finansal piyasalara korku saldığı belirtildi.

        Yunanistan krizi nedeniyle Pazartesi günü Avrupa ve ABD hisse senetleri piyasalarında yaşanan düşüşe istinaden finansal piyasaların endişeli olduğu ve Yunan krizinin Avrupalı ​​şirketlerin kazançlarına zarar vereceği belirtilirken, Yunanistan'ın durumunun yatırımcıları diğer Güney Avrupa ülkelerinin borçları hakkında endişeye sevk edeceği kaydedildi. Fakat bu gelişmelere rağmen kimsenin Yunan krizinin euro bölgesinde bir çözülmeye ya da Avrupa'da resesyona neden olacağını düşünmediğinin altı çizildi.

        Bu halin, Yunan krizinin daha önceki parlama noktalarındaki (Mayıs 2010, Kasım 2010, Temmuz-Aralık 2011, Mayıs 2012) piyasa reaksiyonlarından farklılık arz ettiği; bunun da aklapiyasaların tepkisinin normal mi yoksa dünyanın fazla mı iyimser olduğu sorusunu getirdiği belirtildi.

        Yunanistan'ın AB'den çıkışının 11 milyon Yunanistan vatandaşı dışındaki kimse için ekonomik felakete yol açmayabileceğinin belirtildiği makalede ayrıca Avrupalı liderlerin Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasının (Grexit) sonuçlarını bertaraf edecek kurumlar ve araçlar oluşturmak için önemli çalışmalar yaptıkları kaydedildi.Yunanistan'ın borçlarına bankaların değil devletlerin ve benzeri kurumların sahip olduğu, dolayısıyla bulaşıcılığın söz konusu olmayacağı da belirtildi.

        Birkaç yıl önceki panik günlerinde Avrupa Merkez Bankası'nın ne olursa olsun piyasalara gerekli müdahalenin yapılacağı sözünü verdiğini ve böylece Avrupa'nın birleşik kıta bankacılık sistemine daha da yaklaştığı da makalede vurgulanan hususlar arasında yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ