Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam TGSD Başkanı;'Sanayide çalışacak gençler için asgari ücret yüzde 10 artırılmalı' - İş-Yaşam Haberleri

        Menekşe ATASELİM/GAZETE HABERTURK

        Gençleri sanayide çalışmaya teşvik etmek isteyen Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) buna yönelik bir teşvik teklifi hazırladı. Üretimle ilgili yatırım yapmak isteyen ya da bu alanda çalışmayı seçenlerin azaldığına dikkat çeken TGSD Başkanı Şeref Fayat, “Gençler hizmet sektörüne kayıyor. Özellikle büyük şehirlerde bu yönde bir seçim söz konusu. Onları tekrar üretime yönlendirmek için bir formül gerek. Bizim önerimiz, 25 yaşa kadar ilk kez işe alınan gençler için net asgari ücretin sanayide yüzde 10 artırılması” dedi.Teklifi ilgili mercilere ulaştırdıklarını kaydeden Fayat, “Bu teşvikle tercihleri değiştirebiliriz. Devlet aradaki yüzde 10’luk fark için de işsizlik fonunudevreye sokabilir” diye konuştu.

        İKİNCİLİĞİ BANGLADEŞ KAPTI

        Tekstil ve hazır giyim ihracatının yüzde 70’inin Avrupa Birliği ülkelerine yapıldığını, hazır giyim sektörünün 2014’te 19 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini hatırlatan Fayat, son aylarda Avrupa’dan gelen talebin kısılmasıyla giyim sanayiinin zorlandığını ifade etti. Bir süredir Avrupa’da toparlanma beklediklerini, ancak iyimser tahminlerin henüz tutmadığını kaydeden Fayat, “Türkiye, Avrupa’nın tekstil ve giyim ithalatında ikinci sıradaydı. Üçüncü sıradaki Bangladeş ay bazında bazen öne geçiyordu. Ancak şimdi net olarak söyleyebiliriz ki, Bangladeş ikinci sıraya oturdu ve Türkiye üçüncülüğe geriledi” dedi. Fayat, “Yine de bu tablo için ‘Türkiye tercih edilmiyor’ demek doğru değil. Sıralama değişse de tüm siparişlerde düşüş olduğunu, sorunun iç talepten kaynaklandığını düşünüyoruz” diye konuştu.

        SEKTÖR İÇİN 2016 KRİTİK DÖNEMEÇ

        2016’nın sektör için kritik önem taşıdığını kaydeden Fayat, dış pazarlar ve özellikle Avrupa’da işlerin açılmaması durumunda bazı üreticilerin zorlanmaya başlayacağını söyledi.

        ‘ARSAYA 10 MİLYON $ VERİYORLAR, CAZİP GELİYOR’

        Şeref Fayat, son dönemde sıkça gündeme gelen sanayicilerin inşaat sektörüne yönelmesi konusunda da “Çünkü konuşulan paralar insana cazip geliyor” yorumunu yaptı. Sanayi üretiminde kârlılığın düşmesiyle üreticilerin geçmişte yaptığı arsa yatırımlarını veya fabrika arazilerini değerlendirmeye başladığını belirten Fayat, “Istanbul Güneşli’de kesimhane ve paketleme için kullandığımız yere 10 milyon dolar teklif ediyorlar. Yıllık cirosu 25 milyon dolar ve bunu döndürmek için neler çektiğimizi düşününce, teklif cazip geliyor” dedi. Sanayiciye iade-i itibar yapılması gerektiğini söyleyen Fayat, önerilerinin dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ