Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Firmalar reklam amaçlı tüketicileri arayıp rahatsız ediyorlar. - İş-Yaşam Haberleri

        Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, elektronik ticarette yeni dönemi başlatan kanunun yürürlüğe girmesinin ardından ileti gönderemeyen bazı firmalarının tüketicileri cep telefonundan arayıp rahatsız ettiğini belirterek "Firmaların Reklam amaçlı tüketicileri aradığı GSM hatlarının veya kodlarının, diğer hatlardan ayırt edici özelliğe sahip olması gerektiğini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kuruluna (BTK) ilettik" dedi.

        Küçük, yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ta Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesiyle firmaların tüketicilerden onay almadan ticari amaçlı ileti gönderemediğini, bu sayede önemli bir sorunun ortadan kaldırıldığını söyledi.

        'GSM OPERATÖRLERİNDEN HAT ALIYORLAR'

        Tüketicilerin karşılaştığı önemli sorunlardan birinin de ticari firmaların kamuoyunca bilinen GSM operatörlerine ait numaralardan arayarak reklamlarını yapması olduğunu vurgulayan Küçük, "Ticari iletiden kurtulan tüketici reklam için aranmaktan dertli. Bir firma gidiyor, kamuoyunda herkesçe bilinen GSM operatörlerinden hat alıyor. Örneğin bir toplantı sırasında size bu hatlardan ısrarla çağrı geldiğini görüyorsunuz. Önemli veya acil olabileceğini düşünerek telefonu cevaplıyorsunuz. Böylece firma temsilcisinin reklam amaçlı sizi aradığını anlıyorsunuz ve doğal olarak sinirleniyorsunuz" diye konuştu.

        'BAZI UYANIK FİRMALAR ÇAĞRI BIRAKIYORLAR'

        Küçük, GSM operatörlerinin buna aracılık ettiğinden sorumluluğu olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: "Bizim önerimiz, firmaların ticari amaçlı kullandıkları numaraların farklı olması. Çünkü, tüketici 'yakını mı arıyor, acil bir durum mu var' ayırt edemiyor. Bilmediği bir numaradan aranan tüketici, çağrıyı cevapladığında ya da daha sonra dönüş yaptığında ürün tanıtımı ya da reklam müziğiyle karşılaşabiliyor. Bazı uyanık firmalar da bir kez çağrı bırakıyor, geri dönüş yapıyorsunuz, karşınızda reklam müziği çıkıyor. Ben gelen çağrının ticari firmadan geldiğini ayırt edebilirsem geri dönmeyebilirim. Firmaların reklam amaçlı tüketicileri aradığı GSM hatlarının veya kodlarının, diğer hatlardan ayırt edici özelliğe sahip olması gerektiğini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu yetkililerine ilettik. Bu konuda BTK'nın olumlu bir adım atmasını bekliyoruz."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ